Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Tussenstand 2018: de 5 populairste ICT-functies van dit moment

door Michiel van der Avoird
32.976x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

De toenemende krapte op de ICT-vacaturemarkt leidt tot problemen voor werkgevers. De behoefte aan IT-kennis groeit hard en verandert zeer snel.
Wat zijn de populairste ICT-functies van 2018 tot nu toe? We geven je een overzicht van het eerste halfjaar.

ICTerGezocht.nl brengt vraag en aanbod samen

Werkgevers en recruiters plaatsen vacatures op ICTerGezocht.nl en kunnen daarnaast toegang verkrijgen tot de zeer uitgebreide cv-database om openstaande vacatures in te vullen. Bijna 70.000 werkzoekenden ICT’ers hebben hier een profiel aangemaakt en hun curriculum vitae geüpload.

Hoe werkt ICTerGezocht.nl voor werkgevers?
Hoe werkt ICTerGezocht.nl voor werkzoekenden?

 

Top 5 meest gevraagde functies door werkgevers


 • De vraag naar systeembeheerders is het grootst, zowel in de laatste twee kwartalen van het vorige jaar als in de eerste twee van dit jaar. Beheer, databeveiliging, back-ups en virtualisatie hebben hoge prioriteit.
 • Ook al is de functie een plaatsje gezakt ten opzichte van de laatste twee kwartalen van vorig jaar (van positie 2 naar 3); de vraag naar testers blijft onverminderd hoog. Voor een optimale werking en gebruikerservaring moet elk stukje software op fouten worden gecontroleerd voordat het wordt vrijgegeven.
 • Nieuw in de top 5 is de functie van ICT-medewerker, waardevol bij dagelijkse ondersteuning voor hard en softwareproblemen. Let op: mbo-3 niveau is vaak een minimumvereiste.
 • Applicatiemanagement en onderhoud zit in bedrijfsvoering en -processen verweven en is voor veel werkgevers dagelijkse praktijk. De functie van applicatiebeheerder is daarom een vaste waarde in de top 5.
 • Hetzelfde geldt voor consultants, IT-professionals die projecten van een meer tijdelijke aard uitvoeren.
 • Uit het feit dat de functie van .NET programmeur uit de top 5 is verdwenen zou je kunnen opmaken dat de nadruk momenteel meer op onderhoud dan ontwikkeling ligt. Maar de ICT-vacaturemarkt is grillig, harde conclusies zijn niet zomaar te trekken.


Top 5 functieprofielen van werknemers op ICTerGezocht.nl


 • De top 2 aan de aanbodszijde wordt gevormd door de functies van ICT-medewerker en systeembeheerder.
 • De rol van werkplekbeheerder correleert sterk met die van ICT-medewerker maar heeft een hoger instapniveau (mbo-4). Een goede ontwikkeling, want er is veel meer vraag naar mbo-3 en 4 geschoolden dan naar IT’ers met een mbo-2 diploma.
 • Agile-analisten houden rekening met alle aspecten van bedrijfsvoering tijdens de vertaling van behoeften naar ICT-oplossingen. Als brug tussen het bedrijf en de techniek zorgen zij dat informatie- en communicatietechnologie efficiënt wordt ingezet.
 • ICT staat synoniem met vernieuwing en ontwikkeling. Programmeurs, zoals front-end, back-end en app-developers spelen een sleutelrol.
 • Er zijn minder werkzoekenden met een leidinggevende rol. IT-managers en projectleiders zijn, net als consultants, uit de top 5 verdwenen.


Functies gevraagd versus aangeboden


 • Vraag en aanbod zijn in balans voor wat betreft ICT-medewerkers en systeembeheerders.
 • Het aanbod aan werkplekbeheerders is hoog. Vraag en aanbod zouden beter op elkaar aansluiten als zij zich specialiseren in applicatiebeheer.
 • Analisten bevinden zich aan de aanbodzijde, consultants aan de vraagzijde. Er is meer behoefte aan (gebruikers)ondersteuning en advies dan aan bedrijfskundige en technische analyse.
 • Voor wat betreft technische specialisten is het aanbod aan IT-developers hoog, terwijl werkgevers juist springen om testers.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures
Almere 1 uur geleden
Nieuwegein 2 uur geleden
Rotterdam 3 uur geleden
Amsterdam 3 uur geleden
Rotterdam 4 uur geleden
Helmond 8 uur geleden
Arnhem 11 uur geleden
Rotterdam 21 uur geleden
Meerssen Gisteren
Eindhoven 91 dagen geleden