10 Must-Do's tijdens je salarisonderhandeling

10 Must-Do's tijdens je salarisonderhandeling

Salarisonderhandelingen zijn evenwichtsoefeningen. Veel mensen vinden het moeilijk om te beginnen over loonsverhoging, of vragen niet om een topsalaris. Als je je echter goed voorbereidt heb je niets te vrezen. 10 must-do's voor salarisonderhandelingen op een rij.

1. Doe salarisonderzoek en noem een extreem precies cijfer

IT-bedrijven vullen openstaande functies het liefst zo snel mogelijk in, dus wees voorbereid op mogelijke salarisonderhandelingen tijdens het eerste (sollicitatie)gesprek.

Neem de tijd om uit te zoeken welke bedragen gangbaar zijn voor je toekomstige functie. Uit onderzoek blijkt dat je tijdens salarisonderhandeling beter een exact, dan een rond bedrag kunt noemen. Zo wek je de indruk dat je je huiswerk hebt gedaan. Als je geïnformeerd overkomt laat je minder ruimte voor onderhandeling.

2. Ken je kwaliteiten

Welke unieke bijdrage kan alléén jij leveren? Welke speciale vaardigheden maken jou de ideale kandidaat?

Benoem je competenties (hard-skills); ICT opleiding(en), expertise, werkervaring, prestaties en/of voltooide projecten. Heb je een prijs gewonnen of iets bijzonders ervaren? Gebruik tijdens de onderhandelingen woorden zoals behaald, geproduceerd of gerealiseerd om je kwaliteiten kracht bij te zetten.

Laat ook je soft skills zien. IT-werkgevers willen een teamspeler met sterke schrijf-, organisatie- en communicatievaardigheden. Behoud daarom zoveel mogelijk oogcontact tijdens het gesprek. Je kunt je cv als spiekbriefje gebruiken tijdens salarisonderhandelingen voor het geval je zenuwachtig wordt of vastloopt.

3. Bereid je voor op de moeilijke vragen

Bereid je voor op vakinhoudelijke praktijkvragen. Hoe pak jij een ICT-project aan? Hoe los je problemen op? Welke stappen neem je en hoe breng je ze in kaart? Wat heb je nodig om een taak uit te voeren? Denk tot in detail na over eerdere ervaringen en projecten. Zorg dat je ze als een verhaal kunt opdreunen tijdens het onderhandelingsproces.

4. Doe altijd een tegenbod, maar niet meer dan één keer

Doe na een salarisaanbod altijd een tegenbod. Je (toekomstige) werkgever verwacht dit ook; je bent immers in onderhandeling. Doe echter niet meer dan één tegenbod, geduw en getrek kan de sfeer verpesten. Zorg dat de onderlinge verhoudingen goed blijven, want je gaat in de toekomst samenwerken.

5. Schroom niet om het bedrag te noemen dat je wilt verdienen

Een gemiddeld ICT salaris ligt hoger dan in andere werkvelden. ICT-bedrijven onderhandelen alleen met kandidaten (jou) waarvan ze denken dat ze het waard zijn, dus wees niet bang om het maximale te vragen. Bij een topkandidaat hoort een topsalaris.

Probeer wel eerst te achterhalen of de tegenpartij dat salaris ook daadwerkelijk kan betalen. Elk budget kent z'n grenzen, als je te hoog mikt zet je jezelf buitenspel. Ken je iemand binnen het bedrijf? Vragen staat vrij! Kijk naar vergelijkbare functies op ICT vacaturesites zoals ICTerGezocht.

Steeds vaker leggen IT-bedrijven direct ‘het beste mogelijke aanbod' op tafel, in een poging het wervingsproces te versnellen. Zorg dat je weet wanneer het ook echt om een topaanbod gaat en wanneer je een hoger salaris kunt vragen.
103307e08e112e7e936e84a30b70601ea7ce8b316847911e.png

6. Straal vertrouwen uit

De manier waarop je je bij aanvang opstelt dicteert hoe de rest van het proces zal verlopen. Neem een positieve houding aan en lach zodra je ‘de tegenpartij' treft tijdens de onderhandeling. Met een onverschillige of boze blik kom je niet ver.

Werkgevers respecteren een zekere, zelfbewuste houding. Zeker als het om een leidinggevende functie gaat. Je bent je eigen ambassadeur, laat geen kans onbenut en vertegenwoordig jezelf zo goed mogelijk.

7. Vraag om advies

Win advies in als je bang bent voor manipulatie tijdens de salarisonderhandeling. Goed advies is heel waardevol; je doorziet tactieken en mogelijke trucs beter.

8. Verdiep je in het bedrijf

Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over de het bedrijf waarmee je onderhandelt; denk aan de geschiedenis, bedrijfsstructuur en cultuur. Wie neemt de beslissingen? Wat is de korte en langetermijnplanning?

9. Maak een prioriteitenlijstje

Maak een lijstje met circa 5 onderhandelingspunten. ââZet er één of twee voor jou minder belangrijke punten tussen die je kunt inzetten tijdens de salarisonderhandelingen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Oké, ik ben ook niet de slechtste, ik zal dit punt laten vallen. Maar dan wil ik er dat punt voor terug."

10. Wees niet bang om ‘nee' te zeggen

Als het aangeboden salaris lager ligt dan je wenst, moet je een beslissing nemen. Accepteer je het aanbod of zeg je ‘nee'? Als je het je kunt veroorloven, wees dan eerlijk over het salaris dat je verlangt en breek de onderhandelingen af als je niet krijg wat je wilt. Kun je niet weigeren omdat je de baan te hard nodig hebt? Accepteer dan het lagere salarisaanbod en vier het als een overwinning.

Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019
 
check