line-chart inbox tachometer pencil search-plus quote-right quote-left share-alt smile-o birthday-cake thumbs-o-up lightbulb-o trophy pie-chart user question-circle dropbox exclamation folder-open-o sign-in exclamation-triangle ban youtube building-o icon-mouse-pointer angle-down angle-up location-arrow file-text-o heart-o heart envelope bars comment times info-circle envelope-o thumb-tack list-alt google lock at map-marker search twitter linkedin facebook bold users bar-chart home chevron-left chevron-right check chevron-down chevron-up file-pdf-o eye filter pencil-square-o database rss-square link whatsapp cogs upload calender plus minus picture-o sort step-backward step-forward weixin share share shopping-cart circle download level-up star phone check-square-o clock-o arrow-up trash-o external-link arrow-down price-tag

ICT werving en selectie: 3 tips bij het selecteren van ICT-talent

Michiel van der Avoird - woensdag 3 oktober 2018

Heb je moeite met het selecteren van de juiste ICT-kandidaat? Scheid het kaf van het koren, zoom in op softskills en laat je niet beïnvloeden door een pakkende sollicitatiebrief. Met deze 3 tips scoor je het beste ICT-talent voor je vacature(s).

1. Scheid het kaf van het koren

Slechte of onkundige werknemers hebben een negatief effect op de productiviteit, winstgevendheid en het moreel van een organisatie. Vooral binnen ICT. Met assessments verminder je de kans dat je slechte of ongeschikte kandidaten werft.

Assessments bestaan onder meer uit online vaardigheidstests en (video)vragenlijsten. Ze kunnen zowel thuis als in een andere gecontroleerde context worden afgenomen. Een kandidaat heeft alleen toegang tot de testomgeving en voert opdrachten individueel uit.
 • Code challenges bieden een duidelijk inzicht in de vaardigheidsniveaus, specialiteiten en probleemoplossende vermogens van een kandidaat.
 • (Video)vragen bieden je de kans om zowel technische als soft-skills in kaart te brengen.
 • Goede voorbeelden van software zie je op deze pagina.

Zorg dat jouw test exact aansluit bij de vereisten van de vacature. Bepaal moeilijkheidsgradaties en vaardigheidsniveaus. Welke technologieën zijn het belangrijkst?

Een ICT-vaardigheidstest bespaart je een aanzienlijke hoeveelheid tijd en levert je objectieve, bruikbare data op voor tijdens het sollicitatiegesprek. Digitale rapportages bieden je een schat aan informatie met testtranscripten en sterkten en zwakten op basis van specifieke onderwerpen. Met deze informatie kun je een weloverwogen beslissing nemen.
 2. Kijk ook naar softskills

Het IT-wervingsproces is gericht op de expertise en technische vaardigheden van een kandidaat-werknemer. Dit bepaalt in eerste instantie of iemand wel of niet in beeld komt. Maar ook ‘zachte’ vaardigheden zijn belangrijk, zelfs binnen een ‘harde’ discipline zoals ICT.

Een IT’er met een gebrek aan soft skills is niet van toegevoegde waarde voor je bedrijf. Developers schrijven niet alleen code, maar moeten ook samenwerken, luisteren naar klantwensen en deadlines halen. Met goede softskills dragen ze bij aan een gezonde werksfeer en betere prestaties op de werkvloer.

Tien van de meest gevraagde soft skills door IT-bedrijven:
 1. Arbeidsethos
 2. Betrouwbaarheid
 3. Positieve houding
 4. Zelfmotivatie
 5. Organisatievermogen
 6. Communicatieve vaardigheden
 7. Stressbestendigheid
 8. Teamgerichtheid
 9. Flexibiliteit
 10. Leren van kritiek

Hoe beoordeel je soft skills?
Softskills beoordeel je het beste met een reeks interviewvragen. ‘Zachte’ vaardigheden kun je niet uitdrukken in een score of percentage, met behulp van een test. Interviewvragen bieden unieke voordelen die tests niet kunnen bieden: persoonlijke interactie en vervolgvragen.

Vragen om belangrijke soft skills te beoordelen:
 • Wat doe je als je een deadline dreigt te missen?
 • Hoe reageer je als de prioriteiten van een project ineens veranderen?
 • Hoe ga je om met ethische dilemma’s?
 • Wat doe je als je baas de gedragscode van het bedrijf overschrijdt?
 • Heb je weleens een lastige collega gehad? Hoe ging je daarmee om?
 • Hoe functioneer je in een competitieve omgeving?
 


3. Laat je niet teveel beïnvloeden door een motivatiebrief of cv

Selecteer je personeel niet op basis van mooie, verleidelijke motivatiebrieven. Een sterke wil is bemoedigend maar houdt geen verband met de vaardigheidsniveaus en specialiteiten van een ICT’er. Hetzelfde geldt voor cv en werkervaring. ICT ontwikkelt zich in rap tempo. IT’ers die een paar jaar geleden goed werk leverden zijn hun kunstjes misschien verleerd. Vaar dus niet op intuïtie maar neem tests af. Alleen op die manier krijg je een reëel beeld van een kandidaat.
ICT werving en selectie: 3 tips bij het selecteren van ICT-talent Score: 8.5 Stemmen: 171
 1. ICTerGezocht.nl
 2. Blog ICTerGezocht.nl