Wat doet een Systeembeheerder? (SysAdmin)

Wat doet een Systeembeheerder? (SysAdmin)
De systeembeheerder is verantwoordelijk voor het dagelijks beheer en onderhoud van de ICT-omgeving binnen een organisatie.

ICT beheerders zijn onmisbaar voor praktisch iedere organisatie. Ze zorgen dat IT-infrastructuren goed werken, onder andere door upgrades en updates toe te passen. Een overzicht van taken en werkzaamheden.

Wat is een systeembeheerder?

De system administrator overziet en onderhoudt de ICT-infrastructuur van een bedrijf. Bij netwerkproblemen of andere technische complicaties is hij degene die handelend optreedt om problemen te lossen. Grote bedrijven organisaties maken soms een onderverdeling tussen tussen systeem- en netwerkbeheer, maar meestal concentreert het zich op één afdeling.

Wat doet een ICT beheerder?

IT-infrastructuur beheren en verbeteren
Deze centrale rol vereist uitgebreide kennis van netwerk-, server- en computersystemen. Grote organisaties werken met meerdere beheerders om de continuïteit en stabiliteit niet in gevaar te laten komen. Meedenken over systeemverbeteringen om de dagelijkse corebusiness te ondersteunen is vanzelfsprekend. Beheerders moeten bovendien professioneel kunnen omgaan met vertrouwelijke gegevens tijdens het monitoren van netwerkverkeer.
  • Soft- en hardware installeren, configureren en upgraden.
  • Systeemfiles, mappen of extra schijfruimte aanmaken.
  • Netwerkservers en technologische hulpmiddelen beheren.
  • Gebruikersaccounts en werkstations inrichten.
Problemen oplossen
De klassieke ICT beheerder wordt vaak gezien als de ‘probleemoplosser' van een organisatie. Dit kan een zeer belastende taak zijn, bijvoorbeeld in de financiële sector die zeer afhankelijk is van IT-oplossingen. Belangrijk in gevallen van crisis: troubleshooting, multitasking en het vermogen om continu bij te leren.

Ondersteuning bieden
De rol van system administrator is geen stereotiepe IT-rol, waarbij je vanuit de kelder werkt en zelden met mensen van doen hebt. Interactie met externe afdelingen is dagelijkse kost. Een gezonde dosis geduld en professionaliteit zijn noodzakelijk om te kunnen werken met personeel dat over beperkte computervaardigheden beschikken.

Rapportages opstellen en presenteren aan het bestuur
De ICT systeembeheerder adviseert het management over de huidige staat van de IT-omgeving en mogelijkheden om daar verbeteringen in aan te brengen. Het is de absolute specialist op het gebied van apparatuur, die bij het management aan kan geven wat er moet te gebeuren om doelstellingen te kunnen realiseren. Alle verantwoordelijkheden tezamen zorgen dat het met het salaris van een systeembeheerder wel goed zit.

Hoe word je systeembeheerder?

Afhankelijk van de complexiteit is voor deze rol normaal gesproken minimaal drie tot vijf jaar werkervaring noodzakelijk. In vacatures voor de rol van systeembeheerder wordt vaak gevraagd om een opleiding mbo ICT beheerder niveau 4 (junior), hbo netwerk- en systeembeheer of hbo-ICT (beiden medior en senior). Sommige werkgevers eisen verdere specialisatie en certificaten voor relevante softwaretoepassingen.

Veelgevraagde certificaten
  • Microsoft Certified System Administrator of MCSA.
  • Cisco Certified Network Associate (CCNA) en Cisco Certified Network Professional (CCNP).
  • Oracle Solaris 11 System Administration.
  • Red Hat Certified System Administrator (RHCSA).

Om bepaalde noodzakelijke taken uit te voeren moet een SysAdmin bekend zijn met besturingssystemen van Apple, Microsoft, Unix, Linux en Oracle. Beheerders kunnen ook worden gevraagd om af en toe debugging-taken uit te voeren, dus kennis van code en -programmering is vereist.

Waar werken systeembeheerders?

Informatie- en communicatietechnologie is aanwezig in elke sector, in zowel het midden- en kleinbedrijf (mkb) als bij grote organisaties. Werkgevers van systeembeheerders zijn actief in uiteenlopende branches. Denk bijvoorbeeld aan accountancy, telecom en ICT bedrijven in computer engineering.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019
 
check