Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Werken in de ICT zonder opleiding

door Michiel van der Avoird
19.335x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Nergens is het aandeel autodidacten zo groot als in de ICT. Recruiters zoeken kandidaten die de klus kunnen klaren, ongeacht hun academische referenties. Zelfeducatie, omscholing, certificaten en traineeships vergroten je kans op een goedbetaalde functie.

Moet ik naar de universiteit?

Je kunt overwegen om part- of zelfs fulltime naar school te gaan ter voorbereiding op je nieuwe carrière als ICT'er. Of je een bachelor of master nodig hebt verschilt per werkgever en discipline. Je maakt echter niet automatisch een slechte indruk als je een relevante opleiding mist. Informatie- en communicatietechnologie ontwikkelt zich razendsnel, praktisch vaardig wordt je pas echt op de werkvloer. Een opleiding of formele achtergrond is lang niet altijd vereist.

Welke vaardigheden heb je nodig voor een ICT baan?

‘De ICT'er' kan niet worden gevangen in een stereotypering. De wil en het vermogen om nieuwe skills aan te leren bepalen je toekomstige succes. Naast technische vaardigheden komen meer algemene skills van pas, ongeacht in welke sector je ze hebt opgedaan.
 
  • Programmeren in meerdere talen: veel systemen zijn met meer dan één taal opgebouwd, met basiskennis van HTML en C++ maak je een goede start.
  • Oog voor detail: vereist om fouten in code op te sporen en oplossen (debugging), of beveiligingsproblemen te identificeren en herstellen.
  • Het vermogen om problemen op de lossen (troubleshooting) is een uitermate waardevolle vaardigheid.
  • Creativiteit: noodzakelijk om een bijdrage te leveren aan onder andere productontwikkeling en -innovatie.
  • Communicatievaardigheden: de meeste IT'er werken in teamverband aan oplossingen voor complexe technologische problematiek, oplossingen die zij moeten kunnen toelichten tijdens presentaties aan een niet-technisch publiek.
  • Kennisnetwerken: aanvullende communicatievaardigheden waarbij vakgenoten inzichten delen en een gezamenlijke kennisbank bouwen. De term ‘netwerken' verwijst eveneens naar netwerkarchitecten, -technici en systeembeheerders, professionals die verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse werking van een grotere systemen.
  • Tijdsbeheer: een hoge mate van zelfstandigheid is voor de meeste ICT'ers normaal. Ieder individu moet een eigen tijdsplanning maken en eventueel aanpassen; technische werkzaamheden duren vaak langer dan verwacht.

Mogelijkheden werken in de ICT zonder opleiding

Omscholing
Personen die een carrièreswitch willen maken, kunnen zich omscholen, relevante kennis vergaren en certificaten behalen. Dit alles ter voorbereiding van een succesvolle carrière in IT. Online trainingsprogramma's zijn flexibel en kunnen asynchroon worden gevolgd. Van een fysiek klaslokaal is geen sprake, lesroosters kunnen naar eigen voorkeur worden ingedeeld, aangepast aan individuele werkschema's.
 
Traineeship & startersfunctie
Een snelgroeiend aantal werkgevers richt zich op talentontwikkeling via traineeships. Middels gepersonaliseerde leerprogramma's bieden zij kansen aan jong talent en zijinstromers. Tijdens een traject voor junior-developers komen bijvoorbeeld de meest voorkomende disciplines van softwareontwikkeling voorbij.

Daarna volgt de eerste echte baan, waarbij de nadruk ligt op het in de praktijk brengen van agile-werkwijzen, de ontwikkeling van technische vaardigheden en continuous learning. Gedurende een periode van één of twee jaar worden kennis en kunde verder uitgediept en ontwikkeld.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures