line-chart inbox tachometer pencil search-plus quote-right quote-left share-alt smile-o birthday-cake thumbs-o-up lightbulb-o trophy pie-chart user question-circle dropbox exclamation folder-open-o sign-in exclamation-triangle ban youtube building-o icon-mouse-pointer angle-down angle-up location-arrow file-text-o heart-o heart envelope bars comment times info-circle envelope-o thumb-tack list-alt google lock at map-marker search twitter linkedin facebook bold users bar-chart home chevron-left chevron-right check chevron-down chevron-up file-pdf-o eye filter pencil-square-o database rss-square link whatsapp cogs upload calender plus minus picture-o sort step-backward step-forward weixin share share shopping-cart circle download level-up star phone check-square-o clock-o arrow-up trash-o external-link arrow-down price-tag

Hoe herken je een goede systeembeheerder?

Nicole Haring - maandag 19 maart 2018

Technisch vaardig en met de doelstelling een soepele IT-omgeving te realiseren. Herken een goede systeembeheerder: 5 belangrijke eigenschappen. 

Het ICT-landschap verandert. De systeembeheerder heeft nog altijd een aantal belangrijke technische taken, maar daar zijn ook bedrijfskundige elementen bij gekomen. Om een soepele IT-omgeving te garanderen, in plaats van slechts technisch aan specifieke problemen te werken. We zetten 5 belangrijke eigenschappen van een goede systeembeheerder op een rij. Net als eisen die andere organisaties stellen als ze kandidaten vragen te solliciteren op een openstaande vacature. 


Van technisch onderlegd tot garantie op een soepele IT-omgeving

Een goede systeembeheerder beschikt over een aantal technische kwaliteiten, maar speelt ook steeds vaker een ondersteunende rol. U herkent de ICT’er aan een aantal specifieke eigenschappen, om aan de belangrijke doelstellingen voor de organisatie te kunnen werken.

In technische en traditionele zin gaat het bij een systeembeheerder om het configureren van de servers, het onderhouden daarvan en het verzorgen van technische opdrachten. De ICT-specialist maakte voorheen vooral back-ups en deed de virusscans, net als de updates voor de rest van het systeem. Inmiddels blijkt dat enorm achterhaald. De beheerder van het systeem is steeds vaker een bedrijfskundig medewerker, die samenwerkt met de IT-manager, de Chief Information Officer (CIO) en de Chief Financial Officer (CFO) van de organisatie. Als beheerder is de specialist verantwoordelijk voor de continuïteit van het bedrijf, vanuit belangrijke taken op het gebied van compliancy, risk-management, finance, insourcing en outsourcing. 

Dat hangt samen met de meer ondersteunende rol die een goede systeembeheerder speelt. Door problemen op te lossen, prestaties te monitoren en back-ups goed te onderhouden. Of door slimme scripts te maken, die menselijke fouten voorkomen en helpen tijd besparen. Of door te werken aan een overkoepelende cloud-strategie. Inmiddels heeft 42% van de IT-beslissers de hybride cloud omarmd, waardoor die niet meer weg te denken valt. De systeembeheerder denkt na over het naar de cloud brengen van netwerkbeheer, back-up oplossingen en verkoopsystemen. Op basis van een helder stappenplan. Met aandacht voor de juridische verantwoordelijkheden, bedrijfsrisico’s en aansprakelijkheid bij cloud-leveranciers. Om te handelen als een Managed Service Provider, die aan meer werkt dan alleen de specifieke techniek.

Een goede systeembeheerder beschikt over een aantal belangrijke eigenschappen. Waaronder een beetje paranoia, bijvoorbeeld om zich altijd af te blijven vragen of iets kapot kan, of de service kwetsbaar zou kunnen zijn en of iemand het systeem zou kunnen misbruiken. Zonder enige arrogantie over de eigen ICT-kennis en belangrijke verantwoordelijkheden. Om klanten altijd vriendelijk te woord te staan, zelfs als ze de aan/uit-knop een keer niet kunnen vinden. En om aan de andere kant doorlopend bezig te zijn met zaken zoals geo-redundantie en de keuze om hardware in een datacenter te plaatsen of die voordelig te huren. 


