line-chart inbox tachometer pencil search-plus quote-right quote-left share-alt smile-o birthday-cake thumbs-o-up lightbulb-o trophy pie-chart user question-circle dropbox exclamation folder-open-o sign-in exclamation-triangle ban youtube building-o icon-mouse-pointer angle-down angle-up location-arrow file-text-o heart-o heart envelope bars comment times info-circle envelope-o thumb-tack list-alt google lock at map-marker search twitter linkedin facebook bold users bar-chart home chevron-left chevron-right check chevron-down chevron-up file-pdf-o eye filter pencil-square-o database rss-square link whatsapp cogs upload calender plus minus picture-o sort step-backward step-forward weixin share share shopping-cart circle download level-up star phone check-square-o clock-o arrow-up trash-o external-link arrow-down price-tag

Werken in de ICT? Dit waren de 5 best betaalde ICT banen in 2018!

Michiel van der Avoird - maandag 18 februari 2019

Wat waren de 5 best betaalde ICT banen in 2018? Welke factoren zijn van invloed op het salaris van een IT’er? Wat waren de belangrijkste ontwikkelingen op de IT-banenmarkt in het afgelopen jaar?

De top 5 best betaalde ICT banen in 2018


De bedragen in dit artikel zijn gebaseerd op data van ICTerGezocht.nl over de periode 2010 tot en met 2018.

 

     1. SAP Consultant - € 4.800,-

SAP-consultants treden op als adviseurs en ontwikkelaars van software-oplossingen van het Duitse bedrijf SAP (Systeme, Anwendungen und Produkte). Deze technici zijn werkzaam in uiteenlopende sectoren bij grote organisaties zoals Accenture, Achmea, Action, Capgemini, Deloitte, Heineken, IBM en KMPG.

Bekijk actuele vacatures voor SAP-consultants.

 

     2. IT Architect - € 4.750,-

Grote (software)bedrijven, instellingen en webshops zijn afhankelijk van uitgebreide IT-systemen en gebaat bij het werk van IT-architecten. Deze bouwmeesters zetten bedrijfsbehoeften om in passende softwaredesigns en houden rekening met (langetermijn)visies, wensen en eventuele implementatiebeperkingen. Met specialisaties zoals solution, enterprise, security, systems, lead en (web-)application behoren zij met recht tot de best betaalde ICT’ers.

Bekijk actuele vacatures voor IT-architecten.

 

     3. ICT Manager - € 4.400,-

ICT-managers geven leiding aan IT-afdelingen bij onder meer consultancy bedrijven, overheidsinstellingen en verzekeringsmaatschappijen. Het optimaliseren en professionaliseren van werkprocessen en de coaching van ICT’ers behoort tot de kerntaken. Succesvolle ICT-managers tonen initiatief en hebben sterke analytische, probleemoplossende vermogens, visie en lef. Lees alles over het salaris van ICT managers.

Bekijk actuele vacatures voor ICT-Managers.

 

     4. Scrum Master - € 3.900,-

De Scrum Master is een van de drie fundamentele spelers in het Scrum-raamwerk. Hij of zij ondersteunt de andere twee spelers, de Product Owner en het ontwikkelteam, bij de totstandkoming van softwareoplossingen en zorgt dat de theorie, praktijken, regels en waarden van het framework worden begrepen en toegepast. Lees het complete salarisoverzicht voor Scrum masters.

Bekijk actuele vacatures voor Scrum Masters.

 

     5. .NET Developer: € 3.700,-

Een .NET developer ontwerpt, test en programmeert software met behulp van het .NET Framework van Microsoft in talen zoals C++, C#, J#, Objective C, Delphi.NET en ASP.NET. Softwareoplossingen variëren van applicaties tot websites en interfaces. Je vindt dit type ontwikkelaar onder andere bij bewezen (hard- of software)bedrijven zoals Oracle of Xerox.

Bekijk actuele vacatures voor .NET developers.
 

Factoren van invloed op het salaris van een ICT’er

Opleidingsniveau
Hbo of universitair denk- en werkniveau is gangbaar. Slechts een gering aantal van de IT-vacatures biedt mogelijkheden voor specialisten met een opleiding op mbo- niveau. ICT’ers op mbo-niveau verdienden in 2018 gemiddeld € 3.110,-, hbo’ers kregen € 323,- meer: € 3.433,-. Wo’ers ontvingen gemiddeld € 3.955,-, € 522,- meer dan hbo’ers.

Type dienstverband
De salarissen van vast (€ 3.301,-) en tijdelijk personeel (€ 3.345,-) ontliepen elkaar in 2018 weinig: € 44,- Gedetacheerde medewerkers verdienden gemiddeld € 3.513,- bruto.

Werkervaring of carrièreniveau
Gek genoeg verdiende een starter vorig jaar gemiddeld € 100,- meer dan iemand met 1 tot 3 jaar ervaring; € 3.305,- versus € 3.205,- bruto. IT’ers met 3 tot 5 jaar ervaring ontvingen maandelijks € 3.469,-, 5 tot 10 jaar werkervaring leverde € 3.689,- op, meer dan 10 jaar ervaring € 3.847,- bruto.

Geografische locatie
In steden als Rotterdam (€ 3.679,-), Amsterdam (€ 3.671,-), Nijmegen (€ 3.525,-) en Den Bosch (€ 3.525,-) lag het brutoloon boven het landelijke gemiddelde: € 3.397,-, in bijvoorbeeld Eindhoven lag het salaris eronder € 3.185,-.

Grootte van een organisatie
Grote organisaties zijn uiteraard bereid om meer te betalen dan kleinere bedrijven met beperkte middelen en budgetten. Ook zijn er meer ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden.

Lees ook: Stijging salaris ICT'er blijft achter bij inflatie.

 

Ontwikkelingen ICT banenmarkt

  • Werkgevers hebben de grootste moeite om ICT’ers te vinden, binnenhalen en behouden. Posities zijn moeilijk te vullen door de mismatch tussen vraag en aanbod. Er zijn te weinig krachten met het voor veel posities vereiste hbo denk- en werkniveau.
  • Volgens recent onderzoek van AG Connect en Berenschot kreeg 78% van de al van werk voorziene ICT’ers in het afgelopen jaar minstens eenmaal een functie bij een ander bedrijf aangeboden. Meer dan een kwart werd zelfs wekelijks of vaker benaderd.
  • Het gemiddelde bruto maandsalaris van Nederlandse ICT’ers lag in 2018 op € 3.397,-, € 51,- (1,5%) meer dan in 2017 (€ 3.346,-). De lonen in de sector zijn hoger dan gemiddeld door de schaarste, opkomende technologieën en de complexiteit van de functies.
  • Dat betere arbeidsvoorwaarden een krachtig middel zijn bij werknemersbehoud lijken nog maar weinig bedrijven écht te beseffen. Slechts 14% van de IT’ers uit het onderzoek van AG Connect en Berenschot heeft deze voorwaarden in het afgelopen jaar zien verbeteren.
  • Meer aandacht voor onboarding, employer branding en ontwikkelingsmogelijkheden is noodzakelijk voor een gezond personeelsbestand.

Lees ook: Tussenstand 2018: de 5 populairste ICT-functies van dit moment.

Ambieer jij een van deze functies of heb je een ICT-vacature te vullen? Bekijk onze mogelijkheden voor werkzoekenden of werkgevers.
Werken in de ICT? Dit waren de 5 best betaalde ICT banen in 2018! Score: 8.2 Stemmen: 206
  1. ICTerGezocht.nl
  2. Blog ICTerGezocht.nl