Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Ambieer jij een baan in de ICT? Lees deze tips voor een succesvolle carrière!

door Michiel van der Avoird
4.337x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Overweeg je een carrière als ICT'er? Goed idee! IT staat nooit stil. Je raakt niet uitgeleerd en er is veel kans op werk: met name de vraag naar systeembeheerders ICT-medewerkers testers, applicatiebeheerders en consultants is hoog.

Wat verdient een ICT'er?

Het is je vast niet ontgaan dat met IT aardig te verdienen valt. Het gemiddelde brutoloon lag vorig jaar (2018) op € 3.397,-. Dit waren de 5 bestbetaalde ICT-banen van 2018:
1. SAP Consultant : € 4.800,-
2. IT Architect : € 4.750,-
3. ICT Manager : € 4.400,-
4. Scrum Master : € 3.900,-
5. .NET Developer : € 3.700,-

Omscholingstrajecten voor een baan in de ICT

  • Wil je gratis leren programmeren? Dat kan op platforms zoals Pluralsight, Khan Academy, edX, The Code Player en CodeAcademy.
  • Je kunt je omscholen tot software engineer of cyber security specialist via het opleidingstraject Make It Work. Dit is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Amsterdam en verschillende IT-bedrijven.
  • Het Rijks Data Science Programma leidt je in twee jaar tijd op tot data scientist bij een overheidsinstantie.
  • Studenten en jongeren met mbo-niveau kunnen een opleiding tot ethisch hacker of programmeur volgen via de Cyberwerkplaats.


Zoek een startersfunctie

Ambitieus zijn is goed, maar schiet niet te hoog in bij het zoeken naar een IT-baan. Een (basis)opleiding ICT is een mooi begin, maar wie ervaring mist moet vooraan beginnen. Mik dus op een startersfunctie. Bekijk het positief: als starter heb je meer vrijheid om te falen. Je krijgt de ruimte om te leren. Druk van harde deadlines is er (nog) niet. Is IT je tweede carrière? Dan is de kans groot dat je ouder bent dan je leidinggevende. Je zult je erin moeten schikken. Anderzijds, bijvoorbeeld softwareontwikkelaar zijn maakt je gewild.


Hoe ambitieus ben je?

Alleen goed zijn in je werk is onvoldoende als je serieus carrière wilt maken. Verdieping in je werkgever en branche is noodzakelijk. Welke stijl van zakendoen heeft het management? Of je nu developer, servicedesk medewerker of tester bent: als je de bedrijfsbehoeften beter begrijpt kun je betere producten, software en services leveren.


Blijf je ontwikkelen: continuous learning

ICT ontwikkelt zich extreem snel. Als je niets bijleert blijf je achter. Stort je in IT-projecten die je tot in de kleine uurtjes bezighouden. Volg leuke, relevante cursussen en laat je interesses op een natuurlijke manier evolueren. Neem het zoals het komt.

Als je huidige werkgever het vertikt om in je ontwikkeling te investeren kun je overwegen om te verkassen. Het klopt dat verstandige werkgevers opleidingstrajecten aanbieden om werknemers scherp te houden, maar vergeet niet dat de verantwoordelijkheid voor bijscholing bij jezelf ligt. Net als in iedere ander professie is intrinsieke motivatie en nieuwsgierigheid noodzakelijk voor een glansrijke carrière.
De tekst gaat verder na dit blok
1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures

Blijf up-to-date: trends en evenementen

Bezoek een conferentie met keynote speeches of een bootcamp voor ontwikkelaars om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en technologieën. Wees selectief en bepaal welke ICT-evenementen relevant zijn voor jouw specifieke functie. Plan zo'n dag niet helemaal vol, maar meng je tussen vak- en leeftijdsgenoten. Bouw relaties op en breid je netwerk uit!

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures