Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Top 10 ICT vaardigheden voor 2020

door Michiel van der Avoird
5 december 2019 • 1.925x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Werkgevers zullen hun visie op talentmanagement en personeelsvaardigheden moeten herdefiniëren om te kunnen anticiperen op de snelle, grootschalige technologische ontwikkelingen van vandaag. Hoe bereid je je personeel voor op 2020 en het nieuwe decennium?

AI wordt mainstream in 2020

Meer en meer bedrijven vertrouwen op data-analyse en kunstmatige intelligentie om hun personeel efficiënter te kunnen laten werken en de concurrentie verslaan (Hype Cycle 2019, Gartner). 65% van de ondervraagde organisaties in het Deloitte Global Human Capital Trends rapport uit 2019 noemde AI en robotica als een belangrijke of zeer belangrijke kwestie in HR. Slechts 26% gaf aan klaar te zijn voor de impact van deze technologieën. 
Ook op Udemy zijn kunstmatige intelligentie en data science in de afgelopen 3 jaar uitgegroeid tot populairste vaardigheidsgebieden. Het platform (40+ miljoen gebruikers) deed uitgebreid onderzoek en publiceerde het Udemy Workplace Learning Trends Report 2020: The Skills of the Future. In dit artikel zetten we de belangrijkste bevindingen uit dat rapport op een rij.

TensorFlow, OpenCV & neurale netwerken
Vaardigheid in TensorFlow, OpenCV en neurale netwerken is essentieel voor het begrijpen en ontwikkelen van AI-apps en -platforms.
 
 • Tensorflow is een open-source bibliotheek met algoritmen voor machine learning en code. Developers gebruiken de tool om hun eigen neurale netwerken, machine learning-modellen en applicaties te bouwen. Kunstmatige neurale netwerken bootsen na hoe het menselijk brein informatie verwerkt, opslaat en reageert.
 • Computer vision is gericht op het trainen van computers om digitale afbeeldingen te interpreteren en begrijpen, bijvoorbeeld met behulp van gezichtsherkenning. OpenCV is een open-source bibliotheek met programmeerfuncties waarmee ontwikkelaars real-time computer vision-applicaties kunnen bouwen.

Het volgende is een vergelijking van de top 10 meest populaire technische vaardigheden in 2020 met de top 10 technische vaardigheden die tussen 2016 en 2019 het meest aan populariteit hebben gewonnen.


Top 10 populairste technische vaardigheden in 2020

 1. Python
 2. React (web)
 3. Angular
 4. Machine learning
 5. Docker
 6. Django
 7. CompTIA
 8. Amazon AWS
 9. Deep learning
 10. React Native (mobiel)
 

Top 10 technische vaardigheden in populariteit toegenomen (2016-2019)

 1. TensorFlow
 2. Chatbot
 3. Microsoft Azure – architectuur
 4. OpenCV (computer vision / AI)
 5. Neurale netwerken
 6. LPIC- Linux
 7. Ethereum (blockchain)
 8. Splunk (data)
 9. QGIS (open-source GIS software)
 10. Kotlin
 

Tekorten aan technisch talent: softwareontwikkeling, AI, datascience & cloud

Het ontwikkelen van technische vaardigheden op het gebied van AI, data science, cyber security, de cloud en programmeren heeft in 2020 topprioriteit. Daarna zijn soft skills zoals emotionele intelligentie en conflictbeheer het belangrijkst, gevolgd door management- & leiderschapsvaardigheden en
bedrijfsvaardigheden zoals excel of projectmanagement.
 
 • Software ontwikkeling: onder andere Python, JavaScript, Swift, Kotlin.
 • Kunstmatige intelligentie, machine learning, neurale netwerken en data science.
 • Cloud computing, bijv. AWS, Microsoft Azure, Google Cloud.
 • Business intelligence tools, bijv. Microsoft Business Intelligence.
 

Top 10 snelstgroeiende vaardigheden voor procesautomatisering

Softwarerobots hebben een groeiende impact op kantoorwerk. Tools voor procesautomatisering repliceren hoe mensen routinewerkzaamheden uitvoeren met tools zoals Microsoft Excel, databases of webapplicaties. Dit wordt Robotic Process Automation (RPA) genoemd. Agile scrum (project management) en risicobeheer behoren eveneens tot de snelstgroeiende vaardigheden op het gebied van procesautomatisering.
 
 1. SAP
 2. ISO / IEC 27001 (risicobeheer)
 3. Informatiebeveiliging
 4. Microsoft Dynamics 365
 5. UiPath (RPA)
 6. Bedrijfsprocesbeheer
 7. Scrum (Agile)
 8. Oracle SQL
 9. Robotic Process Automation
 10. Risicobeheer

Kom via ons platform in contact met 17.834 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
Stad aan 't Haringvliet 21 uur geleden
Den Haag Gisteren
Amsterdam Gisteren
De Lier Gisteren
Monster Gisteren
Eindhoven Gisteren
Amsterdam Gisteren
Soest Gisteren
Haarlem 1 dagen geleden
Amsterdam 1 dagen geleden
 1. ICTerGezocht.nl
 2. Blog ICTerGezocht.nl