user question-circle dropbox exclamation folder-open-o sign-in exclamation-triangle ban youtube building-o icon-mouse-pointer angle-down angle-up location-arrow file-text-o heart-o heart envelope bars comment times info-circle envelope-o thumb-tack list-alt google lock at map-marker search twitter linkedin facebook bold users bar-chart home chevron-left chevron-right check chevron-down chevron-up file-pdf-o eye filter pencil-square-o database rss-square link whatsapp cogs upload calender plus minus picture-o sort step-backward step-forward weixin share share shopping-cart circle download level-up star phone check-square-o clock-o arrow-up trash-o external-link arrow-down price-tag

Waar wacht je nog op? Schrijf je in en word koning van je carrière!

Omscholing naar ICT’er: iets voor jou?

Michiel van der Avoird - vrijdag 5 oktober 2018

Informatie en communicatietechnologie is een ideale tweede carrière voor iedereen graag werkt met computers en software. Het verdient goed, IT-certificatie misstaat niet op een cv en er is meer baanzekerheid. Bovendien raak je nooit uitgeleerd. Is omscholing naar ICT misschien iets voor jou?

Van applicatiebeheer tot SEO-optimalisatie en van servicedesks tot smartphones, IT beslaat een breed werkveld. Iedereen in de branche heeft een specifieke rol met specialisaties. Ook al is omscholing momenteel populair, voor veel posities is de aanvoer vanuit de arbeidsmarkt te laag. Het personeelstekort neemt toe omdat ICT in vrijwel alle sectoren een rol speelt.

Er is vooral vraag naar:
 • Systeembeheerders
 • ICT-medewerkers
 • Testers
 • Applicatiebeheerders
 • Consultants
Lees meer over de huidige stand van zaken op de ICT-vacaturemarktGoede salarissen

Een omscholer zonder relevante werkervaring ontvangt het salaris van een starter; gemiddeld € 3305,- bruto per maand. Dit bedrag ligt niet ver onder het gemiddelde brutoloon van alle ICT’ers in Nederland; € 3397,-.

Gemiddeld bruto maandsalaris op basis van carrièreniveau:
 • Starter: € 3305,- bruto per maand.
 • 1 tot 3 jaar ervaring: € 3255,-
 • 3 tot 5 jaar ervaring: € 3469,-
 • 5 tot 10 jaar ervaring: € 3689
 • > 10 jaar ervaring: € 3847,-
Het personeelstekort in de sector is nijpend. Opleidingsniveaus zijn vaak lager dan werkgevers eisen, daarom vindt niet iedereen zomaar werk. Steeds meer werkgevers bieden kansen voor werkzoekenden en zij-instromers. Het UWV en bedrijfsleven proberen het kennisniveau gezamenlijk op peil te brengen met scholingsprojecten. Werkervaring in een ander beroep garandeert meestal niet het gewenste salaris.

Gemiddeld brutoloon op basis van opleidingsniveau:
 • Mbo: € 3110,-
 • Hbo: € 3433,-
 • Universitair: € 3955,-
Gemiddeld brutosalaris op basis van type dienstverband:
 • Vast contract: € 3301,-
 • Detachering: € 3513,-
 • Tijdelijk contract: € 3345,-
Lees meer over gemiddelde salarissen in de sector.
 


Omscholing met baangarantie

Baangarantie is een van de belangrijkste voordelen van omscholing. Er staan meer dan 2000 ICT-vacatures op ICTergezocht.nl, dus je kunt heel kieskeurig zijn.Opleidingen en trainingen

Misschien heb je meer kijk op hardwarecomponenten dan softwareontwikkeling. Iedere student heeft een onderwerp dat hij of zij uitdagender of interessanter vindt dan de rest. Het een kost meer moeite dan het ander. Zelfs de meest getalenteerde studenten ondervinden soms moeilijkheden en dat is echt niet alleen het geval bij ICT-opleidingen en trainingen.

In welke onderwerpen ben je het meest geïnteresseerd? Hoe bereid ben je om nieuwe vaardigheden aan te leren? Wil je je écht omscholen? Lees hier hoe je het aanpakt. Overweeg je een traineeship? Meld je dan aan voor een talentprogramma.

Voor wat betreft de kosten voor omscholing ben je afhankelijk van het instituut waar je overweegt een training of opleiding te volgen.Certificaten staan goed op je cv

Certificaten en diploma’s komen van pas, met name als je omscholer bent en niet kunt bogen op relevante werkervaring. Met ICT-certificaten is een bedrijfsleider, HR-manager of IT-recruiter sneller overtuigd van je toegevoegde waarde. Het toont veelzijdigheid en doorzettingszettingsvermogen.
Omscholing naar ICT’er: iets voor jou? Score: 8.5 Stemmen: 172
 1. ICTerGezocht.nl
 2. Blog ICTerGezocht.nl