Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl

Delen

De ultiem pakkende vacaturetekst: complete lijst met 15 tips

door Nicole Haring
2 februari 2018 • 7.478x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Hoe zorg je ervoor dat de tekst van een vacature de aandacht van kandidaten trekt? We geven 15 tips voor een pakkende vacaturetekst, op basis van verzamelde eigen ervaringen, interviews en online best practices.

Hoe schrijf je een vacaturetekst met een titel die direct nieuwsgierig maakt, een intro die de lezer overhaalt om verder te lezen en een tekst die eindigt met een duidelijke Call to Action? Stel als doel een tekst te schrijven die kandidaten beweegt om in actie te komen, door contact op te nemen. We zetten 15 tips op een rij voor een pakkende vacaturetekst. Deze aanraders zijn samengesteld uit eigen ervaringen, uit interviews met andere bedrijven die vacatures plaatsen en op basis van de online best practices.
 

1. Neem goed de tijd

Ten eerste, neem goed de tijd voor het schrijven van een pakkende vacaturetekst. Het is een veelgehoord excuus dat de tijd niet beschikbaar is om er uitvoerig aan te werken. Jonathan Campbell van Social Talent vraagt zich in een bekend citaat van hem terecht af waarom er dan wel tijd is om:

  • De vacature 60 dagen open te laten staan
  • Zelf in de tussentijd hard te gaan sourcen
  • Tal van kandidaten af te wijzen
     

2. Schrijf voor de doelgroep

Schrijf een pakkende vacaturetekst altijd voor de doelgroep. Doe dit door na te gaan wat de belangrijkste afwegingen en overtuigingen voor kandidaten zijn. En natuurlijk door goed te weten wie de ideale kandidaat is en wat hij of zij belangrijk vindt.

Tip: interview personen uit de doelgroep of ga in gesprek met recent aangenomen andere medewerkers. Vraag hen naar wat hen motiveerde om contact op te nemen.

3. Stel de kandidaat centraal

Schrijf voor een kandidaat, in de manier waarop de kandidaat dat graag leest en begrijpt en ga uit van wat hij of zij belangrijk vindt. Vertel alleen over de eigen organisatie als dat de kandidaat helpt om een goede keuze te maken. Ga bij ieder onderdeel kritisch na of het bijdraagt aan de informatievoorziening voor kandidaten en durf rigoureus delen van de tekst te schrappen als dat niet het geval is.

4. Weet waar je het over hebt

Maak vooraf goed duidelijk wat de vacature inhoudt, om welke functie het gaat en hoe de ideale kandidaat eruit ziet. Vraag meerdere betrokkenen om hun input voor de vacature, om de functie en de bedrijfscultuur zo goed mogelijk te omschrijven. Een pakkende vacaturetekst bewijst zich tussen de regels door.

5. Doe onderzoek naar zoektermen

Een vacaturetekst moet de kandidaat aanspreken. Maar, die kandidaat zal de vacature eerst moeten vinden. Dat kan door middel van betaalde abonnementen, maar ook organische vindbaarheid wordt steeds belangrijker. Doe onderzoek naar zoektermen met hun zoekvolumes en concurrentie en schrijf de vacature, voor bijvoorbeeld een systeembeheerder of een netwerkbeheerder, afhankelijk van de inhoud en de belangrijkste zoektermen.
 

6. Gebruik een goede functienaam

De functienaam neemt een belangrijk deel van de titel voor z’n rekening. Maak een duidelijke en tegelijkertijd aantrekkelijke beschrijving voor de vacature. Geef meteen aan waar het om gaat, in een taal die de ideale kandidaat begrijpt. Maak het overtuigend en aantrekkelijk, zonder de inhoud van de functie los te laten.

7. Open met een wervend intro

Eenmaal geopend is het belangrijk om de kandidaat te verleiden met een pakkende vacaturetekst. Vanuit de intro, door nieuwsgierig te maken naar de rest. Geef aan wat hij of zij van de vacature kan verwachten, zonder de clou meteen weg te geven. Maak het een tikkeltje mysterieus, waardoor het onmogelijk wordt om niet verder te lezen.

8. Vertel een eerlijk verhaal

Verlang van kandidaten dat ze een eerlijk verhaal vertellen, door ook zelf open en eerlijk te zijn. Over de mooie dingen en belangrijke voordelen, net als de bijzondere bedrijfscultuur. En door ook aan te geven waar het (nog) aan ontbreekt of welke uitdagende kanten er aan een functie zitten. Zet de toon, door open en eerlijk te communiceren in de vacaturetekst.

