Gebrek aan hoogopgeleide ICT-studenten brengt bedrijven in de problemen

Gebrek aan hoogopgeleide ICT-studenten brengt bedrijven in de problemen

Het tekort aan ICT-studenten loopt verder op. Bedrijven en het UWV luiden de noodklok. De problemen beginnen al in het voortgezet onderwijs.

“Kies voor ons”, roepen veel ICT-bedrijven. Ze luiden de noodklok, omdat er een groot tekort aan hoogopgeleide ICT-studenten dreigt. Net als in de zorg en in de bouw is er sprake van weinig aanwas van de hbo’s en de universiteiten, terwijl de hoeveelheid werk aan de andere kant hand over hand toeneemt. Het aantal ICT-vacatures voor programmeurs en ontwikkelaars bij ICTerGezocht.nl loopt hard op, waardoor afgestudeerde studenten de banen voor het uitkiezen hebben.

Onder andere het UWV luidt de noodklok, omdat er sprake is van een sterk groeiend aantal ICT-vacatures. Dat heeft te maken met het groeiende aantal bedrijven dat op zoek is naar nieuwe programmeurs en ontwikkelaars, terwijl er aan de andere kant sprake is van steeds minder studenten die deze richting kiezen.

Ook de Branchevereniging Nederland ICT herkent de problemen. “We zien dat veel bedrijven zoeken naar programmeurs voor Java, C en Python. Ze plaatsen vacatures om nieuwe programmeurs aan te trekken, maar vissen in een kleine poel van goede specialisten.”


Te weinig ICT-studenten op universiteiten

Ondertussen is er sprake van een beperkte aanwas van nieuwe studenten, omdat steeds minder scholieren zich inschrijven voor de ICT-opleidingen op de hbo’s en universiteiten. Dat betekent dat het aantal programmeurs en ontwikkelaars de komende jaren niet snel zal oplopen, terwijl er wel steeds meer ICT-vacatures bijkomen. Het zal zowel voor bedrijven gespecialiseerd in ICT als bedrijven die in-house specialisten zoeken steeds lastiger worden om gekwalificeerde specialisten aan te trekken, die hen kunnen helpen bij de ontwikkeling van websites, applicaties en platforms.

Uit het recordaantal vacatures voor PHP programmeurs op ICTerGezocht blijkt bijvoorbeeld dat alleen al in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht een explosief tekort is aan programmeurs en ontwikkelaars met kennis van PHP. Dit aantal zal de komende jaren waarschijnlijk alleen maar verder toenemen, omdat er te weinig studenten afstuderen en de beschikbare specialisten aanbiedingen krijgen van diverse organisaties die ze graag inzetten voor hun klanten of eigen applicaties, websites en platforms.


Problemen in het voortgezet onderwijs

De problemen beginnen overigens al in het voortgezet onderwijs, waar volgens analisten te weinig aandacht is voor informatica en ICT in het algemeen. Informatica is bijvoorbeeld een keuzevak, waardoor veel scholen het niet eens aanbieden. Uit cijfers van DUO blijkt dat slechts 49% van de scholen (havo en vwo) het vak aanbiedt, terwijl dit een paar jaar geleden nog 58% was. Aan de andere kant is de interesse in ICT zowel bij de scholieren als de bedrijven die zoeken naar nieuwe specialisten gegroeid.

Het lijkt aan te geven dat we ons onvoldoende bewust zijn van het belang van goed ICT-onderwijs, onder andere om de beschikbare ICT-vacatures in te kunnen vullen. Dat de problemen al bij het voortgezet onderwijs beginnen betekent onder andere dat er snel ingegrepen moet worden en dat het zelfs dan nog een aantal jaren zal duren voordat er voldoende specialisten beschikbaar zijn voor alle organisaties die zoeken naar gekwalificeerde programmeurs en ontwikkelaars.


ICT-vacatures bij ICTerGezocht

ICTerGezocht is al meer dan 10 jaar hét adres voor programmeurs en ontwikkelaars. Met het grootste aanbod ICT-vacatures ontstaat er een goed overzicht van de huidige vraag door organisaties. Zowel in de Randstad als daar buiten zijn er veel functies beschikbaar, zowel voor studenten die net zijn afgestudeerd en werkervaring op willen doen als senior programmeurs die toe zijn aan een uitdaging op een hoger niveau.

De ICT-sector als geheel luidt de noodklok en wijst vooral naar het onderwijs om meer nadruk te leggen op ICT-onderwijs. Dit moet er op termijn voor gaan zorgen dat de problemen bij bedrijven niet groter worden, omdat er te weinig ICT-specialisten beschikbaar zijn. Tot die tijd lijken er vooral kansen te liggen voor afgestudeerd IT-specialisten. Ze hebben de banen voor het uitkiezen, dankzij het grote aantal vacatures op het gebied van ICT.

Geschreven door
Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat is STEM?

STEM staat voor Science, Technology, Engineering & Mathematics. Als je geïnteresseerd bent in ICT, zal het acroniem je al bekend zijn.
Michiel van der Avoird 30 nov 2020

Alfa, bèta, gamma | Betekenis, studies & software testing

Hoe worden de eerste drie letters van het Griekse alfabet (alfa, bèta en gamma) gebruikt in de wetenschap, het onderwijs en de ICT?
Michiel van der Avoird 10 jun 2020

ICT-opleiding mbo-niveau 2, 3, of 4: wat is het verschil?

Wat zijn de verschillen tussen de ICT-opleidingen mbo-niveau 2, 3, en 4? Wat vragen werkgevers in vacatures? Welke studierichtingen zijn er?
Michiel van der Avoird 29 mrt 2020

Werken in de ICT zonder opleiding

Nergens is het aandeel autodidacten zo groot als in de ICT. Recruiters zoeken kandidaten die de klus kunnen klaren, ongeacht hun academische referenti...
Michiel van der Avoird 22 jul 2019

Waarom een ICT traineeship een heel goed idee is

Tijdens een ICT traineeship combineer je werk en opleiding. Je verdient een inkomen, kunt erkende kwalificaties behalen en je toekomstige werkgever c....
Michiel van der Avoird 20 jun 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019
 
check