Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl

Delen

Recordaantal ICT-ambtenaren gezocht: hoge salarissen beschikbaar

door Nicole Haring
5.398x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Aantal vacatures voor ICT-ambtenaren loopt op naar recordhoogte. Meer dan 58.000 ICT’ers gezocht. Vooral vrouwen zijn van harte welkom. 

Het tekort aan ICT-ambtenaren loopt al langer op, maar de situatie was niet eerder zo nijpend als dit jaar. In minder dan een jaar tijd nam het aantal vacatures toe met 48 procent. De overheid is daarmee ook meteen koploper op het gebied van gezochte ICT’ers: er is geen organisatie die zoveel vacatures open heeft staan.

Aan de andere kant is de overheid niet de enige die dit probleem ervaart. Ook het bedrijfsleven heeft grote moeite om voldoende ICT-personeel aan te trekken. In totaal staan er op dit moment meer dan 58.000 vacatures open en het risico bestaat dat dit de komende tijd alleen maar verder zal oplopen.

Tip: vooral netwerkbeheerders en ICT-projectleiders zijn niet aan te slepen. De vacatures daarvoor liggen voor het oprapen.

Te weinig vrouwen aan de slag als ICT’er

Er lijken verschillende redenen ten grondslag te liggen aan het grote tekort en de sterke groei daarvan. Eén van de redenen? Zowel de overheid als het bedrijfsleven trekt nog te weinig vrouwen aan voor ICT-functies. Vaak is er nog sprake van afdelingen vol met mannen. Dat betekent dat de helft van de bevolking al bij voorbaat buitenspel lijkt te staan. En het klopt dat niet alle vrouwen een functie in de ICT zien zitten, maar een deel van hen heeft daar wel degelijk interesse in.

De verwachting is dat de overheid de komende jaren alleen maar meer gebruik zal gaan maken van ICT. Dat betekent dat er veel nieuw personeel bij moet komen, terwijl er nu al sprake is van een tekort. Om dat op te lossen lijkt het in ieder geval verstandig om meer vrouwen aan te gaan nemen.

Relatief hoge salarissen voor ICT-ambtenaren

Hoe het komt dat de overheid te maken heeft met een zowel relatief als absoluut groot tekort is niet helemaal duidelijk. Aan de betaalde salarissen lijkt het in ieder geval niet te liggen. ICT-ambtenaren verdienen heel netjes, vaak meer dan de collega’s van andere afdelingen. Maar liefst 80 procent van de ambtenaren met een expertise in ICT zit in salarisschaal 9 tot en met 12. Dat betekent dat percentage ICT’ers bij de overheid in die schalen zo’n 3 - 8 procent hoger ligt dan in diverse andere sectoren.

Let op: Het valt op dat de salarissen aan de top aan de andere kant wel wat lager liggen. Het aantal ICT-ambtenaren in schaal 15 is relatief lager dan in het bedrijfsleven. 

Het lijkt een goed idee om een ICT-carriere te starten bij de overheid. Het salaris is er netjes en dankzij het grote aantal vacatures kunnen sollicitanten ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden verwachten. Of vragen, want de overheid lijkt daar niet altijd even proactief in te handelen. Juist op dat gebied is er winst te behalen, om meer mensen te interesseren voor een dergelijke functie. Dat geldt ten dele voor mannen die de overheid aan wil trekken, maar vooral voor vrouwen. Die kunnen dan bijvoorbeeld gebruik maken van mogelijkheden voor opleidingen, coaching, ouderschapsverlof of flexibele werktijden. 

Gebrekkige vacatures en matig imago

Analisten identificeren bovendien een paar andere problemen, die kunnen bijdragen aan het recordaantal vacatures voor ICT-ambtenaren. De vacatureteksten blijken vaak bijvoorbeeld slecht te zijn. Er staat veel jargon in, samen met technische specificaties. Met name vrouwen knappen daarop af, waardoor het tekort gemakkelijker oploopt.

Bovendien bestaat er een negatief beeld van ICT bij de overheid. Het is een van de redenen waarom er meer specialisten nodig zijn, maar zit het aantrekken daarvan ook in de weg. Het lijkt erop dat de overheid een campagne kan gebruiken om het werk als ICT-ambtenaar in een beter daglicht te stellen. Wellicht zoals bij Defensie, waar campagnes er al jaren voor moeten zorgen dat zich meer kandidaten melden om aan de slag te gaan.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures