7 Soft skills voor een glansrijke ICT carrière

7 Soft skills voor een glansrijke ICT carrière
Werkgevers zoeken ICT'ers die niet alleen het technische domein beheersen, maar ook over ‘zachte' vaardigheden beschikken. Welke soft skills moet je ontwikkelen om bij te dragen aan het succes van een bedrijf?

Wat zijn soft skills?

Soft skills zijn persoonlijke vaardigheden die betrekking hebben op je vermogen om snel en efficiënt een bepaald doel te bereiken. Ze houden verband met je emotionele intelligentie en mentale vaardigheden die noodzakelijk zijn voor zelfmanagement en het onderhouden van goede intermenselijke relaties. ‘Zachte' vaardigheden zijn min of meer het tegenovergestelde van hard skills zoals programmeren of het opzetten van een server.

7 onmisbare soft skills voor ICT'ers

De IT-professional van nu moet onder andere het volgende kunnen:

1. Communiceren
Goede communicatieve vaardigheden zijn een sleutelcompetentie voor een succesvolle IT-carrière. ICT'ers werken in projectteams en staan in contact met zowel klanten, partners als leveranciers. Ze moeten zich uitstekend kunnen uitdrukken in woord en geschrift, presenteren en luisteren naar de behoeften van anderen. Competente IT managers communiceren met hun team, erkennen prestaties, geven constructieve feedback en zoeken voortdurend naar oplossingen.

2. Analyseren
Een IT'er moet overzicht hebben, zaken in het juiste perspectief zien en in staat zijn om data te evalueren. Nauwkeurige analyse is noodzakelijk om fouten te vermijden, planning effectiever te maken, innovatieve oplossingen te vinden en routinechecks te verbeteren.

3. Werken in teamverband
IT-professionals werken samen zowel met directe collega's als medewerkers van andere afdelingen om oplossingen te creëren voor complexe technische problemen. Ook IT'ers in leidinggevende functies moeten een goede relatie onderhouden met zowel interne als externe teams. IT-projecten worden doorgaans uitgevoerd volgens de richtlijnen van het Scrum-raamwerk.

4. Leiderschap
Effectief leiderschap, direct of indirect, houdt ICT'ers gemotiveerd, zorgt voor betrouwbare besluitvorming en voorkomt problemen bij het uitvoeren van routinewerkzaamheden. Je personeel raakt nauwer betrokken bij een project als je je transparant opstelt en uitlegt hoe je tot bepaalde (strategische) keuzes komt.

5. Emotionele intelligentie
Emotionele intelligentie is onder andere vereist voor leidinggevenden die strategische beslissingen over projectontwikkeling moeten nemen. Deze, maar ook andere ICT'ers bevinden zich in een complex vakgebied en moeten in een korte periode afgewogen beslissingen kunnen nemen die alle partijen tevredenstellen.

6. Besluitvaardigheid
Werkgevers waarderen IT-professionals die problemen niet alleen signaleren, maar ook oplossen. Het vermogen om zelfstandig beslissingen te nemen is belangrijk in elke fase van een IT-carrière.

7. Creativiteit
ICT'ers besteden het grootste deel van hun tijd aan het bedenken van oplossingen voor technische problematiek. ‘Out of the box' denken is noodzakelijk om goede beslissingen te kunnen nemen. Als je over zowel technische als creatieve skills beschikt, is het gemakkelijker om te bepalen welke oplossing je moet kiezen.
cf06a82d9278ec722b16b6704be2de6fde0a9ac22387fb7b.png

Ontwikkel je soft skills

Hoe groot is jouw vermogen om snel nieuwe vaardigheden aan te leren en in de praktijk te brengen? Als je de technische behoeften van een bedrijf kunt visualiseren en omzetten in IT-oplossingen kom je alvast een eind. Maar met technische vaardigheden alleen kom je er niet. De IT-professional van tegenwoordig moet sociaal vaardig zijn en werken in teamverband. Inzicht in leiderschap, motivatie en zelfs conflictoplossing kunnen je carrière naar een volgende fase brengen.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019
 
check