Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl

Delen

Het groeiende gat in de markt: binnenkort IoT-banen voor het oprapen

door Nicole Haring
1.951x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Enorme ontwikkeling IoT-banen op komst: groeiend gat in de markt. Een groei van 350 procent per jaar, zowel binnen als buiten ICT-bedrijven. 

Het Internet-of-Things staat voor de deur. Sterker nog, dat rammelt al flink aan de deur om binnen te mogen komen. Een slimme koelkast die via onze smartphone aangeeft welke boodschappen we moeten doen en een vaatwasser die aangeeft dat het zout aangevuld moet worden. Voor sommigen toekomstmuziek, maar deze mogelijkheden bestaan al.

En de komende jaren komen er alleen maar meer mogelijkheden bij. Internet-of-Things gaan de manier veranderen waarop we thuis omgaan met onze apparaten. Steeds meer huishoudens maken gebruik van slimme verlichting en gebruiken bijvoorbeeld een alarmsysteem, maar ook meer traditionele apparaten krijgen een internetverbinding. En om al die toepassingen te ontwikkelen (en beveiligen) zijn er specialisten nodig. Steeds meer specialisten, waardoor er een enorm gat in de markt groeit. 

Enkele honderden vacatures voor IoT

De afgelopen jaren viel het aantal IoT-vacatures nog behoorlijk tegen, zo bleek bijvoorbeeld uit onderzoek van Emerce. Het ging in de jaren voor 2017 om 389 vacatures. Dat staat in schril contrast ten opzichte van de vacatures voor Big Data-specialisten. Die ontwikkeling heeft reeds plaatsgevonden, te zien aan de ruim 5.000 vacatures die er in die periode werden geplaatst.

Het aantal gevraagde ICT’ers explodeerde, vooral in combinatie met marketingexpertise. Die ontwikkeling heeft IoT nog niet doorgemaakt, maar analisten verwachten dat dit niet lang meer zal duren. We zien het aantal IoT-vacatures bij ICTerGezocht langzaamaan toenemen, waardoor de ontwikkeling voor de deur lijkt te staan. Dat betekent dat er de komende maanden en jaren honderden tot duizenden specifieke vacatures bij zullen komen. Een geweldige kans om als ICT’er in een uitdagende en innovatieve functie aan de slag te kunnen. 

Bijna 350 procent groei per jaar

De grootste groei is eruit bij vacatures op het gebied van Big Data. De markt daarvoor groeit nog altijd met 6,2 procent per jaar ten opzichte van 1,7 procent voor ICT-vacatures in het algemeen. Het valt echter in het niet bij de 29 procent groei per maand (!) voor vacatures op het gebied van IoT. Dat betekent een groei van bijna 350 procent per jaar. Als dat zo doorgaat zijn er over 2 jaar ook een kleine 5.000 vacatures op dit gebied te vinden. En worden het er daarna mogelijk zelfs nog veel meer, waardoor er een enorme markt zal ontstaan.

Dat betekent dat dit het moment is om daar als ICT-talent op in te spelen. Juist door er nu voor te zorgen dat je de gewenste kennis en ervaring ontwikkeling zorg je ervoor dat je goed in de markt komt te liggen bij werkgevers, die op zoek zijn naar deze expertise. Vanuit vacatures en vanuit onze database, die werkgevers kunnen gebruiken om de benodigde ICT-talenten aan te trekken. 

Ook buiten IT-bedrijven interesse

Het valt ons bovendien op dat het zowel ICT-organisaties als andere bedrijven zijn die hier naar zoeken. Internet-of-Things is specifiek gericht op consumenten, die daar thuis gebruik van kunnen maken. Uit de voorbeelden uit de introductie blijkt dat het gaat om bijvoorbeeld koelkasten en vaatwassers, net als een wasmachine en bijvoorbeeld het koffiezetapparaat dat we hebben staan. Er zijn daardoor allerlei merken betrokken, die normaal gesproken niet automatisch met ICT bezig zijn. Of die daarvoor gebruik maken van gespecialiseerde bureaus. Op die manier zal er een brede ontwikkeling ontstaan, die vraagt om meer specialisten in IoT. 

Philips, KPN en Microsoft aan kop

Momenteel zijn het Philips, KPN en Microsoft die aan kop gaan op het gebied van IoT-vacatures. Ook dat bleek uit het onderzoek van Emerce, uit het voorjaar van 2017. Inmiddels is er een bredere groep bedrijven actief op dit gebied. Dat betekent dat er de komende maanden en jaren nog veel meer kansen op een uitdagende functie binnen de ICT bij zullen komen. Wij verwachten een groot groeiend gat in de markt: een kans om nu op in te spelen.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures