line-chart inbox tachometer pencil search-plus quote-right quote-left share-alt smile-o birthday-cake thumbs-o-up lightbulb-o trophy pie-chart user question-circle dropbox exclamation folder-open-o sign-in exclamation-triangle ban youtube building-o icon-mouse-pointer angle-down angle-up location-arrow file-text-o heart-o heart envelope bars comment times info-circle envelope-o thumb-tack list-alt google lock at map-marker search twitter linkedin facebook bold users bar-chart home chevron-left chevron-right check chevron-down chevron-up file-pdf-o eye filter pencil-square-o database rss-square link whatsapp cogs upload calender plus minus picture-o sort step-backward step-forward weixin share share shopping-cart circle download level-up star phone check-square-o clock-o arrow-up trash-o external-link arrow-down price-tag

Hebbes! Ik heb eindelijk een ICT’er. Maar hoe voorkom ik personeelsverloop?

Michiel van der Avoird - woensdag 26 september 2018

Je bent op zoek naar een top-ICT’er voor je vacature. Het aanbod is schaars, maar eindelijk scoor je een geschikte IT’er met waardevolle kennis. Hoe houd je deze medewerker tevreden? Hoe zorg je dat hij zo lang mogelijk voor je organisatie behouden blijft?

HR-software voor het voorspellen van personeelsverloop

Analyse van de juiste HR-data kan leiden tot bruikbare inzichten en meer bewustzijn. Het stelt bedrijfseigenaren of recruiters in staat te anticiperen op mogelijk personeelsverloop.

Een evenwichtig DevOps-team leidt tot meer productiviteit en baantevredenheid. HR-analytics biedt ondersteuning bij de samenstelling ervan. Zo is het belang van softskills sterk toegenomen. Met HR-software kunnen je deze persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden in kaart brengen.Secundaire arbeidsvoorwaarden

Het salaris van een ICT’er is een zeer belangrijke (uiteraard primaire) arbeidsvoorwaarde. Sommige bedrijven laten werknemers meedelen in de winst en doen een x-bedrag bovenop het basissalaris. Een goed loon alleen houdt ICT’ers echter niet binnenboord. Succesvolle bedrijven drukken hun waardering voor ICT-personeel uit in uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.

We noemen een aantal voorbeelden:
 
 • Meer vakantiedagen en de mogelijkheid extra dagen te ‘kopen’
 • Een uitstekende collectieve zorgverzekering
 • Belastingvoordelen
 • Bedrijfsfitness
 • Vakantiekortingen
 • Financiële ondersteuning bij de aanschaf van een laptop of iPhone
 • Heb je een goede stagiair in huis en wil je hem of haar aannemen? Bied, nog tijdens de stage, een marktconform salaris aan.
 • Persoonlijke en professionele ontwikkeling is belangrijk voor ICT’ers. Bied zoveel mogelijk interne leertrajecten en/of externe cursussen en studies aan en vergoed de kosten.
 • Afhankelijk van de bedrijfsgrootte bieden een bruto reiskostenvergoeding, OV-jaarkaart (1e klasse) of leaseauto uitkomst.Flexibiliteit: werk vs. privé

Flexibel werken is voorwaarde nummer één als het gaat om werknemerstevredenheid, zo blijkt uit tal van onderzoeken en enquêtes. Een beter evenwicht tussen werk en privéleven is slechts één van voordelen van flexwerken.

ICT’ers kunnen uiteraard prima functioneren binnen traditionele kantooruren. Maar ons begrip van de menselijke psychologie is inmiddels verbeterd. Het is bekend dat mensen (dus ook IT’ers) verschillende productiviteitsritmes hebben. Het is mogelijk dat de nachtbrakers in je team productiever zijn en betere resultaten behalen.

Sommige werknemers zijn thuis productiever omdat ze minder afleiding ervaren en zich comfortabeler voelen. Weer anderen zijn mantelzorgers of hebben zelf frequente medische afspraken die flexibiliteit vereisen.

Sta medewerkers toe op afstand te werken volgens een schema dat hen het beste uitkomt. Je zult significante verbeteringen zien in moraal, betrokkenheid en productiviteit.Employee engagement: medewerkersbetrokkenheid

Employee engagement is voor veel ondernemingen cruciaal. Medewerkersbetrokkenheid zorgt niet alleen dat IT’ers beter presteren, het leidt ook tot betere bedrijfsresultaten en minder ziekteverzuim. Deze factoren tezamen hebben een positieve weerslag op het imago van een bedrijf. Dit trekt ICT-talent aan.

Het gezondheidsbeleid van een werkgever is een overkoepelende en onderscheidende factor als het gaat om arbeidsproductiviteit en medewerkersbetrokkenheid. Gezonde werknemers zijn langer inzetbaar. Zo is het risico op bijvoorbeeld een burn-out kleiner. Dit geldt voor oudere mensen in het bijzonder. Als zij gezonder zijn is hun manier van denken ook veel positiever en dat beïnvloedt alle lagen van een organisatie.

Gezondheidsbeleid is dus niet alleen gericht op de fysieke en sociale gezondheid van werknemers. Werkgevers moeten ook aandacht schenken aan psychologische aspecten om hun personeel geëngageerd te houden.Word een talentmagneet met employer branding 

De reputatie van je bedrijf als werkgever beïnvloedt de perceptie van je medewerkers. Employer branding is een krachtig middel om je werkgeversimago, bedrijfscultuur, missie en kernwaarden voor het voetlicht te brengen. Ontwikkel een strategie om je IT-team intact te houden.
 • Vertel een duidelijk en consistent verhaal. Met een krachtige boodschap houd je werknemers toegewijd en tevreden.
 • Laat zien waarin je bedrijf zich onderscheidt van de concurrentie
 •  Luister naar je medewerkers, investeer in vertrouwen
 • Zorg dat je online zichtbaar bent
 • Meet alle inspanningen


 
Hebbes! Ik heb eindelijk een ICT’er. Maar hoe voorkom ik personeelsverloop? Score: 8.6 Stemmen: 169
 1. ICTerGezocht.nl
 2. Blog ICTerGezocht.nl