De ultiem pakkende Vacaturetekst: complete lijst met 15 tips

De ultiem pakkende Vacaturetekst: complete lijst met 15 tips
Hoe trek je de aandacht met jouw vacaturetekst? We geven 15 tips op basis van eigen ervaringen, sollicitatiegesprekken en best practices.

Hoe schrijf je een personeelsadvertentie met een prikkelende titel en een intro die de lezer overhaalt om verder te lezen?

Hoe schrijf je een goede vacaturetekst?

1. Neem de tijd
Maak jezelf niet wijs dat je geen tijd hebt om een wervende tekst te schrijven. Ga zorgvuldig te werk, zoals je ook de tijd neemt om:
  • een vacature te plaatsen en te wachten op reacties van topkandidaten;
  • sollicitatiebrieven en cv's te filteren;
  • kandidaten te werven en selecteren.

2. Schrijf voor de doelgroep
Neem een persona in gedachten. Aan welk profiel moet een kandidaat voldoen? Ga eventueel in gesprek met recent aangenomen medewerkers. Wat bewoog hen om te reageren?

3. Stel de kandidaat centraal
Een advertentie schrijven doe je voor jouw ideale kandidaat. Kies een passende stijl, zorg dat ieder onderdeel relevant is. Vertel bijvoorbeeld alleen over het bedrijf, als dat gegadigden helpt een goede keuze te maken. Durf irrelevante delen te schrappen.

4. Weet waar je het over hebt
Een pakkende vacaturetekst bewijst zich tussen de regels door. Stel een functieprofiel op. Vraag collega's en/of een leidinggevende om input zodat je de baan en bedrijfscultuur goed kunt omschrijven.

5. Selecteer passende zoekwoorden
Zorg dat jouw vermelding bovenaan verschijnt op vacaturesites die gebruikmaken van Boolean search. Selecteer een vier- of vijftal keywords en verwerk ze in je vacaturetekst. Levert organische vindbaarheid je weinig op? Overweeg om betaald te adverteren met je vacature (CPC, CPA, CPM).

6. Gebruik een goede functienaam
Schrijf een prikkelende functietitel, zonder de inhoud van de openstaande vacature geweld aan te doen. Geef meteen aan waar het om gaat.

7. Open met een pakkende inleiding
Een goede intro prikkelt de lezer. Geef aan wat een sollicitant van de baan kan verwachten. Maak de tekst een tikkeltje mysterieus, zodat het onmogelijk wordt om niet verder te lezen.

8. Vertel een eerlijk verhaal
Zet de toon, door open en eerlijk te communiceren. Geef een salarisbereik, som aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden op en vertel iets over de bedrijfscultuur. Geef ook aan voor welke uitdagingen een kandidaat in deze rol komt te staan.

9. Zorg voor een goede opbouw
Schrijf de tekst op voorhand een keer uit in steekwoorden. Kies een logische opbouw en structuur. Zorg dat je advertentie leest als een chronologisch verhaal en goed aansluit op de verwachtingen van de kandidaat.

10. Schrijf in spreektaal
Kies de juiste tone-of-voice. Houd het luchtig of juist formeel, afhankelijk van de manier waarop jullie binnen het bedrijf met elkaar omgaan. Gebruik spreektaal in plaats van schrijftaal, mits dat bij de bedrijfscultuur past. Maak hoe dan ook duidelijk waar het waar het bedrijf voor staat.

11. Let op de wet- en regelgeving
Houd bij het opstellen van je vacature(s) rekening met wet- en regelgeving zoals:
  • de 12 gronden van arbeidsdiscriminatie; en
  • de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR).
29ddb4d70c2335abc18c024cb4756829f2a36a27e1cce482.png
12. Houd het kort en krachtig
Met alleen relevante informatie komt een advertentie krachtig over. Schrap na het opstellen van de eerste versie van je vacature zo'n 30 tot 50 procent (vuistregel), zodat alleen de meest essentiële informatie overblijft.

13. Gebruik opsommingen
Met bulletpoints maak je jouw tekst overzichtelijk. Een lijstje met 5 tot 7 geeft voldoende body, een langer of korter lijstje is niet optimaal.

14. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit
Probeer niet álles over de organisatie te vertellen in een ICT vacature. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Zorg (nogmaals) dat je alleen informatie deelt waar de kandidaat iets aan heeft. Daarnaast geldt: beter één steengoede vacaturetekst, dan meerdere zwakke(re) advertenties.

15. Eindig met een call to action (CTA)
Schrijf een pakkende slotzin met een sterke call to action. Maak contact opnemen zo gemakkelijk mogelijk. Voeg bijvoorbeeld een contactbutton in, mits jouw vacature digitaal is. Vermeld de naam van de contactpersoon om de drempel te verlagen.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Arrogant, ongeïnteresseerd en te laat: waaraan erger jij je bij recruiters?

Wat zijn jouw grootste ergernissen over recruiters? Ervaringen en bijzondere verhalen om samen een vuist tegen ze te kunnen maken.
Nicole Haring 10 nov 2017

De Design Thinking Methode uitgelegd

Design Thinking is een klantgerichte en iteratieve methode voor het oplossen van complexe problemen en ontwikkelen van nieuwe ideeën.
Michiel van der Avoird 2 mrt 2021

Ergonomisch Werken: hoe doe je dat? 6 tips

Ergonomisch werken: wat houdt het in? Hoe voorkom je dat je acht uur of langer achter een bureau naar een computerscherm zit te staren? 6 tips.
Michiel van der Avoird 12 feb 2021

Cloud Computing | IaaS, PaaS, SaaS: betekenis & verschillen

We definiëren de acroniemen IaaS, PaaS en SaaS, geven voorbeelden en wijzen je op de verschillen tussen deze drie vormen van cloud computing.
Michiel van der Avoird 26 jan 2021

Wat is STEM?

STEM staat voor Science, Technology, Engineering & Mathematics. Als je geïnteresseerd bent in ICT, zal het acroniem je al bekend zijn.
Michiel van der Avoird 30 nov 2020

Frontend vs. Backend: wat is het verschil?

De termen ‘frontend' en ‘backend' verwijzen naar de fundamentele onderdelen van de programmering van (web)applicaties.
Michiel van der Avoird 18 nov 2020
 
check