Fouten tijdens je sollicitatie: deze flaters wil je als IT'er voorkomen

Fouten tijdens je sollicitatie: deze flaters wil je als IT'er voorkomen
Je netwerk niet onderhouden. Geen research doen naar een potentiële werkgever. Negatief spreken over een oud-collega. Sollicitatieblunders wil je voorkomen in je zoektocht naar een nieuwe ICT-functie.

Voorkom deze blunders in je zoektocht naar een IT-baan

1. Geen planning of strategie
Als je je niet voorbereidt, weet je niet wat je kunt verwachten. Hoe lang gaat de banenjacht duren? Werk zoeken is een fulltimebaan. Urenlang browsen levert je geen nieuwe IT-functie op. Zet je behoeften vooraf op een rij en maak een strategisch plan.

2. Je netwerk niet onderhouden en laten groeien
Veel mensen beginnen met netwerken op het moment dat het werk ophoudt. In paniek nemen zij contact op met al hun bekenden. Dit kan als vervelend worden ervaren; er is immers alleen contact op het moment dat werkloosheid dreigt.

Onderhoud je netwerk en laat het groeien. Meer dan de helft van de werkzoekenden komen aan hun baan via een aanbeveling van een vriend. Zorg dat je relaties weten wat je in huis hebt.

3. Met hagel schieten
Maakt werk zoeken je nerveus? Heb je je profiel verbreed om je kansen te vergroten? 100 procent fout. Een ‘algemeen' cv of profiel valt niet op, is niet vindbaar en sluit niet aan bij duidelijke functie-eisen.

Algemene functienamen en opsommingen van taken en verantwoordelijkheden zijn onvoldoende. Voorbeeld: de termen software engineer, developer en programmeur worden door elkaar gebruikt, maar zijn niet inwisselbaar. Het betreft drie verschillende functies.

Een scherp profiel vertelt wat een kandidaat bijdraagt om een bedrijf te helpen slagen. Zorg voor een inhoudelijk relevante, en SEO-vriendelijke tekst. Definieer de reikwijdte.

4. Geen onderzoek doen naar een potentiële werkgever
Dit lijkt een no-brainer maar komt vaak voor. Onderzoek het bedrijf waarbij je solliciteert en formuleer intelligente vragen voor tijdens het sollicitatiegesprek.

5. Te veel technische details op je cv
De meeste ICT'ers hebben een lang cv. Echter, jarenlange IT-ervaring past niet zomaar op één pagina. Verwijder onnodige technische details en maak het cv leesbaar voor personeelsmanagers.

6. Een zwakke online aanwezigheid
IT'ers worden beoordeeld op online aanwezigheid. Wat zien recruiters als ze je naam Googlen? Als HR-managers je niet snel kunnen vinden besta je niet. Online zichtbaarheid alleen is niet genoeg; wat telt zijn specialismen. Waar blink je in uit? Vermeld het in je profiel, bij je naam. Wees bereid om eventuele negatieve zaken te bespreken, mochten die getoond worden in zoekresultaten.

LinkedIn en andere social media zijn krachtige hulpmiddelen bij het zoeken naar werk en het opbouwen van een netwerk. Wacht niet tot je werkloos bent. Houd je profiel(en) up-to-date met een gerichte boodschap, sterke waardepropositie, prestaties, onderschrijvingen en aanbevelingen.

Recruiters zoeken op LinkedIn naar top-IT'ers. Een onvolledig of verouderd profiel is uit den boze, want nieuwe, specifieke technologieën en frameworks kunnen een groot verschil maken. Verwijder verouderde technieken en voorkom dat je vaardigheden gedateerd lijken.
c8adb95cbe01c941a1eac514c143be53b94f529254b8d4c6.png

Voorkom deze blunders tijdens het sollicitatiegesprek

1. Teveel over technologie praten
Goede technische vaardigheden kunnen verschil maken, maar een te sterke nadruk op technologie tijdens het gesprek werkt in je nadeel. Een recruiter moet in korte tijd een idee krijgen van je persoonlijkheid. Laat zien dat je zakelijk competent bent en inzicht hebt. Hoe dragen jouw vaardigheden bij aan betere bedrijfsresultaten? Denk aan procesverbetering, inkomsten en kostenbesparing.


2. Negatief spreken over voormalige collega's of werkgevers
Hoe verleidelijk het ook is, negatief spreken over een vorige baas of bedrijf is nooit verstandig. Zelfs als hij/het ervoor heeft gezorgd dat je ergens anders bent gaan werken. Wees voorzichtig met wat je zegt over eerdere werkgevers, zelfs als je denkt dat je gewoon de waarheid vertelt.

Bijna iedereen heeft te maken gehad met een slechte baas of lastige collega. Je omgang met problematische situaties tonen de werkelijke waarde van jou als werknemer. Wees eerlijk als dilemma's ter sprake komen, vertel waarom iets niet naar wens verliep. Concentreer je op het positieve, in plaats van op situaties die je niet kon veranderen. Recruiters willen weten of je in staat bent om ICT-projecten onder moeilijke omstandigheden gedaan te krijgen.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

10 Must-Do's tijdens je salarisonderhandeling

Salarisonderhandelingen zijn evenwichtsoefeningen. Veel mensen vinden het moeilijk om te beginnen over loonsverhoging, of vragen niet om een topsalari...
Michiel van der Avoird 14 okt 2020

Tijd voor een Nieuwe Baan? Stel jezelf deze 7 vragen

Is het tijd om een nieuwe baan te zoeken? Beantwoord deze 7 vragen en ontdek of je de volgende stap in je carrière moet maken.
Michiel van der Avoird 24 aug 2020

Ervaringen met ICTerGezocht: André vond een baan bij PEAK-IT

We zijn bij ICTerGezocht uitermate benieuwd naar de ervaringen van kandidaten met ons platform. Hoe kwam André aan z'n baan als systeembeheerder?
Michiel van der Avoird 18 feb 2020

Zo schrijf je een overtuigende ICT motivatiebrief

Een ICT motivatiebrief verwijst naar een potentiële nieuwe functie en moet de nieuwsgierigheid en wens van de lezer om samen te werken opwekken.
Michiel van der Avoird 18 dec 2019

Zo onderhandel je over ICT arbeidsvoorwaarden

Heb je een baan in de ICT aangeboden gekregen? Onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden doe je zo.
Michiel van der Avoird 24 aug 2019

Cv-opbouw voor ICT'ers; vergeet je vaardigheden niet

Hoe langer je meedraait in het arbeidsleven, hoe uitgebreider je curriculum vitae wordt. Hoe zorg je dat je cv relevant en overzichtelijk blijft voor ...
Michiel van der Avoird 10 dec 2018
 
check