Waarom een ICT traineeship een heel goed idee is

Waarom een ICT traineeship een heel goed idee is
Tijdens een ICT traineeship combineer je werk en opleiding. Je verdient een inkomen, kunt erkende kwalificaties behalen en je toekomstige werkgever c.q. leerbedrijf betaalt de scholingskosten. Is zo'n stage misschien iets voor jou?

Wat is een IT traineeship?

Een traineeship is een opleidings- en trainingsprogramma dat jonge mensen voorbereidt op een toekomstige loopbaan binnen een organisatie. Denk in deze context bijvoorbeeld aan trajecten voor de functie van junior IT-consultant of .NET developer.

Grote organisatie zoals ING hebben een uitgebreid internationaal talentenprogramma. Trainees maken er deel uit van een DevOps-team dat (mobiele) toepassingen voor besturingssystemen, internetbankieren en technologische oplossingen voor online klantcontact ontwikkelt.
125b709d3637fb90c2ccf2d69a72037d9850999db1f09d3f.png

Voor wie?

Een kwalificatie kan een flinke steun in de rug zijn. Met een master- of bachelordiploma in computerwetenschappen, informatica of software/systeemontwerp maak je een goede kans. Een graad is echter geen harde eis, praktijkervaring weegt dikwijls zwaarder. Tijdens de stageperiode wordt duidelijk hoe groot je vermogen is om nieuwe vaardigheden aan te leren. Daar draait het in de praktijk om.

Wat bedrijven zoeken in een persoon:
 • Technisch inzicht.
 • Het vermogen om complexe problemen te begrijpen en effectieve oplossingen te bedenken.
 • Zowel alleen als in teamverband kunnen werken.
 • Servicegerichtheid.
 • Snelle tewerkstelling; bij zwaardere functieprofielen blijkt dit in de praktijk echter lastig.
 • Een positieve, proactieve houding, ambitie en gedrevenheid.

Gepersonaliseerd traject

Een traineeprogramma heeft een looptijd van zes maanden tot drie jaar. In het aanvangsproject leg je de basis. Je maakt kennis met de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer en verdiept je in de functie die je gaat vervullen, bijvoorbeeld die van junior-developer. Een senior-manager, ervaren collega of interne HR-manager begeleidt je tijdens het onboarding traject.

Elke stagiair volgt een uitgestippelde route naar een ICT-functie. Trainingsprogramma bevatten gespecialiseerde trainingen. De nadruk ligt op het aanleren van technische vaardigheden, werkwijzen en bedrijfsprocessen. Alle vers opgedane kennis moet uiteraard in de praktijk worden gebracht. Een groeiend aantal trainees doet dat tijdens een stage in het buitenland. Gedurende een half jaar werken zij mee aan de ontwikkeling van complexe informatie- en communicatietechnologie.

Uiteindelijk is het tijd voor de echte eerste baan. Voor een periode van één of twee jaar, de exacte duur wordt vooraf bepaald, leer je dagelijks omgaan met complexe IT-problemen. Je vergroot je kennis en scherpt je technische vaardigheden aan. Aan het einde van het traject volgt een evaluatie, mogelijk sollicitatiegesprek of aanbeveling voor een dienstbetrekking bij een andere werkgever.

Voordelen voor trainees

 • Leerprogramma's bestaan uit een combinatie van theoretische lessen en praktische training op de werkplek. Je bent niet gebonden aan een collegezaal.
 • Je ontvangt een goed salaris en hebt dezelfde rechten als vaste werknemers.
 • De werkgever betaalt de opleidingskosten.
 • Een stage kan zowel in voltijd als deeltijd worden uitgevoerd.
 • Flexwerken is meestal toegestaan.
 • Na voltooiing beschik je over kwalificaties die in de hele (internationale) organisatie worden erkend, van een certificaat tot een diploma voor gevorderden.
 • Functie-specifieke kwalificaties en werkervaring maken je aantrekkelijk voor toekomstige werkgevers.

Voordelen voor werkgevers

A. Maatwerk
Trainingsprogramma's kunnen worden afgestemd op bedrijfsbehoeften. Het vaste personeel brengt de basisvaardigheden over, voor specificaties kan een externe opleider worden ingeschakeld.

B. Gemotiveerd personeel: tevreden werkgever
Trainees hebben frisse energie en zijn gemotiveerd om hun nieuwe kennis en vaardigheden in de praktijk brengen. Deze gedrevenheid slaat over op het vaste IT-team.

C. Aanmoedigingspremies en subsidies
Een bedrijf dat een stagiair in dienst neemt, komt mogelijk in aanmerking voor aanmoedigingspremies en financiële ondersteuning.

D. Talentenpool
Een effectief opleidingsbeleid resulteert in een talentenpool met topkandidaten.

ICTerGezocht.nl koppelt trainees aan werkgevers. Doorzoek ons uitgebreide matchingplatform en vind jouw ideale IT-traineeship.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat is STEM?

STEM staat voor Science, Technology, Engineering & Mathematics. Als je geïnteresseerd bent in ICT, zal het acroniem je al bekend zijn.
Michiel van der Avoird 30 nov 2020

Alfa, bèta, gamma | Betekenis, studies & software testing

Hoe worden de eerste drie letters van het Griekse alfabet (alfa, bèta en gamma) gebruikt in de wetenschap, het onderwijs en de ICT?
Michiel van der Avoird 10 jun 2020

ICT-opleiding mbo-niveau 2, 3, of 4: wat is het verschil?

Wat zijn de verschillen tussen de ICT-opleidingen mbo-niveau 2, 3, en 4? Wat vragen werkgevers in vacatures? Welke studierichtingen zijn er?
Michiel van der Avoird 29 mrt 2020

Werken in de ICT zonder opleiding

Nergens is het aandeel autodidacten zo groot als in de ICT. Recruiters zoeken kandidaten die de klus kunnen klaren, ongeacht hun academische referenti...
Michiel van der Avoird 22 jul 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019

Continuous learning | Het belang van bijscholing in ICT

Het cv of vaardigheidsniveau van een werknemer voldoet niet altijd aan de eisen van een werkgever. Continuous learning is de effectiefste manier om ke...
Michiel van der Avoird 31 okt 2018
 
check