Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Cloud Computing | IaaS, PaaS, SaaS: betekenis & verschillen

door Michiel van der Avoird
3.999x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

We definiëren de acroniemen IaaS, PaaS en SaaS, geven voorbeelden en wijzen je op de verschillen tussen deze drie vormen van cloud computing.

Miljoenen gebruikers maken dagelijks gebruik van een grote verscheidenheid aan clouddiensten (cloud computing). Het is voor bedrijven en professionals dan ook relatief gemakkelijk om de meest geschikte oplossing te vinden. IT-organisaties zoals Microsoft, Amazon en Google bieden enkele van de beste SaaS-, PaaS- en IaaS-diensten aan.

Wat is IaaS?

IaaS staat voor Infrastructure as a Service, een cloud service model waarbij een bedrijf tegen vergoeding een hardware-infrastructuur inhuurt bij een derde partij (de host). De klant kiest daarbij de benodigde verwerkingscapaciteit (processoren), het te gebruiken geheugen (RAM-geheugen) en de opslagruimte (harde schijf). IaaS-oplossingen bieden ook diensten aan op het gebied van virtualisatie, denk aan virtuele machines, firewalls, load balancers en back-up systemen.

IaaS vormt de basis van IT in de cloud, omdat het de noodzakelijke diensten en structuren bevat waarop andere services zijn gebouwd. Voorbeelden van een Infrastructure as a Service zijn Microsoft Azure en Amazon Web Services.
De tekst gaat verder na dit blok
1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures

Wat is PaaS?

Het PaaS-model biedt een platform als dienst aan (lees: Platform as a Service). Developers kunnen er applicaties op lanceren zoals databases, middleware, ontwikkeltools, business intelligence services, et cetera. Google App Engine en Bungee Connect zijn twee voorbeelden van Platforms as a Service.

Een PaaS is ideaal voor cloud engineers, die zich alleen willen richten op het implementeren en beheren van applicaties. Omdat zij zich geen zorgen hoeven te maken over on-premise hardware- en softwarebronnen (besturingssystemen), verbeteren developers hun efficiëntie en richten zij zich alleen op werkzaamheden die hen interesseren.

Wat is SaaS?

In het Software as a Service model betaalt het klantbedrijf een vergoeding voor de hosting en het gebruik van software en data op externe servers. Als we het hebben over ‘software in de cloud', hebben we het over SaaS. Werknemers hebben toegang tot de bedrijfsapplicaties, zonder dat zij deze op een lokale computer hoeven te installeren. Diensten zoals Microsoft Office 365 en WordPress zijn bekende voorbeelden van deze vorm van cloud computing.

Wat zijn de verschillen tussen IaaS, PaaS en SaaS?

Het fundamentele verschil tussen de drie soorten platformen wordt ingegeven door het type onderhoud en ondersteuning dat door de serviceprovider wordt aangeboden. Op een IaaS-platform heeft een gebruiker bijvoorbeeld toegang tot de geïnstalleerde software en de configuratie ervan, een gebruiker van een SaaS-oplossing heeft dat niet.

Op het gebied van veiligheid zijn er ook opmerkelijke verschillen.
  • In een IaaS-omgeving ligt de verantwoordelijkheid voor de veiligheid, het beheer en het onderhoud van geïnstalleerde applicaties bij de gebruiker.
  • Bij SaaS-software of een PaaS-omgeving valt de veiligheid van de geïnstalleerde applicaties echter onder de verantwoordelijkheid van de serviceprovider, die verantwoordelijk is voor de installatie en het updaten ervan.

Welke cloudoplossing het beste en meest geschikt is, hangt af van de behoeften, de vaardigheden en het budget van je bedrijf. Belangrijk om in acht te nemen: platformen (PaaS) en software (SaaS) zijn geïnstalleerd op infrastructuren (IaaS). Gebruikers zijn zich bij de eerste twee varianten niet bewust van alles wat er bij een onderliggende IT infrastructuur komt kijken (installatie, kosten, onderhoud, et cetera).

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures
Oss 1 uur geleden
Utrecht 1 uur geleden
Den Haag 2 uur geleden
Best 5 uur geleden
Leidschendam 13 uur geleden
Amsterdam 123 dagen geleden
Leusden 15 dagen geleden
Amsterdam 537 dagen geleden
Den Haag 33 dagen geleden
Amersfoort Gisteren