Opleidingsniveau of werkniveau vragen in ICT vacatures?

Opleidingsniveau of werkniveau vragen in ICT vacatures?
In elke functieomschrijving staat wel iets over een minimaal vereist opleidingsniveau of een passend denk- en werkniveau. Wat zet jij in je ICT vacature?

Hbo denk- en werkniveau wordt in 73% van de ICT-vacatures op ICTerGezocht.nl genoemd als minimumvereiste (zie de cijfers later in dit blog). Een relevant diploma vormt een belangrijke basis, maar is lang niet altijd bepalend voor ICT-werkgevers. Belangrijker zijn een groeimentaliteit en een gezonde honger naar kennis en innovatie.

Waarom een opleiding belangrijk is

Afhankelijk van een functie kunnen diploma's, certificeringen en goede cijfers uiterst relevant maar ook totaal onbelangrijk zijn.
  • Een diploma of certificaat impliceert een bereidheid om te leren en een voortdurende drang en ambitie naar verbetering.
  • Behaalde diploma's kunnen een indicatie zijn voor toekomstige prestaties.
  • Opleidingsniveau en inkomensniveau zijn nauw met elkaar verbonden.
  • Voor niche-beroepen gelden specifieke (technische) standaarden en certificeringen.

Overdraagbare vaardigheden bepalen het werkniveau

IT-banen zijn niet voorbehouden aan wiskundige genieën. Eerder opgedane vaardigheden kunnen kandidaten zonder ICT opleiding aan een baan helpen. Waar het om draait, is de wil om nieuwe dingen te leren en mensen en ICT-bedrijven te helpen de kracht van technologie beter te benutten.
Onder andere de volgende vaardigheden kunnen bepalend zijn voor het werkniveau van een kandidaat:
  • De meeste IT-teams werken in teamverband. Iemand met sterke communicatievaardigheden kan het verschil maken.
  • Creativiteit komt van pas bij het bedenken van innovatieve manieren om technologische problemen aan te pakken. Het is een onmisbare vaardigheid voor onder meer developers.
  • Probleemoplossing is misschien wel de belangrijkste vaardigheid voor ICT'ers. Degenen die volharden in het bedenken van oplossingen blinken uit in hun werkveld.
  • Aandacht voor detail is vereist bij het schrijven van code of het herkennen van beveiligingsrisico's.
  • Omgaan met kritiek of presteren onder tijdsdruk zijn eveneens waardevolle kwaliteiten voor werkgevers.

Hoe voeg je het opleidingsniveau toe in vacatures op ICTerGezocht.nl?

In het vacatureformulier op ICTerGezocht.nl kun je een minimaal vereist opleidingsniveau selecteren. De optie ‘hbo' matcht dus met hbo en hoger (universitair).
28a0dafbfb40421a4c13501fa0313f83a90b739e19d857a6.png
Screenshot vacatureformulier: minimum-opleidingsniveau selecteren

Met name voor het hbo+- segment geldt een grote mismatch tussen vraag en aanbod op de IT-arbeidsmarkt, zo blijkt nog maar eens uit onze cijfers voor het jaar 2019:

Minimaal vereiste opleidingsniveaus in vacatures op ICTerGezocht.nl (vraag)
Hbo 72,1%
Mbo-niveau 4 19,1%
Universitair 3,9%
Mbo-niveau 3 3,9%
Autodidact 0,7%
Mbo-niveau 2 0,3%

Opleidingsniveaus in cv's van kandidaten op ICTerGezocht.nl (aanbod)
Hbo 39,5%
Universitair 33,5%
Mbo-niveau 4 14,6%
Autodidact 6,0%
Mbo-niveau 3 4,8%
Mbo-niveau 2 1,5%

Waarom werkervaring belangrijk is

Als je een hbo-diploma hebt behaald, beschik je logischerwijs over hbo-denk- en werkniveau. In de IT vormen diploma's of een degelijke opleiding zeker een goede basis, maar het zijn vooral ervaring en talent die tellen.

Werkervaring is voor de meeste ICT-beroepen vereist. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers ervaring (opgedaan bij vorige werkgevers of tijdens stages) verkiezen boven enkel theoretische kennis. Ervaren medewerkers kunnen vaker direct productief worden en krijgen daarom de voorkeur boven vers afgestudeerde ICT'ers die nog ingewerkt moeten worden. Jarenlange relevante werkervaring impliceert bovendien leiderschap.

Hoe voeg je vereiste werkervaring toe in vacatures op ICTerGezocht.nl?

In het vacatureformulier op ICTerGezocht.nl valt werkervaring onder het kopje ‘carrièreniveau'. Zoek je iemand voor een startersfunctie? Is beperkte werkervaring voldoende? Kies de eerste optie: ‘junior'.
2c9650e5f0a1d31a0d9e2303ea4394535ae4c435adac01cd.png
Screenshot vacatureformulier: carrièreniveau selecteren

Is een substantieel kennisniveau vereist? Zoek je iemand die zowel zelfstandig als in teamverband kan werken? Selecteer de optie ‘medior'. Zoek je een echte specialist met een zwaar profiel, visie en leidinggevende capaciteiten? Vink het keuzevakje ‘senior' aan.

Opleiding of werkniveau: wat kies je op welk moment?

Diploma of niet: een hbo-opleidingsniveau gold vorig jaar in 73% van de vacatures op ons platform als minimumvereiste bij sollicitaties. Leren doen IT'ers echter vooral on-the-job, het opleiden stopt niet zodra er een baan is gescoord. Integendeel, het is van voortdurende aard (continuous learning). Dat geldt voor kandidaten met passende profielen en zeker voor carrièreswitchers die geen relevante opleiding hebben genoten en/of niet over kwalificaties beschikken die noodzakelijk zijn voor de baan.

Er zijn functies waarbij een vakgebonden diploma van essentieel belang is. In bijna elke vacaturetekst voor bijvoorbeeld IT-projectmanagers staan vereisten voor certificeringen vermeld. Je bent niet in staat om deze rol uit te voeren als je niet in het bezit bent van de juiste ‘papieren'. Anderzijds is het een gegeven dat ICT'ers baat hebben bij soft skills die zelden op een hogeschool of universiteit worden aangeleerd.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019
 
check