Carrièreswitch maken naar de IT? 6 stappen

Carrièreswitch maken naar de IT? 6 stappen
Ben je van plan, of word je ertoe genoodzaakt om van baan te veranderen? Een carrièreswitch naar de ICT is meer dan het overwegen waard.

Door de coronacrisis hebben veel sectoren te kampen met een (drastische) daling van orders. De vraag naar digitale oplossingen blijft echter onverminderd groot. Bedrijven en instellingen zijn in dit opzicht aan het opschalen en hebben juist nu behoefte aan bekwame deskundigen. Specialisten zijn het meest gewild, maar professionals die zich laten omscholen naar ICT zijn eveneens kansrijk.

Hoe maak je een carrièreswitch naar de ICT?

1. Wat wil ik nu echt?
Maak een persoonlijke inventarisatie: wat voor uitdaging zoek je precies? Grondig research plegen is het devies. Lees functieomschrijvingen, vraag IT-professionals om inzichten, woon webinars over technologische trends bij en bekijk vacatures op ICTerGezocht.nl, bijvoorbeeld van Jelling IT Professionals BV.

Stel jezelf deze vragen:
  • Wat wil ik?
  • Waar krijg ik energie van?
  • Waar ben ik goed in?
  • Waar is veel vraag naar?
  • Kan ik ervan leven?

2. Zoek een medestander
Van carrière veranderen doe je niet van de ene op de andere dag. Het kan een langdurig en lastig proces zijn. Zoek een medestander om te voorkomen dat je laks wordt, of ‘verlamd' raakt. Wie van je (oud-)collega's is ook toe aan iets nieuws? Of wie is, net als jij, zijn of haar baan verloren door corona en wordt daardoor gedwongen om iets totaal anders te gaan doen?

3. Maak gebruik van je netwerk
Staar je niet dood op een functiebeschrijving. Zoek naar mensen. Concentreer je op het opbouwen van relaties. Dat kan tijdens (online) events van beroepsverenigingen, maar ook tijdens coding bootcamps en een-op-een gesprekken. Wie van je (zakelijke) connecties heeft jouw ‘droombaan'? Welke stappen heeft deze persoon gezet om aan de baan te komen? Zorg ervoor dat jouw LinkedIn-profiel up-to-date is en leg contact met mensen die je tijdens je zoektocht ontmoet.

4. Identificeer ontbrekende vaardigheden
Welke relevante vaardigheden heb je tot nu toe verworven? Zet ze op een rij en vergelijk ze met de skills in vacatures. Zijn er gebieden waarop je tekortschiet? Doe eventueel een beroepskeuzetest (hbo of wo) om te zien welke IT-carrières aansluiten bij jouw profiel.

5. Zoek en vergelijk ICT-opleidingen, trainingen en cursussen
Zoek naar manieren om jouw kennis en vaardigheden bij te spijkeren en je kansen op een baan te vergroten.
  • Zijn de functie-eisen streng en moet je je volledig omscholen? Dan wordt het tijd om een passende opleiding te zoeken.
  • Welke certificering(en) zou je alvast kunnen behalen? Vergelijk trainingen en cursussen op bijvoorbeeld Springest.nl.
  • Welke bedrijven bieden leerwerktrajecten aan?

LET OP: Zowel werknemers als flexkrachten, freelancers en ondernemers, maar ook werkzoekenden kunnen een volledig gratis ontwikkeladvies aanvragen of online onderwijs volgen via het programma NL Leert Door van de overheid. Overweeg dus om een loopbaanadviseur in te schakelen. Een coach kan ondersteuning bieden bij het stellen van doelen en je helpen de overstap naar nieuw, ander werk te maken.

6. Doe ervaring op
Praktijkervaring hoef je niet per sé in een fulltimebaan op te doen. Je kunt het ook opbouwen tijdens een stage, meeloopdag, of IT traineeship. Aan eindeloze analyses heb je weinig, er verandert pas iets als je gaat handelen. Loop bijvoorbeeld een (halve) dag mee met een bevriende ICT'er, om een idee te krijgen van de dagelijkse praktijk en werksfeer.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Ergonomisch Werken: hoe doe je dat? 6 tips

Ergonomisch werken: wat houdt het in? Hoe voorkom je dat je acht uur of langer achter een bureau naar een computerscherm zit te staren? 6 tips.
Michiel van der Avoird 12 feb 2021

Vrouwen in de ICT: update januari 2020

Wat is het aandeel vrouwelijke ICT'ers in Nederland? Welke cijfers toont onze CV-database als we filteren op werkervaring en opleidingsniveau?
Michiel van der Avoird 12 jan 2020

ICT infrastructuur: definitie, componenten & beheer

De term ICT infrastructuur wordt in ITIL gedefinieerd als een combinatie van hardware, software, netwerken en faciliteiten (inclusief gerelateerde app...
Michiel van der Avoird 29 nov 2019

Het Nieuwe Werken (HNW) in het digitale tijdperk

De huidige personeelstekorten dwingen organisaties om hun kijk op werk fundamenteel te herzien. Oude benaderingen worden vervangen door ‘lean' metho...
Michiel van der Avoird 25 nov 2019

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

ICT arbeidsmarkt 2019: groei, krapte en werknemersbehoud

De ICT arbeidsmarkt groeit dit jaar naar verwachting met circa 5%, terwijl 6 op de 10 IT recruiters problemen ondervinden bij het werven van geschikt ...
Michiel van der Avoird 2 jun 2019
 
check