Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

ICT arbeidsmarkt 2019: groei, krapte en werknemersbehoud

door Michiel van der Avoird
3.631x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

De ICT arbeidsmarkt groeit dit jaar naar verwachting met circa 5%, terwijl 6 op de 10 IT recruiters problemen ondervinden bij het werven van geschikt personeel. In 2020 krijgt werknemersbehoud topprioriteit.

Groei ICT-sector zet door in 2019

De digitale transformatie draait op volle toeren. De behoefte aan technologische oplossingen is groot, het aantal ICT bedrijven is in afgelopen jaren flink toegenomen en de opbrengsten in de sector zijn gestegen.

Positief nieuws, maar een digitale transformatie is uiteraard niet zomaar gemaakt. Het tekort aan deskundige ICT'ers is fors, organisaties zitten verlegen om een goede aanpak en er is weerstand op de werkvloer. Ondanks deze obstakels voorspelt de Rabobank (ICT update april 2019) een groei van circa 5% voor het jaar 2019.
  • De omzet van IT-dienstverleners lag in het vierde kwartaal van 2018 8,5% hoger dan een jaar eerder. (CBS kwartaalcijfers).
  • Nederlandse bedrijven blijven onverminderd investeren in ICT. De grootste aandrijfkrachten van de groei zijn de Cloud, Data, IoT en softwarebedrijven.
  • Ondernemingen, actief in het stabiele deelsegment ICT-infrastuur, zijn interessant met het oog op overnames en schaalvergroting.
  • De verwachte groeivertraging van de economie is een potentiële bedreiging voor de groei van de IT-sector op middellange termijn. Rabobank, sectorprognoses 2019-2020.


Integreren of specialiseren

Om aantrekkelijk te zijn voor klanten, nemen traditionele internetbedrijven partijen over die actief zijn op het gebied van CRM/ERP, consultancy en/of cyberveiligheid. Hoe breder het dienstenaanbod, hoe beter. Andere ondernemingen specialiseren zich juist in één technologie, product of service. De toegevoegde waarde zit hier in het zo snel mogelijk ontwikkelen, produceren, leveren en implementeren van topkwaliteit.

Van werving naar personeelsbehoud

Hoewel bij menigeen bekend, we blijven het benadrukken: de groei in de sector wordt het meest gehinderd door een gebrek aan ICT'ers. 58% van de IT-recruiters ondervindt problemen met het werven van nieuw personeel. (CBS kwartaalcijfers, maart 2019).

Ook het volgende zal je bekend in de oren klinken: de concurrentiestrijd met zowel China, de Verenigde Staten als Duitsland en Frankrijk dreigt verloren te gaan. In die landen wordt meer geïnvesteerd in het ICT-onderwijs. Nederlandse universiteiten zijn genoodzaakt een numerus fixus in te stellen vanwege het tekort aan leraren. Op korte termijn lijkt er op dat gebied weinig te gaan veranderen.

Dit alles klinkt niet rooskleurig, maar volgens Berenschot-onderzoeker Hans van der Spek nemen de problemen momenteel veel minder snel toe dan in voorgaande jaren. Van der Spek: 'Bedrijven worden voor het eerst in jaren niet overvallen door de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.' (BNR Nieuwsradio, mei 2019).

Nu nog geldt het werven van nieuwe krachten als voornaamste oplossing voor het personeelstekort, in 2020 krijgt scholing en behoud van het huidige personeel topprioriteit (HR-Trends 2019-2020, AFAS Software, Berenschot en Performa). Ondernemers zien in dat vissen in een lege vijver zinloos is en verleggen hun aandacht naar het beperken van personeelsverloop.

Top 5 IT banen van nu

De top 5 meest gevraagde ICT functies door werkgevers in het eerste kwartaal van 2019:
  1. Systeembeheerder
  2. Software developer
  3. Applicatiebeheerder
  4. ICT servicedesk medewerker
  5. System engineer

ICTerGezocht.nl koppelt vraag en aanbod op de IT-arbeidsmarkt. Bekijk onze mogelijkheden voor werkgevers & recruiters en werknemers.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures
Almere 1 uur geleden
Nieuwegein 1 uur geleden
Rotterdam 2 uur geleden
Amsterdam 2 uur geleden
Rotterdam 3 uur geleden
Helmond 7 uur geleden
Arnhem 10 uur geleden
Rotterdam 20 uur geleden
Meerssen Gisteren
Eindhoven 91 dagen geleden