Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Vrouwen in de IT sector: hoeveel zijn het er eigenlijk en groeit dit aantal?

door Michiel van der Avoird
5.702x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

De ICT werkvloer wordt gedomineerd door mannen. Gendergelijkheid is ver te zoeken; de man-vrouwverhouding in de IT sector is dit jaar 84% versus 16%, zo blijkt uit cijfers van ICTerGezocht.nl. Toch lijkt het aantal vrouwen in ICT voorzichtig toe te nemen. Goed om te weten bovendien: vrouwelijke ICT'ers zijn hoger opgeleid dan mannen.

De sociale en culturele norm in IT-sector heeft een ‘mannelijk' karakter, vrouwen binnen ICT (en daarbuiten) worden er al jaren mee geconfronteerd. Worden computers en informatietechnologie nog steeds als ‘nerdy' gezien? Weerhoudt dat beeld vrouwen ervan zich in dit werkveld te begeven?

Nog steeds bestaat het idee dat ICT iets voor jongens is. Maar IT is allang niet meer alleen voorbehouden aan geeks die computers openschroeven op zolderkamers. De snelle opmars van digitale technologieën en de exponentiële groei in rekenkracht van IT-systemen heeft onze wereld geherdefinieerd. ICT is overal, daarom is het zo jammer dat vrouwen significant zijn ondervertegenwoordigd in ICT-beroepen. Zijn er misschien toch ergens lichtpuntjes te bespeuren?

Het aantal vrouwen in de ICT lijkt voorzichtig toe te nemen

 • In 2017 waren er in totaal 338 duizend personen werkzaam in de ICT-sector. Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt verwachtte vorig jaar een jaarlijkse groei van 1,1% voor de periode 2017-2022. Het zou gaan om een toename van het aantal ICT'ers van 23.000 in 6 jaar tijd.
 • Als we aannemen dat het ICT-personeelsbestand in 2018 met 1,1% groeit ten opzichte van 2017, dan zou het totale aantal ICT'ers voor dit jaar 341.718 bedragen.
 • Van de 338 duizend ICT'ers in 2017 was 14% vrouw, gelijk aan een aantal van 47.320. Mannen vertegenwoordigden 86% van het totaal, omgerekend 290.680 ICT'ers.
 • Volgens berekeningen van ICTerGezocht.nl zal het aantal vrouwelijke ICT'ers in 2018 16% van het totaal bedragen. Omgerekend 54.675 ICT'ers. Dat zou betekenen dat er dit jaar 7.355 meer (+15,5%) vrouwen werkzaam zijn in de IT ten opzichte van vorig jaar. Begint de IT-markt eindelijk meer vrouwen aan te trekken? De cijfers zijn bemoedigend, balans is er echter nog lang niet.
 • Volgens ICTerGezocht.nl bedraagt het contigent mannen in 2018 84%. In absolute aantallen zijn dit 287.043 ICT'ers, 3637 minder (-1,3%) dan in 2017.

Bronnen: Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) (2017), UWV factsheet arbeidsmarkt 2018 en CBS Statline.

Is er een nieuwe lichting vrouwelijke ICT'ers op komst?

Het moge duidelijk zijn: het aantal mannelijke ICT'ers overstijgt het vrouwelijke contingent veruit als we kijken naar absolute aantallen. In bovenstaande grafiek concentreren we ons echter op het relatieve beeld. Als we een onderverdeling op carrièreniveau maken ontstaat er een interessant plaatje.
 • Vrouwen zitten relatief gezien vaker op een junior-carrièreniveau dan mannen.
 • 20% van de vrouwelijke ICT'ers is junior, een aantal van 10.935.
 • 18,7% van de mannen is junior, gelijk aan 53.677 IT'ers.
 • Op relatieve basis beschouwd zitten er veel meer vrouwen op een medior-carrièreniveau dan mannen.
 • Bij de vrouwen is 42,6% is medior, omgerekend 23.292 ICT'ers.
 • 27,8% van de mannen bevindt zich op een medior-carrièreniveau, dit zijn 79.798 ICT'ers.
 • Bij het senior-niveau zien we een ander beeld. Hier is het aantal mannen ook relatief gezien veel groter. Is er een grote nieuwe lichting vrouwelijke ICT'ers op komst? Of verlaten vrouwen de sector omdat hen geen senior-functies worden aangeboden?
 • 37,4% van de vrouwen is senior, overeenkomend met een aantal van 20.449 ICT'ers.
 • Bij de mannen is 53,7% senior, 154.142 in absolute aantallen.


Vrouwen in de ICT-sector zijn hoger opgeleid dan mannen

Als we bovenstaande grafiek bekijken valt op dat vrouwen relatief gezien vaker hbo- en universitair geschoold zijn dan mannen.
 • 47,3% van de vrouwelijke ICT'ers heeft een hbo-opleidingsniveau tegenover 41,5% bij de mannen.
 • Grofweg een derde deel (32,9%) van de vrouwen in IT zijn universitair geschoold, bij de mannen ligt dat aantal op een vijfde deel (20%).
 • 10,9% van de mannen heeft een mbo-4 opleiding afgerond, 21% zit op mbo-3 niveau. Beide percentages liggen hoger dan bij vrouwelijke ICT'ers; respectievelijk 4,8% en 11,3%.
 • 6,6% van de werkzame mannen in de sector zijn autodidact, versus 3,6% bij de vrouwen.


Topfuncties vrouwelijke versus mannelijke ICT'ers

Op welke vacatures solliciteren vrouwelijke en mannelijke ICT'ers? Wat valt op?
 • Vrouwen solliciteren het meest op de functie van tester, mannen iets minder vaak, maar voldoende om een plekje in de lijst van populairste beroepen te bemachtigen.
 • Mannen reageren het vaakst op de positie van systeembeheerder. Bij vrouwen komt deze functie niet eens in de top 5 voor.
 • Omgekeerd lijkt het erop dat er relatief meer vrouwelijke dan mannelijke analisten zijn.
 • De functie van helpdeskmedewerker staat bij zowel vrouwen als mannen op de tweede positie.
 • Ook bij ICT-medewerkers is het beeld in evenwicht, net als bij applicatiebeheerders. Bij die laatste functie is de werkgelegenheidsgroei in absolute aantallen het grootst. Volgens het UWV kwamen er vanaf 2014 zo'n 26.000 software-en applicatieontwikkelaars bij, een toename van liefst 14%.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures
Almere 21 minuten geleden
Nieuwegein 38 minuten geleden
Rotterdam 2 uur geleden
Amsterdam 2 uur geleden
Rotterdam 2 uur geleden
Helmond 6 uur geleden
Arnhem 9 uur geleden
Rotterdam 20 uur geleden
Meerssen Gisteren
Eindhoven 91 dagen geleden