Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

ICT infrastructuur: definitie, componenten & beheer

door Michiel van der Avoird
7.895x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

De term ICT infrastructuur wordt in ITIL gedefinieerd als een combinatie van hardware, software, netwerken en faciliteiten (inclusief gerelateerde apparatuur) die worden gebruikt om IT services te ontwikkelen, testen, leveren, bewaken, controleren of ondersteunen. Geassocieerde mensen, processen en documentatie maken geen deel uit van de IT infrastructuur.

Welke componenten heeft een ICT-infrastructuur?

Hardware-infrastructuren van datacenters bestaan meestal uit servers, opslagsystemen en netwerkapparatuur (switches, routers, bekabeling, firewalls), ondersteund door energie-, koel- en bouwelementen. Serverlocaties en opslagruimten zijn beveiligd met elektronische sleutelinvoer, cameratoezicht en menselijke bewaking; alleen geautoriseerd personeel heeft toegang. Transmissiemedia in de internetinfrastructuur buiten het datacenter omvatten glasvezelkabels, satellieten, antennes, routers, aggregators, repeaters en load balancers.

Cloud infrastructuur

De rol van cloud computing verandert de manier waarop infrastructuren worden ontworpen en geïmplementeerd. Een infrastructuur in de cloud bespaart kosten en biedt voordelen in relatie tot flexibiliteit en schaalbaarheid.

Componenten van cloud computing
Hard- en software-elementen van een cloud infrastructuur omvatten netwerken, opslag, rekenkracht en een gebruikersinterface om toegang te krijgen tot virtuele bronnen. Deze bronnen weerspiegelen een fysieke infrastructuur met componenten zoals servers, netwerkswitches, geheugen en opslagclusters.

Een AI-infrastructuur voor cloud computing bevat virtuele machines met zeer krachtige grafische processors (GPU's) voor geavanceerde berekeningstechnieken. Taken met betrekking tot machine learning (ML) worden geautomatiseerd met behulp van diensten zoals batchverwerking, serverless computing en container-orchestratie.

Vormen van cloud computing

  • Infrastructure-as-a-Service (IaaS): componenten zoals opslag, netwerken, besturingssystemen, servers en virtuele machines (VM's) worden gehuurd van een cloudprovider.
  • Platform-as-a-Service (PaaS): een cloud infrastructuur van servers, netwerken, databases en opslag vereenvoudigt het ontwerpen en bouwen van zowel websites als mobiele apps.
  • Software-as-a-Service (SaaS): de cloudprovider is belast met beheer en onderhoud. De gebruiker krijgt toegang tot een applicatie via internet.

IT infrastructuur in lagen

  • Applicaties: een infrastructuur ondersteunt de werking en levering van bedrijfsapplicaties.
  • Hulpmiddelen en diensten voor infrastructuurbeheer: sleuteldiensten in deze laag zijn onder meer Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) en Domain Name System (DNS). Managers ICT infrastructuur gebruiken tools voor authenticatie, configuratie, gebruikersmappen, montoring en meer om alle elementen van de infrastructuur efficiënt te kunnen beheren.
  • Servers: fysieke en virtuele servers voor lokale en virtuele datacenteromgevingen.
  • Gegevensoplag: met systemen zoals Network-Attached Storage (NAS) of Storage Area Networks (SAN).
  • Netwerk: met elementen zoals routers, switches, firewalls en load balancers.
  • Faciliteiten voor de fysieke datacenter: componenten met betrekking tot stroom, koeling en beveiliging.

Wie is verantwoordelijk voor infrastructuurbeheer?

ICT infrastructuur specialisten en cloud engineers zijn (deels) verantwoordelijk voor de werking van de (technische) infrastructuur van een bedrijf. Deze IT'ers zorgen dat het ontwerp van de infrastructuur de meest cruciale processen ondersteunt én voldoet aan gestelde bedrijfsbehoeften. Ook voeren zij wijzigingen door wanneer dergelijke behoeften veranderen.

Technici in deze functie zijn daarnaast verantwoordelijk voor het beheer, het onderhoud en de beveiliging van de infrastructuur. De werkzaamheden van cloud engineers variëren van het ontwerpen van cloudsoftware en -systemen tot het implementeren, beheren en onderhouden ervan.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures
Almere 2 uur geleden
Nieuwegein 2 uur geleden
Rotterdam 3 uur geleden
Amsterdam 3 uur geleden
Rotterdam 4 uur geleden
Helmond 8 uur geleden
Arnhem 11 uur geleden
Rotterdam 21 uur geleden
Meerssen Gisteren
Eindhoven 91 dagen geleden