Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!
Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren programmeren? Op deze 5 websites kun je terecht.

Waarom leren programmeren?

Het belang van computersoftware en webapplicaties wordt alleen maar groter. IT zit verweven in bedrijfsvoeringen in alle sectoren. Bedrijven zoeken bijvoorbeeld programmeurs die gespecialiseerd zijn in bekende talen zoals Java, C++, C#, PHP, SQL of Python.

Je kunt zowel op fulltime, parttime als freelancebasis werken. Het salaris van een starter ligt op gemiddeld op € 3.160,- bruto per maand en werkgevers bieden goede secundaire arbeidsvoorwaarden:
 • opleidingsmogelijkheden;
 • laptop, smartphone en soms ook een leaseauto;
 • (deels) thuiswerken;
 • aantrekkelijke pensioensregeling;
 • doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie.

Waar vind je de beste gratis cursussen programmeren? 5 tips

1. Pluralsight
Pluralsight biedt een verscheidenheid aan videotrainingen voor onder andere softwareontwikkelaars. Wie wil omscholen naar ICT kan alvast kennismaken met het werkveld tijdens een gratis proefperiode van 10 dagen.

De cursus Learning To Program geeft je een inleiding tot het programmeren van computers met alom gebruikte programmeertaal - JavaScript. Je werkt met verschillende JavaScript-programma's en leert hoe de control flow/ besturingsstroom van een programma te regelen, meerdere broncodebestanden te beheren, booleaanse logica te begrijpen en zelfs een eenvoudige webserver te bouwen.
2. Khan Academy
De inhoud van de cursussen op onderwijsplatform Khan Academy varieert van de basisprincipes van computerprogrammering tot aan geavanceerde toepassingen. De cursus ‘learning programming on Khan Academy' brengt je de concepten van de JavaScript-programmeertaal bij:
 • Inleiding tot JS: tekenen en animeren
 • Inleiding tot HTML/CSS: webpagina's maken
 • Inleiding tot SQL: gegevens opvragen en beheren
 • Geavanceerde JS: games en visualisaties
 • Geavanceerde JS: natuurlijke simulaties
 • HTML/JS: webpagina's interactief maken
 • HTML/JS: webpagina's interactief maken met jQuery

Alle cursussen worden gegeven door lesmateriaal-specialisten. Er zijn ook basiscursussen die je de filosofie en vaardigheden bijbrengen achter computerprogrammering als geheel.
b32a33847ae4db9363949daeb8a94be8aa36b1abf80dc998.png
3. edX
Non-profit edX is een grootschalig open source leerplatform opgericht door het Massachusetts Institute of Technology en Harvard University. In samenwerking met scholen en partners biedt edX meer dan 1.900 cursussen in vakken als geesteswetenschappen, wiskunde en informatica.

Het aantal gratis online programmeercursussen op edX is enorm, met tutorials over HTML en CSS, Java, jQuery, C ++, C #, Python, SQL en mobiele app-ontwikkeling. Je kunt je werk gratis laten controleren en een geverifieerd certificaat ontvangen tegen een kleine vergoeding.
4. The Code Player
The Code Player maakt het leren van front-end technologieën zoals HTML5, CSS3, Javascript en JQuery interactief en eenvoudig. Code wordt er als een video afgepeeld. Je wordt van begin tot eind door het proces begeleid. De afspeelsnelheid hangt af van je studietempo. Je kunt ook pauzeren en terugspoelen.
5. CodeAcademy
Codecademy biedt gratis cursussen in verschillende programmeertalen, waaronder Python, Java, JavaScript (jQuery, AngularJS, React.js), Ruby, SQL en/of Sass, evenals opmaaktalen HTML en CSS.
 • Learn Python 2: leer de basis van 's werelds snelst groeiende en populairste programmeertaal die wordt gebruikt door onder andere software engineers.
 • Introduction to HTML: leer in slechts 4 uur de basisprincipes van HTML5 en begin met het bouwen en bewerken van webpagina's.
 • Learn Java: leer de basisprincipes van de populaire Java-taal in deze introductiecursus.
 • Learn CSS: leer hoe je HTML met CSS kunt opmaken en visueel organiseren. Deze cursus behandelt versie 3 van CSS.
 • Learn Ruby: leer programmeren met de flexibele en beginnersvriendelijke Ruby-taal.
 • Introduction to JavaScript: leer de basisprincipes van JavaScript voor front-end of back-end development.
 • Learn SQL: leer communiceren met databases met behulp van SQL, de standaardtaal voor gegevensbeheer.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Omscholing naar ICT'er: iets voor jou?

Informatie- en communicatietechnologie is een ideale tweede carrière voor iedereen graag werkt met computers en software. Het verdient goed, IT-certi...
Michiel van der Avoird 5 okt 2018

Wat verdient een front-end developer? Het complete overzicht

Wat verdient een front-end developer in Nederland? Wat is het maandelijkse brutoloon per opleidingsniveau en dienstverband?
Michiel van der Avoird 19 apr 2018
 
check