Wat is referral recruitment?

Michiel van der Avoird - donderdag 2 augustus 2018

Referral recruitment is de belangrijkste wervingsmethode wereldwijd. Wat is het precies, wat zijn de voor- en nadelen en hoe moedig je het aan binnen je organisatie?

Betekenis referral recruitment

Bij referral recruitment wordt bestaand personeel gestimuleerd om met aanbevelingen te komen voor specifieke openstaande posities. Deze wervingsmethode bestaat al decennialang maar is veel succesvoller geworden door de komst van social media. In Nederland verloopt 41% via aanbevelingen door werknemers, sociale professionele netwerken en vacaturesites zijn nog steeds de belangrijkste bron voor het vinden van hoogopgeleid nieuw (ICT) personeel.

Voordelen referral recruitment

Referral recruitment is effectiever dan reguliere werving. De matching is beter omdat personeelsleden organisaties van binnenuit kennen, specifieke kennis hebben van een openstaande vacature en goed kunnen inschatten of een potentiële kandidaat geschikt is en bij het bedrijf past. Retentiepercentages zijn hoger, kandidaten die zijn aangenomen naar aanleiding van een aanbeveling blijven langer in dienst. Ook het verwijzende personeel blijft langer behouden voor de organisatie. De betrokkenheid bij het bedrijf wordt groter als door hen aanbevolen kandidaten worden aangenomen.

De kosten zijn over het algemeen lager dan bij traditionele werving- en selectie. Professionele recruiters rekenen vaak hoge commissies, aanbevelingen door werknemers zijn daarentegen gratis of kosten slechts een fractie daarvan. Er wordt geen geld verspild aan uitgebreide vormen van reclame. Alleen voor ingevulde vacatures worden mogelijk geldelijke beloningen uitgekeerd. 

Bestaande medewerkers zijn beter in staat om geïnteresseerde werkzoekenden te motiveren. Hun enthousiasme voelt authentiek aan, terwijl een professionele ICT-recruiter al snel overkomt als een overijverige verkoper. Tenslotte verloopt het wervingsproces sneller omdat de voorselectie eigenlijk al heeft plaatsgevonden. Normaliter kent een verwijzende werknemer de potentiële nieuwe collega en heeft hij informatie over de openstaande vacature met de gegadigde gedeeld. 

 

Slechts een fractie van het potentieel wordt benut

Aanwezige wervingsprogramma’s zijn vaak te complex. Er is geen structurele aanpak, acties zijn vaak ad-hoc en leiden tot teleurstellingen omdat er onvoldoende kandidaten worden aangedragen. Werkgevers weten in die gevallen niet hoe ze hun werknemers moeten stimuleren. Bij andere organisaties is het personeel niet goed op de hoogte gebracht van aanwezige wervingsprogramma’s.

Hoe stimuleer je referral recruitment?

 • Erken en vier aanbevelingen, of ze nu succesvol of zijn of niet;
 • Houd medewerkers die aanbevelingen hebben gedaan persoonlijk op de hoogte van de voortgang;
 • Deel vacatures intern;
 • Stel referentiedoelen;
 • Keer bonussen of andere geldelijke beloningen uit;
 • Stimuleer werknemers om hun werkplek te promoten op social media;
 • Geef interne presentaties;
 • Automatiseer; gebruik software en apps;
 • Leid merkambassadeurs op;
 • Organiseer speciale evenementen voor medewerkers;
 • Stel gereserveerde parkeerplaatsen of betere diensttijden in het vooruitzicht.


Programma's

ICT-recruiters kunnen efficiënter en succesvoller te werk gaan met een strategische aanpak. Veel (grotere) organisaties zijn verwijzingsprogramma’s gestart omdat aanbevolen kandidaten sneller worden aangenomen, beter presteren en langer in dienst blijven. 

 

Nadelen referral recruitment

Referral recruitment is helaas niet zaligmakend. Persoonlijke problemen kunnen op de werkvloer belanden omdat de verwijzende werknemer en kandidaat elkaar privé kennen. Maar er kunnen ook kliekjes ontstaan waardoor ander personeel zich buitengesloten voelt en gedemotiveerd raakt.

Het gevaar bestaat dat aanbevolen kandidaten een voorkeursbehandeling krijgen tijdens het sollicitatieproces. Oneerlijkheid jegens andere potentiële kandidaten ligt op de loer. Werving door werknemers kan zelfs leiden tot minder diversiteit in het personeelsbestand.

De afdeling HR kan worden overspoeld met stapels cv’s van personen als een onbeperkt aantal referenties wordt toegestaan. Tenslotte kunnen programma’s met te hoge bonussen leiden tot minder productiviteit omdat werven lucratiever lijkt dan werken. Wervingsprogramma’s met te lage beloningen worden op hun beurt genegeerd.

Hoe zet je referral recruitment effectief in? In dit artikel voorzien we je van tips.

Wat is referral recruitment? Score: 8.7 Stemmen: 159

Kom in contact met 14.877 beschikbare ICT-ers

Bekijk deze kandidaten
Groningen Gisteren
Almere Gisteren
Zwolle Gisteren
Velp (GE) 1 dagen geleden
Woubrugge 1 dagen geleden
Almere 1 dagen geleden
Putten 1 dagen geleden
Best 2 dagen geleden
Renkum 3 dagen geleden
Lierop 3 dagen geleden
 1. ICTerGezocht.nl
 2. Blog ICTerGezocht.nl