Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Personeelsverloop voorkomen? 5 tips

door Michiel van der Avoird
4.752x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Hoe houd je je medewerkers tevreden? Hoe zorg je dat zij voor je organisatie behouden blijven? 5 tips om personeelsverloop tegen te gaan.

We bieden enkele tips om de uitstroom van werknemers terug te dringen. Sommige adviezen kun je (vrijwel) direct toepassen. Andere punten kunnen onderdeel zijn van een retentiebeleid, waarvoor vanzelfsprekend wat meer denkwerk, tijd en geduld noodzakelijk is.

Hoe voorkom je ongewenst verloop?

1. Verhoog het salaris
Het salaris van een ICT'er is een zeer belangrijke (uiteraard primaire) arbeidsvoorwaarde. Sommige werkgevers laten werknemers meedelen in de winst en doen een x-bedrag bovenop het basissalaris.

2. Bied aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden
Een goed loon alleen zal niet altijd genoeg zijn om personeel te behouden. Succesvolle bedrijven drukken hun waardering voor werknemers uit in uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.

Voorbeelden secundaire arbeidsvoorwaarden
 • Meer vakantiedagen en de mogelijkheid extra dagen te ‘kopen'.
 • Een uitstekende collectieve zorgverzekering.
 • Bedrijfsfitness.
 • Vakantiedagen.
 • Financiële ondersteuning bij de aanschaf van een laptop of iPhone.
 • Heb je een goede stagiair in huis en wil je hem of haar aannemen? Bied, nog tijdens het traineeship of de stage, een marktconform salaris aan.
 • Persoonlijke en professionele ontwikkeling is belangrijk voor ICT'ers. Bied zoveel mogelijk interne leertrajecten en/of externe cursussen en studies aan en vergoed de kosten.
 • Afhankelijk van de bedrijfsgrootte bieden een bruto reiskostenvergoeding, OV-jaarkaart (1e klasse) of leaseauto uitkomst.
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 20.027 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's

3. Bewaak de balans tussen werk en privé
Flexibel werken is voorwaarde nummer één als het gaat om werknemerstevredenheid, zo blijkt uit tal van onderzoeken en enquêtes. Het staat vast dat mensen (dus ook IT'ers) verschillende productiviteitsritmes hebben.
 • Het is goed mogelijk dat de nachtbrakers in je team het productiefst zijn en de beste resultaten behalen.
 • Sommige werknemers zijn thuis productiever omdat ze minder afleiding ervaren en zich comfortabeler voelen.
 • Weer anderen zijn mantelzorgers, of hebben zelf frequente medische afspraken die flexibiliteit vereisen.

Sta medewerkers toe op afstand te werken volgens een schema dat hen het beste uitkomt. Je zult significante verbeteringen zien in werkethos, moraal, betrokkenheid en productiviteit.

4. Ontwikkel een gedegen gezondheidsbeleid
Het gezondheidsbeleid van een werkgever is een overkoepelende en onderscheidende factor als het gaat om arbeidsproductiviteit en medewerkersbetrokkenheid. Gezonde werknemers zijn langer inzetbaar. Zo is het risico op bijvoorbeeld een burn-out kleiner. Dit geldt voor oudere mensen in het bijzonder. Als zij gezonder zijn is hun manier van denken ook veel positiever en dat beïnvloedt alle lagen van een organisatie.

Gezondheidsbeleid is dus niet alleen gericht op de fysieke en sociale gezondheid van werknemers. Werkgevers moeten ook aandacht schenken aan psychologische aspecten om een lager verloop (ook wel turnover genoemd) van personeel te realiseren.

5. Versterk het employer brand
De reputatie van je bedrijf als werkgever beïnvloedt de perceptie van je medewerkers. Employer branding is een nuttig middel om je werkgeversimago, bedrijfscultuur, missie en kernwaarden voor het voetlicht te brengen.

Bedenk een employer branding strategie:
 • Formuleer een heldere, consistente visie en missie. Met een krachtige boodschap houd je werknemers toegewijd en tevreden.
 • Laat zien waarin de onderneming zich onderscheidt van de concurrentie.
 • Vraag je personeel om input tijdens de samenstellen van een nieuwe strategie. Een investering in vertrouwen resulteert in meer medewerkersbetrokkenheid (employee engagement), betere bedrijfsresultaten en minder ziekteverzuim. Deze factoren tezamen hebben een positieve weerslag op het werkgeversmerk.
 • Bouw aan een krachtig onboarding-beleid.
 • Zorg dat je online zichtbaar bent.
 • Meet alle inspanningen.

Kom via ons platform in contact met 20.027 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
Ede 40 dagen geleden
Tilburg 5 uur geleden
Woerden 11 uur geleden
Den Haag 12 uur geleden
Hoorn (NH) 13 uur geleden
Amersfoort 16 uur geleden
Ridderkerk 16 uur geleden
Baarn 16 uur geleden
Amsterdam 16 uur geleden
Woerden 17 uur geleden