Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

In januari kijken je werknemers rond, 4 tips om IT-personeel te behouden

door Michiel van der Avoird
755x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

De jaarwisseling is voor velen een moment van reflectie. Ook op professioneel vlak wordt de balans opgemaakt. Ben ik nog wel tevreden met mijn baan? Is het tijd voor iets anders? Je ICT werknemers kijken rond en zijn mogelijk gevoeliger voor een baanaanbod. Hoe behoud je ze voor je organisatie? We geven 4 tips.

     1. Creëer betrokkenheid: employee engagement

Betrek je werknemers bij het bedrijf en beperk personeelsverloop. Meer engagement bij werknemers leidt tot betere bedrijfsresultaten. Definieer de waardepropositie (employee value proposition). Waarom moet een IT’er zich langdurig aan jouw organisatie committeren? Ga in gesprek en achterhaal wat er op de werkvloer speelt. Je kunt hiertoe een enquête houden of een focusgroep samenstellen. Ook kun je interne nieuws verspreiden op intranet of een kennisbank opzetten.

Een sterke bedrijfscultuur versterkt je imago als werkgever (employer brand) en beperkt het personeelsverloop. Vaste werknemers kunnen merkambassadeurs worden en kundige IT’ers aanbevelen als er een positie vrijkomt.

 

     2. Erken en waardeer

Waardering krijgen van een leidinggevende is uitermate belangrijk. Laat merken dat je de inspanningen van je personeel waardeert. Dat kan op allerlei manieren.
 
  • Bonus of loonsverhoging
  • Meer vrije tijd
  • Persoonlijk cadeau; bijvoorbeeld concertkaartjes
  • Teamuitje; vier behaalde successen gezamenlijk en complimenteer je medewerkers
  • Een bericht op social media
  • Et cetera
 

     3. Kijk niet alleen naar salaris

Financiële compensatie is niet de grootste reden voor een werknemer om op zoek te gaan naar ander werk. Bijvoorbeeld een goed gezondheidsbeleid kan bepalender zijn. Een focus op welzijn wordt gewaardeerd en zorgt voor een positieve werksfeer. Aandacht voor de fysieke en mentale gesteldheid van werknemers vermindert ziekteverzuim. Een gezond personeelsbestand blijft productief en betrokken.

Verbeter naast de primaire ook de secundaire, tertiaire en eventuele quartaire arbeidsvoorwaarden als dat nodig is om een ICT’er te behouden. Bevraag je personeel en concentreer je op de arbeidsvoorwaarden die ertoe doen. Met een goede cao is de kans groter dan een IT’er voor je blijft werken.

De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 18.810 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
 

     4. Investeer in de ontwikkeling van je werknemers

Welke ontwikkelingsmogelijkheden bied jij je werknemers? Ga in gesprek. Vraag je bestaande medewerkers hoe je hen kunt ondersteunen.

Opleiding, trainingen en cursussen
Technische vaardigheden zijn onmisbaar, succesvolle IT’ers leren continu bij. Iedere functie heeft een eigen profiel. Welke specifieke training of cursus draagt bij aan de ontwikkeling van jouw werknemer? Communiceer over carrièrepaden, persoonlijke groei en toekomstperspectieven.
 
  • Welk budget stel je beschikbaar?
  • Wat zijn de nieuwste relevante technologieën?
  • Welke vaardigheden kunnen verder worden ontwikkeld?
  • Kan een IT-functie worden uitgebreid?

Intervisie
Laat je medewerkers kwesties en/of problemen met elkaar te bespreken in een intervisiegroep (ca. 6 personen). Regelmatig overleg met collega’s over de dagelijkse praktijk biedt inzicht, bevordert prestaties en is vaak even effectief als een opleiding.

Persoonlijke begeleiding
Coaching door een ervaren collega of externe specialist bevordert de persoonlijke en professionele groei van een ICT’er. Wel moet er sprake zijn van een gelijkwaardige werkrelatie; je werknemer moet zich kwetsbaar op kunnen stellen.

Functie of taken verwisselen
Te veel routine is niet bevorderlijk. Als dit het geval is, kan een tijdelijke verwisseling van een functie- of takenpakket uitkomst bieden. Meer variatie in het werk houdt je personeel flexibel. Concentreer je op meer algemene taken. Specialistische vaardigheden breng je niet even snel over, daarvoor is meer tijd nodig,

Interne of externe stage
Is er meer kennis en vaardigheid vereist? Stuur je ICT’er op stage. Intern op een andere afdeling of bij een extern bedrijf. Maak wel duidelijk afspraken, het doel is immers je medewerker te behouden.

ICT’erGezocht.nl koppelt kundig IT-personeel aan bedrijven in alle sectoren. Zoek naar jouw ideale match in onze cv-database.

Kom via ons platform in contact met 18.810 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
Nijmegen 5 uur geleden
Haarlem 1566 dagen geleden
Amstelveen 353 dagen geleden
Swifterbant 18 dagen geleden
Rotterdam 22 dagen geleden
Amsterdam 50 dagen geleden
Nijmegen 112 dagen geleden
Arnhem 78 dagen geleden
Rotterdam 568 dagen geleden
Eindhoven 163 dagen geleden