De meest gevraagde programmeertalen anno 2019

Michiel van der Avoird - zondag 21 april 2019

De resultaten van de jaarlijkse Stack Overflow Developer Survey zijn onlangs gepubliceerd. Wat zijn de populairste programmeertalen van 2019? En: welke talen worden het meest gevraagd in vacatures op ICTerGezocht.nl?

De populairste programmeertalen 

Stack Overflow
De Stack Overflow Developer Survey is dit jaar voor de negende keer gehouden. Bijna 90.000 ontwikkelaars vulden de enquête in. JavaScript is voor het zevende jaar op rij de meest gebruikte taal. Python zet zijn opmars voort en steekt dit jaar Java voorbij.

De 10 populairste programmeer-, script- en opmaaktalen onder professionele developers zijn:
 
1. JavaScript 69.7%
2. HTML / CSS 63.1%
3. SQL 56.5%
4. Python 39.4%
5. Java 39.2%
6. Bash / Shell / Powershell     37.9%
7. C# 31.9%
8. PHP 25.8%
9. TypeScript 23.5%
10.   C++ 20.4%

TIOBE
Zijn jouw programmeervaardigheden nog wel actueel? Wil je weten welke taal je moet gebruiken voor je nieuwe softwaresysteem? Raadpleeg de TIOBE-index: een andere belangrijke indicator voor de populariteit van programmeertalen. Deze ranking wordt eens per maand bijgewerkt.


De meest gevraagde programmeertalen op ICTerGezocht.nl

Java
Van mainframe-datacenters tot smartphones; Java is breed toepasbaar. De objectgeoriënteerde structuur van deze taal is een standaard geworden voor platform-onafhankelijke applicaties. Java wordt gebruikt voor databases, bij de ontwikkeling van Android apps en als backend-taal voor het web en desktoptoepassingen. Het is een van de meest stabiele en betrouwbare talen om grote systemen mee te bouwen en net zo relevant als tientallen jaren geleden.

C#
C# is een van de krachtigste programmeertalen in het .NET-framework. De taal is het meest geschikt voor toepassingen die zijn gebaseerd op Windows, Android en iOS. C# wordt gebruikt in de back-end van populaire websites zoals Bing, Dell en Visual Studio.

PHP
Tot de komst van nieuwere talen zoals JavaScript en Ruby draaide bijna elke dynamische, interactieve website op PHP. Er waren simpelweg geen alternatieven. Hoewel PHP de leidende positie heeft verloren is het nog steeds een van de meestgebruikte programmeertalen ter wereld.

Python
Python is de snelstgroeiende grote programmeertaal van vandaag. Het is een gratis, open-source taal met uitgebreide ondersteuningsmodules en gebruiksvriendelijke datastructuren. Als je wilt leren programmeren is dit een goede keus. Python is enorm veelzijdig en een van de meestgebruikte programmeertalen voor machine learning en data-analyse. De taal wordt eveneens gebruikt voor 2D-imaging, 3D-animaties, games en wetenschappelijke softwaretoepassingen.

C++
Van besturingssystemen tot browsers, games en grote mainframes, elk complex systeem gebruikt C++ in een of andere vorm. Deze programmeertaal geeft ontwikkelaars toegang tot de kleinste systeemcomponenten. Omdat IoT-apparaten en smartwatches met embedded systemen steeds populairder worden, zal C++ in de toekomst nog veel meer gebruikt gaan worden.

ICTerGezocht.nl koppelt vraag en aanbod op de ICT-arbeidsmarkt. Bekijk onze mogelijkheden voor werkgevers of schrijf je in als werkzoekende!
De meest gevraagde programmeertalen anno 2019 Score: 8.0 Stemmen: 222
  1. ICTerGezocht.nl
  2. Blog ICTerGezocht.nl