Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Zo werkt Boolean Search in ICT recruitment

door Michiel van der Avoird
2.070x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Boolean search helpt je om zoekresultaten op vacaturesites te verfijnen en alléén kandidaten te vinden die aan jouw criteria voldoen.

Vacatures bevatten doorgaans een opsomming van functie-eisen, het valt niet altijd mee om ICT kandidaten te vinden die daaraan voldoen. Met een Booleaanse zoekopdracht kun je trefwoorden combineren om je online zoekacties te verbreden, beperken of definiëren.

Wat is Boolean search?

Boolean Search is een gestructureerd zoekproces waarbij je keywords combineert met specifieke ‘operators' om zoekresultaten te definiëren en verfijnen. Beheersing van de techniek is een absolute kernvaardigheid voor recruiters en het instrument bij uitstek voor het doorzoeken van een cv-database op een grote vacaturesite.

De zoekmethode werd in 1847 uitgevonden door de Engelse wiskundige George Boole. Hij legde het concept en de onderliggende principes vast in zijn baanbrekende werk The Mathematical Analysis of Logic.

Wat zijn Booleaanse operatoren?

Booleaanse operatoren zijn eenvoudige woorden (AND, OR, NOT) die gebruikt worden om termen in een zoekopdracht te combineren of uitsluiten. Deze commando's worden in HOOFDLETTERS geschreven en toegepast in elke zoekmachine, database of online catalogus.
 

Waarom Booleaanse zoekopdrachten gebruiken?

De voordelen van deze zoekmethode zijn talrijk, we zetten er een aantal voor je op een rij:
 
  • De techniek biedt een enorm scala aan zoekbewerkingen.
  • Omdat er geen limiet zit aan het gebruik van operatoren en zoektermen kun je zeer gericht te werk gaan.
  • Je kunt zeer specifieke functievereisten invoeren om geschikte kandidaten te vinden. Talent is niet ‘verborgen' maar vindbaar.
  • Het bespaart je veel tijd en moeite bij het verwerken van grote hoeveelheden informatie.
  • Het gestructureerde karakter van deze manier van zoeken optimaliseert de effectiviteit van HR-systemen en -processen.
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 18.806 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's

Kandidaten zoeken met Boolean search strings

De volgende commando's vormen de basis van de zoekmethode van George Boole:

OR (OF / spatie / | | )
De OR-operator is de standaard: deze wordt toegepast als er geen ander commando is ingevoegd tussen twee zoektermen. Met deze operator kun je synoniemen aan je initiële zoekopdracht koppelen om het aantal relevante zoekresultaten te vergroten. Handig, want het is zeer goed mogelijk dat de gebruikte terminologie in cv's van kandidaten afwijkt van de woorden waarmee je zoekt.

Ons matchingplatform maakt gebruik van ‘keyword search': opgegeven zoekwoorden worden exact gematcht met termen die in cv's van kandidaten staan. Niet iedereen heeft echter dezelfde woordenschat, daarom is het verstandig voor werkzoekenden om synoniemen en aanverwante termen in hun profielen te verwerken. Omgekeerd geldt hetzelfde voor vacatures van ICT werkgevers.
Java, C++ of een combinatie van de twee moet voorkomen in het cv.

AND (EN / &&)
De AND-operator stelt je in staat om met meerdere zoekwoorden tegelijk te zoeken. Met de opdracht Java AND C++ vind je dus profielen die beide keywords bevatten.
Java, C++ en .NET moeten voorkomen in de zoekresultaten.

Java AND C++ AND .NET: hoe meer criteria je toevoegt met behulp van de AND operator, hoe verfijnder de zoekopdracht, hoe minder kandidaten je zult vinden. Echter, de profielen die overblijven zullen relevanter zijn omdat ze alle genoemde termen bevatten.

NOT (NIET)
Met de NOT-operator sluit je irrelevante of ongewenste zoekwoorden uit. Bij de query Java NOT Programmeur mag Programmeur bijvoorbeeld niet voorkomen in de zoekresultaten.
Programmeur mag niet voorkomen in de resultaten (cv's).

Aanhalingstekens: “..”
Gebruik quotes als een zinsdeel in zijn geheel (twee of meer woorden) in een exacte vorm moet voorkomen in cv's van kandidaten. Voorbeeld: De aanhalingstekens in de query "Java Programmeur" maken dat de woorden Java en Programmeur niet als twee losse, maar als één term worden gezien.
Door de aanhalingstekens worden de woorden Java en Programmeur gezien als één zinsdeel.

Haakjes (..)
Haakjes worden het meest gebruikt in OR-zoekopdrachten en zijn vooral nuttig wanneer je zoekt naar synoniemen. De plaatsing van haken bepaalt de manier waarop een search string wordt uitgevoerd en is van directe invloed op de zoekresultaten. Enerzijds is het gebruik van brackets essentieel bij het schrijven van complexe zoekopdrachten, anderzijds kan het verwarring veroorzaken.
Voorbeeld: Java AND (C++ OR C#).

De haakjes groeperen de zoekopdracht, het deel tussen de haken wordt als losse query uitgevoerd. De invoer in bovenstaand voorbeeld is handig wanneer je zoekt naar een Java Programmeur met kennis van C++ en/of C#.

Kom via ons platform in contact met 18.806 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
Amsterdam 1595 dagen geleden
Rotterdam 13 uur geleden
Amsterdam 13 uur geleden
Heiloo 13 uur geleden
Hoofddorp 15 uur geleden
Amersfoort 16 uur geleden
Amsterdam 16 uur geleden
Dalem 17 uur geleden
Vlaardingen 18 uur geleden
Groningen 20 uur geleden