Tijd voor een Nieuwe Baan? Stel jezelf deze 7 vragen

Tijd voor een Nieuwe Baan? Stel jezelf deze 7 vragen
Is het tijd om een nieuwe baan te zoeken? Beantwoord deze 7 vragen en ontdek of je de volgende stap in je carrière moet maken.

‘Ik zoek een baan': zorg dat je zeker van je zaak bent voordat je deze stelling hardop uitspreekt. Een baan opzeggen zonder nieuw contract is onverstandig. Wellicht hink je op twee gedachten. ‘Zoek ik een uitdagende nieuwe job met de kans om verder te groeien, of blijf ik veilig op het oude nest met de zekerheid van een goed salaris?' De volgende 7 vragen helpen je bepalen of dit voor jou hét moment is om een andere baan te zoeken.

Hoe weet ik wanneer is het tijd voor een andere baan?

1. Hoe lang kan ik hier nog blijven werken?
De meest essentiële en veelal ook eenvoudigste vraag om te beantwoorden: hoe lang kun je nog bij je werkgever blijven werken? Staan er functies op de tocht of zit er juist nog groei in het bedrijf? Tip: probeer dit ook eens te peilen bij collega's. Vaak kunnen jullie samen heel aardig beredeneren hoe de organisatie ervoor staat en wat de (nabije) toekomst zal brengen. Kun je er lang genoeg blijven werken? Dan is dat in ieder geval geen reden om weg te gaan. Zijn er redenen om te twijfelen? Dan wordt het wellicht tijd om een carrièreswitch te maken.

2. Zijn er veranderingen mogelijk binnen mijn huidige functioneren?
Ben je niet tevreden over je huidige functie? Word je te weinig uitgedaagd? Ga dan na of het mogelijk is om veranderingen aan te brengen. Kun je er andere verantwoordelijkheden bij krijgen, of de werkdruk juist verlagen? Kijk of je de situatie aan kunt passen naar je smaak. Wordt het verbouwen of verhuizen?

3. Verdien ik wel genoeg?
Ligt het (deels) aan het magere loon dat je verdient? Ga dan na of het mogelijk is om salarisverhoging aan te vragen. Peil dit opnieuw eens bij collega's of open voorzichtig het gesprek met je leidinggevende. Tip: buiten het salaris om kun je vragen om betere secundaire voorwaarden of een opleiding, zodat je je toch weer verder kunt ontwikkelen.

4. Kan ik mezelf hier persoonlijk blijven ontwikkelen?
Is er geen ruimte voor salarisonderhandeling en zit verdere persoonlijke ontwikkeling er (voorlopig) ook niet in? Dan is het wellicht een beter idee om van baan te veranderen en afscheid te nemen van je collega's. Met name persoonlijke ontwikkeling levert je ontzettend veel op. Indien er elders kansen zijn, is het waarschijnlijk een goed idee om je erop te oriënteren.

5. Zie ik ergens anders meer perspectief?
Bekijk je af en toe al vacatures en ontdek je bedrijven waarvoor je graag zou willen werken? Zijn de perspectieven daar duidelijk beter, of denk je iets vergelijkbaars af te kunnen dwingen bij je huidige werkgever? Is het een idee om je leidinggevende in te lichten? Geef dan aan wat je mist in je werk. Breng het voorzichtig.

6. Word ik enthousiast van een mogelijke nieuwe job?
Merk je dat je opbloeit zodra je leest over eventueel nieuw werk? Geven anderen je aan dat je er enthousiast over praat? Dat is een dan belangrijk teken aan de wand. De kans is groot dat je er inderdaad verstandig aan doet om te veranderen van baan. Het geeft aan dat je momenteel eigenlijk met tegenzin naar je werk gaat. Wellicht zit je zelfs tegen een burn-out aan.

7. Ben ik bang om van baan te veranderen?
Zie je meer perspectief in een andere rol, maar durf je niet van baan te wisselen? Probeer dan na te gaan waar die angst vandaan komt. Is het de zekerheid van een salaris of het team waarmee je werkt? Laat je niet regeren door angst. Mensen zijn bedeeld met een enorm aanpassingsvermogen, de overstap naar een nieuwe functie verloopt vaak soepeler dan je denkt.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019
 
check