line-chart inbox tachometer pencil search-plus quote-right quote-left share-alt smile-o birthday-cake thumbs-o-up lightbulb-o trophy pie-chart user question-circle dropbox exclamation folder-open-o sign-in exclamation-triangle ban youtube building-o icon-mouse-pointer angle-down angle-up location-arrow file-text-o heart-o heart envelope bars comment times info-circle envelope-o thumb-tack list-alt google lock at map-marker search twitter linkedin facebook bold users bar-chart home chevron-left chevron-right check chevron-down chevron-up file-pdf-o eye filter pencil-square-o database rss-square link whatsapp cogs upload calender plus minus picture-o sort step-backward step-forward weixin share share shopping-cart circle download level-up star phone check-square-o clock-o arrow-up trash-o external-link arrow-down price-tag

4 taken waarvan niemand wist dat de systeembeheerder ze deed

Nicole Haring - vrijdag 29 september 2017

Wat doet de systeembeheerder precies? Naast de bekende taken zoals beheren, back-ups maken en rechten toewijzen. Een overzicht van de taken. 

De systeembeheerder is onmisbaar voor een organisatie die werkt met ICT. Dat betekent dat de beheerder van het systeem onmisbaar is in praktisch iedere organisatie. Bedrijven kunnen niet meer zonder hun ICT-omgeving, waardoor de systeembeheerder een belangrijke medewerker is geworden.

Die zorgt ervoor dat de ICT-infrastructuur goed werkt, bijvoorbeeld door belangrijke updates uit te voeren. De beheerder van het systeem doet echter meer, waarvan we lang niet altijd op de hoogte zijn. Sterker nog, van 4 van de taken van de systeembeheerder weet haast niemand dat hij of zij deze uitvoert. Terwijl ze van groot belang zijn voor het functioneren van de organisatie.


Taken van de systeembeheerder

Uiteraard is er sprake van een aantal bekende taken van de systeembeheerder. Het gaat dan bijvoorbeeld om het toegangsbeheer. De beheerder geeft medewerkers toegang tot de systemen en bestanden waar ze bij moeten kunnen. Ze krijgen de juiste rechten en kunnen zich tot de beheerder richten als ze bijvoorbeeld hun wachtwoord willen laten resetten.

Daarnaast zorgt de systeembeheerder binnen het takenpakket voor het vervangen van hardware op het moment dat er een keer wat kapot gaat. Net als het aanmaken van filesystemen, mappen of extra schijfruimte en het installeren en configureren van de te gebruiken software. Het zijn de bekende taken van de systeembeheerder, die er daarmee voor zorgt dat de organisatie gebruik kan maken van de gewenste systemen.

Bovendien zal de beheerder back-ups maken en controleren of bestanden terugzetten als die helaas verloren zijn gegaan. De beheerder voert updates uit en zorgt er als ICT-specialist voor dat de beveiliging in orde is door middel van het gebruikersbeheer, de juiste applicatierechten en bijvoorbeeld een goede firewall voor het netwerk. 


Wat doet een systeembeheerder nog meer?

En zelfs naast dat brede takenpakket voert de systeembeheerder nog een aantal taken uit. Taken waarvan niemand weet dat ze bij de beheerder op het bord liggen, maar die tegelijkertijd onmisbaar zijn om de organisatie goed te laten draaien. We zetten er 4 op een rij:

 • Advies aan het management
  De systeembeheerder adviseert het management over de huidige staat van de ICT-omgeving en mogelijkheden om daar verbeteringen in aan te brengen. Het is de absolute specialist op het gebied van ICT-apparatuur, die het management aan kan geven wat er moet te gebeuren om bepaalde nieuwe doelstellingen te kunnen realiseren. 
 • Documenteren van de systeemstatus
  Ondertussen kijkt de systeembeheerder kritisch naar de huidige systemen en naar het functioneren daarvan. Door de status van het systeem goed bij te houden lukt het om de monitoring op een degelijke manier te doen. Dat helpt problemen snel op te lossen of die zelfs al op voorhand te voorkomen door ze in de kiem te smoren. 
 • Ondersteuning aan andere medewerkers
  Lang niet alle medewerkers zijn even goed met IT en ICT. De systeembeheerder verleent vaak ondersteuning aan andere medewerkers. Om ze te helpen met een accuut probleem of ze aan te geven hoe ze in de toekomst slimmer gebruik kunnen maken van de software en systemen die er beschikbaar zijn. 
 • Performance-metingen
  De systeembeheerder doet performance-metingen, om goed in de gaten te houden of de ICT-apparatuur nog functioneert zoals dat ooit bedoeld was. Is dat niet langer het geval of komt de stabiliteit in gevaar? Dan zal de systeembeheerder dit rapporteren aan het management, om tijdig actie te kunnen ondernemen. 


Competenties van een goede systeembeheerder

Om die combinatie van bekende en onbekende taken voor de systeembeheerder goed uit te kunnen voeren is het van belang dat hij of zij over een aantal belangrijke competenties beschikt. Het gaat volgens de Nationale Beroepengids om de volgende competenties:

 • Flexibel
 • Gedisciplineerd
 • Goed in luisteren
 • Goed in leren
 • Anticiperend
 • Probleemoplossend

Bovendien moet de systeembeheerder natuurlijk goede kennis hebben van de netwerk-, server- en computersystemen. Het is daardoor een uitdagend beroep, met veel verantwoordelijkheden en specifieke kennis van ICT die de organisatie gebruikt.

Grote organisaties werken daarom met meerdere systeembeheerders, die er samen voor zorgen dat de ICT beschikbaar is. Hierdoor komt de continuïteit en stabiliteit van de organisatie niet in gevaar. Ondertussen denken de beheerders van het systeem mee over mogelijke verbeteringen, om de ICT in dienst te zetten van de core-business waar de organisatie dagelijks aan werkt.

 

Ook aan de slag als systeembeheerder? Schrijf je dan nu in als systeembeheerder!

4 taken waarvan niemand wist dat de systeembeheerder ze deed Score: 9.2 Stemmen: 106
 1. ICTerGezocht.nl
 2. Blog ICTerGezocht.nl