9. Zorg voor goede opbouw

Schrijf de vacaturetekst op voorhand een keer uit in steekwoorden. Doe dit om een goede opbouw te bepalen, als een skelet voor een mens of een geraamte voor een gebouw. Zorg daarna voor het vlees om de botten of de aankleding en afwerking, door de pakkende vacaturetekst meer inhoud te geven. De goede opbouw leest als een chronologisch verhaal en sluit daarmee goed aan op de verwachtingen van de kandidaat.

10. Schrijf in spreektaal

Gebruik spreektaal in plaats van schrijftaal, mits dat past bij de bedrijfscultuur. Houd het luchtig of maak het meer formeel, afhankelijk van de manier waarop jullie met elkaar omgaan. Gebruik de terminologie zoals dat gebruikelijk is, om tussen de regels door opnieuw te bewijzen waar jullie voor staan en wat de kandidaat kan verwachten.

11. Let op de wet- en regelgeving

Houd rekening met wet- en regelgeving, die verbiedt om bijvoorbeeld te vragen naar een maximaal aantal jaren werkervaring, een schoolverlater, een starter, een native speaker of iemand die accentloos Nederlands spreekt. Verder is het niet toegestaan om te vragen naar een specifieke geloofsovertuiging.
 

12. Houd het kort en krachtig

Schrijf een pakkende vacaturetekst en probeer die daarna zo kort en krachtig mogelijk te maken. Een goede vuistregel is een poging om 30 - 50 procent van de tekst te schrappen, terwijl er nog wel hetzelfde staat. Op die manier komt het actiever en krachtiger over, terwijl de vacaturetekst er als geheel aantrekkelijker uitziet om te gaan lezen. Een goede tekstschrijver is minstens zo goed in schrappen als het schrijven.

13. Gebruik opsommingen

Een handige tip voor pakkende vacatureteksten is het gebruik van opsommingen. Om het kort en krachtig te houden en om ervoor te zorgen dat je het verhaal zo overzichtelijk mogelijk kunt presenteren. Gebruik opsommingen met 5 - 7 items, zodat ze voldoende body hebben en aan de andere kant niet te lang zullen worden.

14. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit

Probeer niet álles over de organisatie te vertellen in een ICT vacature. Houd het kort en krachtig, door je te richten op de kwaliteit in plaats van de kwantiteit en door ervoor te zorgen dat je alleen informatie deelt waar de kandidaat iets aan heeft. Een belangrijke regel die ervoor zorgt dat je één steengoede en pakkende vacaturetekst schrijft, in plaats van een aantal zwakke(re).

15. Eindig met een Call to Action

Eindig de pakkende vacaturetekst altijd met een sterke Call to Action. Stuur aan op het contact opnemen via een button of door een brief te sturen aan een specifiek adres. En geef daar ook de naam van de contactpersoon bij aan, om de drempel voor de kandidaat gemakkelijk te kunnen verlagen. Vooral de combinatie van een voor- en achternaam helpt daarbij uitstekend.

Tip: is er sprake van een sollitiatiebutton onder de (online) vacature? Zorg er met de laatste zin van de tekst voor dat die alvast goed aansluit. Maak de overgang zo natuurlijk mogelijk, door de tone-of-voice te kiezen in lijn met de button die er zou volgen.
 

Gebruik deze 15 tips om een pakkende vacaturetekst te schrijven. Je houdt daardoor rekening met alle belangrijke elementen, om de kandidaat zo goed mogelijk aan te spreken en er daarmee voor te zorgen dat je zoveel mogelijk kwalitatief goede respons zal krijgen.

Heb je meer tips voor een pakkende vacaturetekst of heb je zelf goede ervaringen met de bovenstaande tips die we voor je op een rij hebben gezet? Laat het ons weten, want we zijn altijd op zoek naar meer tips.

Kom via ons platform in contact met 19.668 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
Assendelft 10 uur geleden
Leiden 13 uur geleden
Bunschoten-Spakenburg 14 uur geleden
Den Haag 15 uur geleden
Oudehaske 17 uur geleden
Amsterdam 17 uur geleden
Groningen 18 uur geleden
Almere 18 uur geleden
Eindhoven Gisteren
Rotterdam Gisteren