Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Wat is Referral Recruitment?

door Michiel van der Avoird
3.260x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Referral recruitment is de belangrijkste wervingsmethode wereldwijd. Wat is het precies, wat zijn de voor- en nadelen en hoe moedig je het aan?

Bij werving via referrals wordt bestaand personeel gestimuleerd om met aanbevelingen te komen voor openstaande posities. Werving via mond tot mondreclame bestaat al decennialang, maar is veel succesvoller geworden door de opkomst van social media. In Nederland verloopt 41% via werving op basis van doorverwijzingen. Sociale professionele netwerken en vacaturesites zijn nog steeds de belangrijkste bron voor het vinden van hoogopgeleid personeel.

Wat zijn de voordelen van referral recruitment?

Werkgevers zetten een referral programma op, omdat het het recruitmentproces versnelt, aanbevolen kandidaten beter presteren en er minder personeelsverloop is.

1. Betere matching
Werving via werknemersverwijzingen (Engelse vertaling: employee referral recruitment) is effectief. De matching is beter dan andere HR-methoden, omdat personeelsleden organisaties van binnenuit kennen, specifieke kennis hebben van een bepaalde rol en goed kunnen inschatten of een kandidaat geschikt is en in de bedrijfscultuur past.

2. Minder personeelsverloop: meer retentie
Retentiepercentages zijn hoger, kandidaten die zijn aangenomen naar aanleiding van een aanbeveling blijven langer in dienst.
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 18.817 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's

3. Employer branding: meer medewerkersbetrokkenheid
Ook het verwijzende personeel blijft langer behouden voor de organisatie. De betrokkenheid bij het bedrijf wordt groter als door hen aanbevolen kandidaten worden aangenomen, wat het employer brand versterkt. Bestaande medewerkers zijn beter in staat om geïnteresseerde werkzoekenden te motiveren. Hun enthousiasme voelt authentiek aan, terwijl een professionele recruiter al snel overkomt als een overijverige verkoper.

4. Lagere kosten
De kosten zijn over het algemeen lager dan bij traditionele werving- en selectie. Professionele recruiters rekenen vaak hoge commissies. Aanbevelingen door werknemers zijn daarentegen gratis, of kosten slechts een fractie daarvan. Er wordt geen geld verspild aan uitgebreide vormen van reclame. Alleen voor ingevulde ICT vacatures worden mogelijk geldelijke beloningen uitgekeerd. 

5. Sneller werven
Tenslotte verloopt het wervingsproces sneller omdat de voorselectie eigenlijk al heeft plaatsgevonden. Normaliter kent een verwijzende werknemer de potentiële nieuwe collega en heeft hij informatie over de openstaande vacature met de gegadigde gedeeld.

Wat zijn de nadelen van referral recruitment?

 • Persoonlijke problemen kunnen op de werkvloer belanden omdat de verwijzende werknemer en kandidaat elkaar privé kennen. Maar er kunnen ook kliekjes ontstaan waardoor ander personeel zich buitengesloten voelt en gedemotiveerd raakt.
 • Het gevaar bestaat dat aanbevolen kandidaten een voorkeursbehandeling krijgen tijdens het sollicitatieproces. Oneerlijkheid jegens andere potentiële kandidaten ligt op de loer. Werving door werknemers kan zelfs leiden tot een minder divers personeelsbestand.
 • Een afdeling HR kan worden overspoeld met stapels cv's van personen als een onbeperkt aantal referenties wordt toegestaan.
 • Tenslotte kan een programma een te hoge referral bonus leiden tot minder productiviteit, omdat werven lucratiever lijkt dan werken. Wervingsprogramma's met te lage beloningen worden op hun beurt genegeerd.

Hoe moedig je recruitment via aanbevelingen (referrals) aan?

 • Erken en vier aanbevelingen, of ze nu succesvol of zijn of niet;
 • Houd medewerkers die aanbevelingen hebben gedaan persoonlijk op de hoogte van de voortgang;
 • Deel vacatures intern;
 • Stel referentiedoelen;
 • Keer bonussen of andere geldelijke beloningen uit;
 • Stimuleer werknemers om hun werkplek te promoten op social media;
 • Geef interne presentaties;
 • Automatiseer; gebruik software en apps;
 • Leid merkambassadeurs op;
 • Organiseer speciale evenementen voor medewerkers;
 • Stel gereserveerde parkeerplaatsen of betere diensttijden in het vooruitzicht.
 • Lees meer over het effectief inzetten van referral recruitment.

Kom via ons platform in contact met 18.817 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
Eindhoven 41 dagen geleden
Arnhem 27 dagen geleden
Epe 1846 dagen geleden
Nijmegen 114 dagen geleden
Aalsmeer 114 dagen geleden
Wijhe 1205 dagen geleden
Zoetermeer 248 dagen geleden
Maasbree 455 dagen geleden
Haarlem 668 dagen geleden
Apeldoorn 989 dagen geleden