5 belangrijke eigenschappen van een goede systeembeheerder

Benieuwd naar de belangrijke eigenschappen van een goede systeembeheerder? We zetten er 5 voor u op een rij, om goed op te letten tijdens uw ICT-safari voor nieuw talent:
 

 • Altijd alles terug kunnen draaien
  Een goede systeembeheerder maakt overal back-ups voor. Met een technisch spoor naar de beginsituatie, om altijd alles terug te kunnen draaien. Door te werken vanuit een virtuele testomgeving en collega’s te vragen om hun feedback. Hij of zij voorkomt zelf de Single Point of Failure (SPOF) te zijn en houdt scherp in de gaten of die ook nergens anders ontstaan. 
   
 • De wens om tot de kern te komen
  ‘Waarom’? Dat is de belangrijkste vraag die een beheerder van het systeem zichzelf kan stellen. Om erachter te komen dat een server crash werd veroorzaakt door het geheugen dat volliep. Als het gevolg van een loop die er was ontstaan, door een fout in het configuratiebestand. Omdat die op vrijdagmiddag werd gemaakt, zonder die eerst grondig te testen. 
   
 • Gewapend met een Disaster Recovery Plan
  De beheerder met kennis van zaken werkt doorlopend aan het Disaster Recovery Plan. Door die te testen, bijvoorbeeld om een database te migreren naar een remote locatie. En of de dump dan direct beschikbaar is. En hoe lang het overpompen duurt. Door te testen of het lukt om vanaf een andere locatie te verbinden met de database, om problemen te voorkomen als het echt zo ver is. 
   
 • Altijd in voor aliassen, functies en scripts
  En een goede systeembeheerder herkent u aan de wens om zoveel mogelijk te automatiseren. Door middel van aliassen, functies en slimme scripts. Voor alle repeterende taken die de beheerder 3x of meer uitvoert. Om kostbare tijd te besparen en het risico op fouten tegelijkertijd een stuk kleiner te maken. 
   
 • Secuur met security: in techniek en mensen
  Tenslotte is de beheerder van het systeem heel secuur op security. En dan niet alleen in technische zin, door middel van firewalls, wachtwoorden, encryptie of een trusted platform. Maar juist door trainingen voor mensen. Om onveilige wachtwoorden te voorkomen, goed om te gaan met ransomware, phishing en social engineering. Of door middel van virtual patching, als scherm om webapplicaties heen om op centraal niveau een lek te dichten. 
   

Eisen door organisaties om als systeembeheerder te solliciteren

En benieuwd hoe andere organisaties een goede systeembeheerder aannemen voor hun openstaande vacatures? We zetten een aantal belangrijke eisen op een rij, die andere bedrijven stellen als ze zoeken naar nieuw ICT-talent.

De systeembeheerder moet bijvoorbeeld zowel analytisch als praktisch zijn ingesteld. Om goed na te kunnen gaan wat er aan de hand is en vervolgens aan te kunnen pakken. Door problemen te vertalen naar efficiënte oplossingen, waar de organisatie meteen mee verder kan. Om hoofd- en bijzaken goed van elkaar te kunnen scheiden en prioriteiten te stellen. 

De beheerder van het systeem is altijd alert op nieuwe informatie. En kan zowel feiten, meningen als ideeën op een heldere manier presenteren naar andere leden van het team. Vanuit een hbo werk- en denkniveau. Met specifieke kennis van ICT-processen (ITIL), net als van MS Windows, RES ONE, Citrix, VMWare, EVault Backup, SQL-databases en Mobile Device Management. Vaak MSCE-gecertificeerd, om goed voor de organisatie aan de slag te kunnen. Verder is een goede systeembeheerder nauw betrokken bij de organisatie en bovendien goed stressbestendig.

 

Ben jij op zoek naar een goede Systeembeheerder? Bekijk dan de CV's van Systeembeheerders in onze CV-database.

Hoe herken je een goede systeembeheerder? Score: 9.0 Stemmen: 130
 1. ICTerGezocht.nl
 2. Blog ICTerGezocht.nl