5 tips voor proactieve ICT werving bij de start van het nieuwe jaar

5 tips voor proactieve ICT werving bij de start van het nieuwe jaar
Het begin van het nieuwe jaar is voor veel mensen een reden om van baan te veranderen. Ook IT'ers denken na over hun toekomst. Hoe speel je daarop in als werkgever? We geven 5 tips voor proactieve ICT werving en selectie bij de start van het nieuwe jaar.

1. Wat voor kandidaat zoek je?

Een afgebakend functieprofiel schept duidelijkheid voor zowel werkgever als kandidaat-werknemer. Zo'n profiel helpt je bij het schrijven van een krachtige vacaturetekst. Zowel werkzoekenden, recruiters als bedrijfseigenaren moeten de tekst direct begrijpen, vermijd jargon daarom zoveel mogelijk. Kopieer niets uit andere vacatures.
  • Welke skills, vaardigheidsniveaus en competenties zijn minimaal vereist? Schrik geïnteresseerden niet af met een ellenlange lijst. Stel je wat flexibeler op als er zich onvoldoende kandidaten aandienen.
  • Denk ook aan soft skills zoals arbeidsethos, betrouwbaarheid, een positieve houding en zelfmotivatie. Noem gewenste karaktereigenschappen; persoonlijkheidskenmerken die bij de bedrijfscultuur passen.
  • Vermeld het salaris om onder- of overgekwalificeerde kandidaten uit te sluiten.

Hoe stel je functie-eisen op? We geven 6 tips.
3f0f4be5cb482cccdefc7ac016e9f9524e218463475097ef.jpg

2. Benader ICT'ers via LinkedIn

LinkedIn is het kanaal bij uitstek voor werving. Met de juiste trefwoorden vind je profielen van ICT'ers met specifieke vaardigheden, competenties en karaktereigenschappen. Heb je een premium account? Zoek op werkervaring, interesses, leeftijd of locatie. Heb je een kandidaat op het oog? Benader hem of haar zorgvuldig. Er kunnen ergernissen ontstaan als je dat niet doet.

Vergroot het bereik van jouw social media posts met deze 5 tips.

3. Zet eigen medewerkers in om geschikte ICT kandidaten te vinden

Bij referral recruitment worden werknemers gestimuleerd om met aanbevelingen te komen voor openstaande posities. Een gemotiveerd en betrokken personeelslid is in deze context merkambassadeur; hij of zij versterkt jouw goede reputatie als werkgever. Een aanbevolen ICT'er hoeft geen lange selectieprocedure meer te doorlopen. Referral recruitment is minder tijdrovend en daardoor goedkoper.

Bouwen aan je werkgeversmerk? Lees meer over employer branding.

4. Zoek ook buiten Nederland

Ook al kost het meer moeite, tijd en geld; werven over de grens kan uitkomst bieden als je niemand kunt vinden in de regio of andere delen van Nederland. Heb je een geschikte IT'er gevonden in het buitenland, maar heb je hem of haar nog niet helemaal kunnen overtuigen? Bied ondersteuning bij huisvesting of help de partner van je nieuwe kracht een baan te vinden. Komen er kinderen mee naar Nederland? Zoek naar passend onderwijs. Je kunt ook een cursus Nederlands of reiskostenvergoedingen aanbieden.

Nieuwe werknemer in dienst nemen? Gebruik deze checklist.

5. Wees online vindbaar voor ICT'ers

  • Is er een werken-bij pagina of speciaal subdomein met vacaturesectie ingericht?
  • Is er aandacht besteed aan je kernwaarden en bedrijfscultuur?
  • Laat je je werknemers aan het woord?
  • Is alle content zowel inhoudelijk als visueel prikkelend?
  • Welke trefwoorden zijn verwerkt in jouw vacatureteksten en omschrijvingen?

Een vacaturepagina moet snel gevonden kunnen worden door (werkzoekende) ICT'ers. Maak URL's SEO-vriendelijk en verwerk zoekwoorden in pagina- en functietitels, beschrijvingen en andere content. Laat ook via social media weten dat er een IT-vacature is en maak abonneren zo eenvoudig mogelijk. Kies passende kanalen en houd je achterban op de hoogte. Verwaarlozing van deze kanalen is funest voor je reputatie onder IT'ers, dus zorg voor continuïteit.

Ben je op zoek naar een kundige ICT'er? Vind jouw ideale match in onze cv-database!
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wat verdient een front-end developer? Het complete overzicht

Wat verdient een front-end developer in Nederland? Wat is het maandelijkse brutoloon per opleidingsniveau en dienstverband?
Michiel van der Avoird 19 apr 2018

Wat is het verschil tussen Junior, Medior en Senior carrièreniveau?

Een onderverdeling in junior-, medior- en senior carrièreniveau geeft inzicht in het kennis- en vaardigheidsniveau van ICT-professionals.
Michiel van der Avoird 24 mrt 2020
 
check