Geen plek in de ICT voor ouderen: of toch wel?

Geen plek in de ICT voor ouderen: of toch wel?

Er blijkt zelfs binnen de ICT wel degelijk plek voor ouderen. Dankzij hun ervaring en heldere normen en waarden.

De vergrijzing neemt hand over hand toe en vooral binnen de ICT is het voor ouderen lastig om een baan te vinden. Dat is het algemene beeld van zowel de sector als de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Nederland telt zo'n 4,5 miljoen 55-plussers en dat zullen er de komende jaren alleen maar meer worden. Van de mensen tussen 55 en 65 jaar heeft slechts 37% een betaalde baan, voor minimaal 12 uur in de week. Dat betekent dat een groot deel van hen (grotendeels) thuis zit. Toch neemt de arbeidsparticipatie onder ouderen sinds 1994 weer toe, waardoor er wel degelijk kansen lijken te liggen.

Het aantal beschikbare ouderen neemt toe, terwijl er ondertussen een tekort groeit aan hoger opgeleiden. Bijvoorbeeld binnen de ICT, maar ook in diverse andere beroepsgroepen. Daarnaast verschuift de arbeidsmarkt steeds meer van voltijd- naar deeltijdbanen en is er sprake van snelle technologische ontwikkelingen. Ouderen hebben een schat aan ervaring, maar vinden het vaak lastig om mee te komen met de laatste technologieën. Aan de andere kant hechten ouderen doorgaans veel meer waarde aan belangrijke ouderwetse normen en waarden, zoals op tijd komen en loyaal zijn. Ze zijn daardoor wel degelijk interessant voor veel werkgevers, zelfs binnen de ICT.

50-plussers en bekende vooroordelen

Ouderen hebben te maken met een scala aan bekende vooroordelen. Ze werken relatief traag, hebben onvoldoende kennis van moderne technologieën en zouden minder snel omschakelen dan jongere collega's. Dat geldt voor een deel van hen, maar zeker niet voor allemaal. Bovendien bezitten ouderen veelal andere kwaliteiten en capaciteiten dan jongeren. Ze beschikken bijvoorbeeld over een schat aan ervaring en hebben de ontwikkeling van de arbeidsmarkt al tientallen jaren meegemaakt.

Met name in de ICT gelden veel van de vooroordelen over ouderen, waardoor ze lastig aan het werk komen. Een groot deel van hen gaat er daarom automatisch van uit dat er voor hen geen plek zal zijn. Het klopt dat ze niet bij iedere organisatie gemakkelijk aan het werk komen, maar het is wel degelijk de moeite waard om te zoeken naar geschikte vacatures. Dat geldt voor senioren die altijd werkzaam zijn geweest in de ICT, net als in diverse andere beroepsgroepen.

Mogelijkheden voor ouderen

De mogelijkheden voor ouderen zijn minder legio dan die voor hoogopgeleiden jongeren. Toch kunnen ze hun schat aan ervaring en de juiste normen en waarden uitstekend inzetten binnen het bedrijfsleven. Er zijn bijvoorbeeld verschillende bureaus actief voor de bemiddeling tussen 55-plussers en werkgevers. Daarnaast is het de moeite waard om specifiek op zoek te gaan naar de ICT-vacatures waarin werkgevers vragen om senior kandidaten met een ruime ervaring.

Ook binnen de ICT zijn er specialisten nodig die de lijnen uitzetten en op basis van ervaring weten wat er dient te gebeuren. Bedrijven zoeken naar ervaren krachten met duidelijke normen en waarden, die een team kunnen aansturen en andere processen binnen de organisatie kunnen begeleiden.

Ook op die manier kan er ook voor ouderen wel degelijk plek zijn in de ICT. Er zijn diverse senior functies beschikbaar voor ouderen. Zelfs als zij niet helemaal mee kunnen komen met de nieuwste programmeertalen zijn er nog steeds systeembeheerders en andere specialisten benodigd. Net als senior medewerkers voor vacatures die iets verder afstaan van de dagelijkse praktijk met ICT. Op die manier is het ook voor 50-plussers de moeite waard om goed te kijken naar de beschikbare functies bij ICT-bedrijven. Door daar breed naar te zoeken is het goed mogelijk om een geschikte functie te vinden, die past bij de eigen capaciteiten en uitgebreide ervaring.

Senioren met ervaring in de ICT

Met name die ervaring van senioren is in de ICT ontzettend waardevol. Daar werken veel hoogopgeleiden jonge(re) krachten, die daar juist nog een gebrek aan hebben. De combinatie met ouderen of senioren is dan een prettige voor diverse ondernemingen.

Geschreven door
Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Ergonomisch Werken: hoe doe je dat? 6 tips

Ergonomisch werken: wat houdt het in? Hoe voorkom je dat je acht uur of langer achter een bureau naar een computerscherm zit te staren? 6 tips.
Michiel van der Avoird 12 feb 2021

Carrièreswitch maken naar de IT? 6 stappen

Ben je van plan, of word je ertoe genoodzaakt om van baan te veranderen? Een carrièreswitch naar de ICT is meer dan het overwegen waard.
Michiel van der Avoird 4 nov 2020

Vrouwen in de ICT: update januari 2020

Wat is het aandeel vrouwelijke ICT'ers in Nederland? Welke cijfers toont onze CV-database als we filteren op werkervaring en opleidingsniveau?
Michiel van der Avoird 12 jan 2020

ICT infrastructuur: definitie, componenten & beheer

De term ICT infrastructuur wordt in ITIL gedefinieerd als een combinatie van hardware, software, netwerken en faciliteiten (inclusief gerelateerde app...
Michiel van der Avoird 29 nov 2019

Het Nieuwe Werken (HNW) in het digitale tijdperk

De huidige personeelstekorten dwingen organisaties om hun kijk op werk fundamenteel te herzien. Oude benaderingen worden vervangen door ‘lean' metho...
Michiel van der Avoird 25 nov 2019

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019
 
check