Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl

Delen

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

door Nicole Haring
60.359x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vacatures.

Wat is en doet een systeembeheerder?

Wat is eigenlijk een systeembeheerder en wat doet deze? We schreven eerder al eens een artikel over hoe je een goede systeembeheerder herkent. Het gaat om technisch goed onderlegde ICT’ers, gecombineerd met 5 belangrijke eigenschappen. Een goede specialist kan altijd alles terugdraaien, heeft de wens om tot de kern te komen en is gewapend met een Disaster Recovery Plan. Bovendien is de specialist altijd in voor aliassen, functies en scripts en is hij of zij secuur met security.

En benieuwd naar wat deze specialist doet binnen de organisatie? De systeembeheerder geeft advies aan het management, documenteert de systeemstatus, ondersteunt andere medewerkers en doet performance-metingen. Vier belangrijke taken van deze specialist, waar de organisatie niet zonder kan. 
 

Verdiensten van een systeembeheerder: het overzicht

Wat verdient een systeembeheerder? Het gemiddelde salaris bedraagt € 3.079 bruto per maand. En dat varieert van gemiddeld € 2.751 bruto per maand voor de minst betaalde specialisten, tot gemiddeld € 3.407 bruto voor de ICT’ers binnen dit vakgebied met een hoger honorarium. 

De tekst gaat verder na dit blok
1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar Systeembeheerders.

Bekijk alle ICT vacatures

Gemiddeld salaris en naar opleiding, dienstverband en ervaring

Uiteraard kunnen we het salaris van de systeembeheerder verder specificeren, bijvoorbeeld op basis van de genoten opleiding. Er zijn opleidingen beschikbaar op MBO-, HBO- en op universitair niveau. De MBO-opleidingen zijn vooral praktisch van aard en gericht op het uitvoerende werk. De HBO- en universitaire opleidingen richten zich meer op de theorie, waardoor deze ICT’ers vaak een leidinggevende of een adviserende rol hebben. Daardoor varieert het gemiddelde salaris van € 2.974 voor specialisten met een MBO-opleiding tot € 3.466 voor universitair geschoolde  medewerkers. 

Ook op basis van het type dienstverband zien we enige verschillen in wat een systeembeheerder verdient. Zo zien we bijvoorbeeld dat een beheerder van het systeem met een vast contract gemiddeld € 3.080 verdient. Op basis van detachering is dat met € 3.083 net iets meer en de hoogste bedragen zijn er voor de specialisten met een tijdelijk contract (€ 3.084). Het laat goed zien dat het voor systeembeheerders weinig verschil maakt of zij werken op basis van een vast  contract, detachering of een tijdelijk dienstverband.

Ten derde keken we voor het gemiddelde salaris van de systeembeheerder naar de verschillen op basis van ervaring. We onderscheiden de junior, medior en senior, maar ook de starter en de specialist met meer dan 10 jaar ervaring binnen het vakgebied. Op basis daarvan bestaan er grote verschillen, waardoor het vooral de ervaren beheerders zijn die de hoogste bedragen verdienen. 

Een starter kan gemiddeld genomen rekenen op € 2.765 per maand. Toch zijn de verschillen groot, want het gemiddelde minimale salaris voor deze starter bedraagt € 2.357 per maand, terwijl er andere starters zijn die al kunnen rekenen op € 3.173 per maand. Die grote mate van variatie zien we ook bij de andere ervaringsniveaus. Voor een junior met 1 - 3 jaar ervaring gaat het gemiddeld genomen om € 2.805 en voor een medior met 3 - 5 jaar ervaring om € 3.115. De senior met 5 - 10 jaar ervaring kan rekenen op € 3.336 en het hoogste salaris is er voor de senior met meer dan 10 jaar ervaring. Die ervaring binnen het vakgebied is goed voor gemiddeld € 3.475, waarbij het  uiteenloopt van € 2.974 tot € 3.975 per maand. 
 

Verschillen in steden en provincies van Nederland

Het gemiddelde salaris van een systeembeheerder varieert op basis van het opleidingsniveau, het dienstverband en het ervaringsniveau. Daarnaast zien we belangrijke verschillen in de diverse (grote) steden van Nederland, net als op basis van de provincies.

Een opvallende uitschieter is Rotterdam, waar de systeembeheerder gemiddeld € 3.521 verdient. De tweede plaats is voor Amersfoort (€ 3.504) en op de derde plaats staat Den Haag (€ 3.282). Minstens zo opvallend is het dat Amsterdam met € 3.205 slechts goed is voor de achtste plaats. Verder valt op dat de verschillen in Amersfoort groot zijn, met een gemiddeld minimaal inkomen  per maand van € 3.006, tot maximaal € 4.003 voor de best betaalde systeembeheerders.

En benieuwd naar de verschillen tussen de provincies? Opvallend is het dat Flevoland de hoogste bedragen biedt, met gemiddeld €3.481 per maand. Daarna volgt een selectie van Noord-Holland (€ 3.189), Zuid-Holland (€ 3.155), Utrecht (€ 3.115), Overijssel (€ 3.078), Groningen (€ 3.025) en  Zeeland (€ 3.000). 


Tenslotte blijkt het gemiddelde salaris van een systeembeheerder zich de afgelopen jaren behoorlijk grillig te hebben ontwikkeld. In januari 2010 ging het om gemiddeld € 2.828 en dat liep in datzelfde jaar nog op naar € 3.222. Vervolgens was er in maart 2011 sprake van een eerste dal, met € 2.789. In 2012 en in 2014 was er sprake van pieken met, respectievelijk, € 3.583 en € 3.505, terwijl er in januari 2014 nog sprake was van een dal met € 2.579.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar Systeembeheerders.

Bekijk alle ICT vacatures
Hoorn (NH) 7 uur geleden
Den Bosch 7 uur geleden
Terwispel 9 uur geleden
Heteren 10 uur geleden
Utrecht 10 uur geleden
Schalkhaar 12 uur geleden
Rotterdam 13 uur geleden
Amsterdam 13 uur geleden
Hoofddorp 15 uur geleden
Amstelveen 16 uur geleden