ICT arbeidsmarkt 2019: groei, krapte en werknemersbehoud

ICT arbeidsmarkt 2019: groei, krapte en werknemersbehoud
De ICT arbeidsmarkt groeit dit jaar naar verwachting met circa 5%, terwijl 6 op de 10 IT recruiters problemen ondervinden bij het werven van geschikt personeel. In 2020 krijgt werknemersbehoud topprioriteit.

Groei ICT-sector zet door in 2019

De digitale transformatie draait op volle toeren. De behoefte aan technologische oplossingen is groot, het aantal ICT bedrijven is in afgelopen jaren flink toegenomen en de opbrengsten in de sector zijn gestegen.
3afec5201ea560ce975bd911f80068261ac77dc1bc562173.png
Positief nieuws, maar een digitale transformatie is uiteraard niet zomaar gemaakt. Het tekort aan deskundige ICT'ers is fors, organisaties zitten verlegen om een goede aanpak en er is weerstand op de werkvloer. Ondanks deze obstakels voorspelt de Rabobank (ICT update april 2019) een groei van circa 5% voor het jaar 2019.
  • De omzet van IT-dienstverleners lag in het vierde kwartaal van 2018 8,5% hoger dan een jaar eerder. (CBS kwartaalcijfers).
  • Nederlandse bedrijven blijven onverminderd investeren in ICT. De grootste aandrijfkrachten van de groei zijn de Cloud, Data, IoT en softwarebedrijven.
  • Ondernemingen, actief in het stabiele deelsegment ICT-infrastuur, zijn interessant met het oog op overnames en schaalvergroting.
  • De verwachte groeivertraging van de economie is een potentiële bedreiging voor de groei van de IT-sector op middellange termijn. Rabobank, sectorprognoses 2019-2020.

Integreren of specialiseren

Om aantrekkelijk te zijn voor klanten, nemen traditionele internetbedrijven partijen over die actief zijn op het gebied van CRM/ERP, consultancy en/of cyberveiligheid. Hoe breder het dienstenaanbod, hoe beter. Andere ondernemingen specialiseren zich juist in één technologie, product of service. De toegevoegde waarde zit hier in het zo snel mogelijk ontwikkelen, produceren, leveren en implementeren van topkwaliteit.

Van werving naar personeelsbehoud

Hoewel bij menigeen bekend, we blijven het benadrukken: de groei in de sector wordt het meest gehinderd door een gebrek aan ICT'ers. 58% van de IT-recruiters ondervindt problemen met het werven van nieuw personeel. (CBS kwartaalcijfers, maart 2019).

Ook het volgende zal je bekend in de oren klinken: de concurrentiestrijd met zowel China, de Verenigde Staten als Duitsland en Frankrijk dreigt verloren te gaan. In die landen wordt meer geïnvesteerd in het ICT-onderwijs. Nederlandse universiteiten zijn genoodzaakt een numerus fixus in te stellen vanwege het tekort aan leraren. Op korte termijn lijkt er op dat gebied weinig te gaan veranderen.

Dit alles klinkt niet rooskleurig, maar volgens Berenschot-onderzoeker Hans van der Spek nemen de problemen momenteel veel minder snel toe dan in voorgaande jaren. Van der Spek: 'Bedrijven worden voor het eerst in jaren niet overvallen door de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.' (BNR Nieuwsradio, mei 2019).

Nu nog geldt het werven van nieuwe krachten als voornaamste oplossing voor het personeelstekort, in 2020 krijgt scholing en behoud van het huidige personeel topprioriteit (HR-Trends 2019-2020, AFAS Software, Berenschot en Performa). Ondernemers zien in dat vissen in een lege vijver zinloos is en verleggen hun aandacht naar het beperken van personeelsverloop.

Top 5 IT banen van nu

De top 5 meest gevraagde ICT functies door werkgevers in het eerste kwartaal van 2019:
  1. Systeembeheerder
  2. Software developer
  3. Applicatiebeheerder
  4. ICT servicedesk medewerker
  5. System engineer

ICTerGezocht.nl koppelt vraag en aanbod op de IT-arbeidsmarkt. Bekijk onze mogelijkheden voor werkgevers & recruiters en werknemers.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019
 
check