Werken in de ICT zonder opleiding

Werken in de ICT zonder opleiding
Nergens is het aandeel autodidacten zo groot als in de ICT. Recruiters zoeken kandidaten die de klus kunnen klaren, ongeacht hun academische referenties. Zelfeducatie, omscholing, certificaten en traineeships vergroten je kans op een goedbetaalde functie.

Moet ik naar de universiteit?

Je kunt overwegen om part- of zelfs fulltime naar school te gaan ter voorbereiding op je nieuwe carrière als ICT'er. Of je een bachelor of master nodig hebt verschilt per werkgever en discipline. Je maakt echter niet automatisch een slechte indruk als je een relevante opleiding mist. Informatie- en communicatietechnologie ontwikkelt zich razendsnel, praktisch vaardig wordt je pas echt op de werkvloer. Een opleiding of formele achtergrond is lang niet altijd vereist.

Welke vaardigheden heb je nodig voor een ICT baan?

‘De ICT'er' kan niet worden gevangen in een stereotypering. De wil en het vermogen om nieuwe skills aan te leren bepalen je toekomstige succes. Naast technische vaardigheden komen meer algemene skills van pas, ongeacht in welke sector je ze hebt opgedaan.
  • Programmeren in meerdere talen: veel systemen zijn met meer dan één taal opgebouwd, met basiskennis van HTML en C++ maak je een goede start.
  • Oog voor detail: vereist om fouten in code op te sporen en oplossen (debugging), of beveiligingsproblemen te identificeren en herstellen.
  • Het vermogen om problemen op de lossen (troubleshooting) is een uitermate waardevolle vaardigheid.
  • Creativiteit: noodzakelijk om een bijdrage te leveren aan onder andere productontwikkeling en -innovatie.
  • Communicatievaardigheden: de meeste IT'er werken in teamverband aan oplossingen voor complexe technologische problematiek, oplossingen die zij moeten kunnen toelichten tijdens presentaties aan een niet-technisch publiek.
  • Kennisnetwerken: aanvullende communicatievaardigheden waarbij vakgenoten inzichten delen en een gezamenlijke kennisbank bouwen. De term ‘netwerken' verwijst eveneens naar netwerkarchitecten, -technici en systeembeheerders, professionals die verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse werking van een grotere systemen.
  • Tijdsbeheer: een hoge mate van zelfstandigheid is voor de meeste ICT'ers normaal. Ieder individu moet een eigen tijdsplanning maken en eventueel aanpassen; technische werkzaamheden duren vaak langer dan verwacht.

Mogelijkheden werken in de ICT zonder opleiding

Omscholing
Personen die een carrièreswitch willen maken, kunnen zich omscholen, relevante kennis vergaren en certificaten behalen. Dit alles ter voorbereiding van een succesvolle carrière in IT. Online trainingsprogramma's zijn flexibel en kunnen asynchroon worden gevolgd. Van een fysiek klaslokaal is geen sprake, lesroosters kunnen naar eigen voorkeur worden ingedeeld, aangepast aan individuele werkschema's.

Traineeship & startersfunctie
Een snelgroeiend aantal werkgevers richt zich op talentontwikkeling via traineeships. Middels gepersonaliseerde leerprogramma's bieden zij kansen aan jong talent en zijinstromers. Tijdens een traject voor junior-developers komen bijvoorbeeld de meest voorkomende disciplines van softwareontwikkeling voorbij.

Daarna volgt de eerste echte baan, waarbij de nadruk ligt op het in de praktijk brengen van agile-werkwijzen, de ontwikkeling van technische vaardigheden en continuous learning. Gedurende een periode van één of twee jaar worden kennis en kunde verder uitgediept en ontwikkeld.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019
 
check