Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Omscholing naar ICT'er: iets voor jou?

door Michiel van der Avoird
37.235x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Informatie- en communicatietechnologie is een ideale tweede carrière voor iedereen graag werkt met computers en software. Het verdient goed, IT-certificatie misstaat niet op een cv en er is meer baanzekerheid. Bovendien raak je nooit uitgeleerd. Is omscholing naar ICT misschien iets voor jou?

Van applicatiebeheer tot SEO-optimalisatie en van servicedesks tot smartphones, IT beslaat een breed werkveld. Iedereen in de branche heeft een specifieke rol met specialisaties. Ook al is omscholing momenteel populair, voor veel posities is de aanvoer vanuit de arbeidsmarkt te laag. Het personeelstekort neemt toe omdat ICT in vrijwel alle sectoren een rol speelt.

Er is vooral vraag naar:
 
De tekst gaat verder na dit blok
1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures

Wat verdient een IT'er?

Een omscholer zonder relevante werkervaring ontvangt het salaris van een starter; gemiddeld € 3305,- bruto per maand. Dit bedrag ligt niet ver onder het gemiddelde brutoloon van alle ICT'ers in Nederland; € 3397,-.

Gemiddeld bruto maandsalaris op basis van carrièreniveau:
 
 • Starter: € 3305,- bruto per maand.
 • 1 tot 3 jaar ervaring: € 3255,-
 • 3 tot 5 jaar ervaring: € 3469,-
 • 5 tot 10 jaar ervaring: € 3689
 • > 10 jaar ervaring: € 3847,-

Het personeelstekort in de sector is nijpend. Opleidingsniveaus zijn vaak lager dan werkgevers eisen, daarom vindt niet iedereen zomaar werk. Steeds meer werkgevers bieden kansen voor werkzoekenden en zij-instromers. Het UWV en bedrijfsleven proberen het kennisniveau gezamenlijk op peil te brengen met scholingsprojecten. Werkervaring in een ander beroep garandeert meestal niet het gewenste salaris.

Gemiddeld brutoloon op basis van opleidingsniveau:
 
 • Mbo: € 3110,-
 • Hbo: € 3433,-
 • Universitair: € 3955,-

Gemiddeld brutosalaris op basis van type dienstverband:
 
 • Vast contract: € 3301,-
 • Detachering: € 3513,-
 • Tijdelijk contract: € 3345,-

Omscholing met baangarantie
Baangarantie is een van de belangrijkste voordelen van omscholing. Er staan meer dan 7000 ICT-vacatures op ICTergezocht.nl, dus je kunt heel kieskeurig zijn.

Welke ICT opleiding of training kies je?

Misschien heb je meer kijk op hardwarecomponenten dan softwareontwikkeling. Iedere student heeft een onderwerp dat hij of zij uitdagender of interessanter vindt dan de rest. Het een kost meer moeite dan het ander. Zelfs de meest getalenteerde studenten ondervinden soms moeilijkheden en dat is echt niet alleen het geval bij ICT-opleidingen en trainingen.

In welke onderwerpen ben je het meest geïnteresseerd? Hoe bereid ben je om nieuwe vaardigheden aan te leren? Wil je leren programmeren? Overweeg je een traineeship? Meld je dan aan voor een talentprogramma.

Voor wat betreft de kosten voor omscholing ben je afhankelijk van het instituut waar je overweegt een training of opleiding te volgen.


Certificaten staan goed op je cv
Certificaten en diploma's komen van pas, met name als je omscholer bent en niet kunt bogen op relevante werkervaring. Met ICT-certificaten is een bedrijfsleider, HR-manager of IT-recruiter sneller overtuigd van je toegevoegde waarde. Het toont veelzijdigheid en doorzettingszettingsvermogen.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures