Waarom een ICT traineeship een heel goed idee is

Michiel van der Avoird - donderdag 20 juni 2019

Tijdens een ICT traineeship combineer je werk en opleiding. Je verdient een inkomen, kunt erkende kwalificaties behalen en je toekomstige werkgever c.q. leerbedrijf betaalt de scholingskosten. Is zo’n stage misschien iets voor jou?

Wat is een IT traineeship?

Een traineeship is een opleidings- en trainingsprogramma dat jonge mensen voorbereidt op een toekomstige loopbaan binnen een organisatie. Denk in deze context bijvoorbeeld aan trajecten voor de functie van junior IT-consultant of .NET developer.

Grote organisatie zoals ING hebben een uitgebreid internationaal talentenprogramma. Trainees maken er deel uit van een DevOps-team dat (mobiele) toepassingen voor besturingssystemen, internetbankieren en technologische oplossingen voor online klantcontact ontwikkelt.


Voor wie?

Een kwalificatie kan een flinke steun in de rug zijn. Met een master- of bachelordiploma in computerwetenschappen, informatica of software/systeemontwerp maak je een goede kans. Een graad is echter geen harde eis, praktijkervaring weegt dikwijls zwaarder. Tijdens de stageperiode wordt duidelijk hoe groot je vermogen is om nieuwe vaardigheden aan te leren. Daar draait het in de praktijk om.

Wat bedrijven zoeken in een persoon:
 
 • Technisch inzicht.
 • Het vermogen om complexe problemen te begrijpen en effectieve oplossingen te bedenken.
 • Zowel alleen als in teamverband kunnen werken.
 • Servicegerichtheid.
 • Snelle tewerkstelling; bij zwaardere functieprofielen blijkt dit in de praktijk echter lastig.
 • Een positieve, proactieve houding, ambitie en gedrevenheid.


Gepersonaliseerd traject

Een traineeprogramma heeft een looptijd van zes maanden tot drie jaar. In het aanvangsproject leg je de basis. Je maakt kennis met de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer en verdiept je in de functie die je gaat vervullen, bijvoorbeeld die van junior-developer. Een senior-manager, ervaren collega of interne HR-manager begeleidt je tijdens het onboarding traject.

Elke stagiair volgt een uitgestippelde route naar een ICT-functie. Trainingsprogramma bevatten gespecialiseerde trainingen. De nadruk ligt op het aanleren van technische vaardigheden, werkwijzen en bedrijfsprocessen. Alle vers opgedane kennis moet uiteraard in de praktijk worden gebracht. Een groeiend aantal trainees doet dat tijdens een stage in het buitenland. Gedurende een half jaar werken zij mee aan de ontwikkeling van complexe informatie- en communicatietechnologie.

Uiteindelijk is het tijd voor de echte eerste baan. Voor een periode van één of twee jaar, de exacte duur wordt vooraf bepaald, leer je dagelijks omgaan met complexe IT-problemen. Je vergroot je kennis en scherpt je technische vaardigheden aan. Aan het einde van het traject volgt een evaluatie, mogelijk sollicitatiegesprek of aanbeveling voor een dienstbetrekking bij een andere werkgever.


Voordelen voor trainees

 • Leerprogramma’s bestaan uit een combinatie van theoretische lessen en praktische training op de werkplek. Je bent niet gebonden aan een collegezaal.
 • Je ontvangt een goed salaris en hebt dezelfde rechten als vaste werknemers.
 • De werkgever betaalt de opleidingskosten.
 • Een stage kan zowel in voltijd als deeltijd worden uitgevoerd.
 • Flexwerken is meestal toegestaan.
 • Na voltooiing beschik je over kwalificaties die in de hele (internationale) organisatie worden erkend, van een certificaat tot een diploma voor gevorderden.
 • Functie-specifieke kwalificaties en werkervaring maken je aantrekkelijk voor toekomstige werkgevers.


Voordelen voor werkgevers

A. Maatwerk
Trainingsprogramma’s kunnen worden afgestemd op bedrijfsbehoeften. Het vaste personeel brengt de basisvaardigheden over, voor specificaties kan een externe opleider worden ingeschakeld.

B. Gemotiveerd personeel: tevreden werkgever
Trainees hebben frisse energie en zijn gemotiveerd om hun nieuwe kennis en vaardigheden in de praktijk brengen. Deze gedrevenheid slaat over op het vaste IT-team.

C. Aanmoedigingspremies en subsidies
Een bedrijf dat een stagiair in dienst neemt, komt mogelijk in aanmerking voor aanmoedigingspremies en financiële ondersteuning.

D. Talentenpool
Een effectief opleidingsbeleid resulteert in een talentenpool met topkandidaten.

ICTerGezocht.nl koppelt trainees aan werkgevers. Doorzoek ons uitgebreide matchingplatform en vind jouw ideale IT-traineeship.
Waarom een ICT traineeship een heel goed idee is Score: 7.9 Stemmen: 234

Kom in contact met 16.890 beschikbare ICT-ers

Bekijk deze kandidaten
Amersfoort 17 uur geleden
Beek (LI) 23 uur geleden
Maastricht Gisteren
De Meern Gisteren
Enschede Gisteren
Zoetermeer Gisteren
Den Haag Gisteren
Schijndel Gisteren
Utrecht Gisteren
Eindhoven Gisteren
 1. ICTerGezocht.nl
 2. Blog ICTerGezocht.nl