5 nieuwe rollen die CIO's moeten vervullen

5 nieuwe rollen die CIO's moeten vervullen
De opkomst van cloud computing en automatisering van bedrijfsprocessen heeft de rol van chief information officer drastisch veranderd. Tien jaar geleden hielden CIO's zich voornamelijk bezig met het organiseren van de technologiestack en het datacenter. Nu jagen zij digitalisering aan om strategische bedrijfsdoelstellingen te bereiken.

De CIO is de hoofdverantwoordelijke voor de IT-strategie en computersystemen binnen een organisatie. Hij moet expert zijn op de volgende vijf gebieden (Tynan, D.,5-8-2019, The future of IT leadership: 5 new roles Cios must master).
6453c55a2c8ba5f5d7f34fb37419849af12f4fe3600668db.png

1. Innovatie

Hoe concurrerend een organisatie kan zijn, hangt af van de mate waarin het digitaliseert en innoveert. Om deze vernieuwingsprocessen in goede banen te kunnen leiden, moet een CIO niet alleen technisch onderlegd zijn, maar ook over uitstekende managementcapaciteiten beschikken. IT-managers met een voornamelijk technische achtergrond zullen hun draai moeten vinden in deze nieuwe leidersrol.

2. Diversiteit & inclusiviteit

Uit research van Stanford (2019) blijkt dat een gender-divers aanwervingsbeleid de aandelenkoersen van bedrijven omhoog drijft. Besluitvormingsprocessen en bedrijfsresultaten verbeteren omdat projecten vanuit meer invalshoeken kunnen worden bekeken. Ondanks inspanningen en investeringen om te diversifiëren zijn de meeste technici echter blank en mannelijk.
  • In 2018 lag het percentage vrouwen in de ICT in Nederland op slechts 16%.
  • Bij Google en Microsoft is het aandeel zwarte of Latijns-Amerikaanse technische werknemers sinds 2014 met minder dan een procentpunt gestegen. (Google Diversity Annual Report 2019 & Microsoft Equal Employment Opportunity 2017 Employer Information Report).
  • Het aandeel zwarte technische werknemers bij Apple is met 6% gelijkgebleven (2018 Employer Information Report).
  • Bij Facebook is 23% van het technische personeel vrouwelijk, 8% meer in 2014; Google rapporteert vergelijkbare progressie (Facebook 2019 Diversity Report).

Het samenstellen van een divers personeelsbestand, met aandacht voor leeftijd, geaardheid en etniciteit, is een taak voor de chief digital information officer. Het wervingsproces moet worden bijgewerkt om zowel diversiteitsproblematiek als (verborgen) seksueel wangedrag en intimidatie uit te bannen.

3. Kunstmatige intelligentie & automatisch leren

Een IT-organisatie moet verschillende soorten AI-algoritmen ondersteunen en gegevens op een nieuwe manier beheren. De verwachtingen omtrent artificial intelligence (AI) en machine learning (ML) zijn hooggespannen. 60% van de grote bedrijven verwacht dat hun bestaande personeel AI-projecten zal afhandelen (CompTIA, 2019). Een CIO hoeft geen expert te zijn, maar wel over voldoende kennis van ML en AI beschikken om er optimaal van gebruik te kunnen maken. Hij moet nadenken over welke data moeten worden verzameld om AI-algoritmen echt productief te maken.

4. Hoofdinstructeur

Interpersoonlijke vaardigheden worden belangrijker naarmate technologie en bedrijf samensmelten. IT-leiders hebben hun werknemers meer dan ooit nodig. Een succesvolle CIO verplaatst zich in zijn teamleden en stippelt gepersonaliseerde leertrajecten uit om hen de juiste vaardigheden te laten aanleren.

5. Inspireren

  • Hoe werkt deze nieuwe technologie?
  • Welke meerwaarde creëert het?
  • Welke invloed heeft de gekozen toepassing op onze werkwijzen?
  • Hoe verbetert het onze procesvoering?

Net als consultants moeten IT-leidinggevenden teams kunnen overtuigen met een geloofwaardig en beknopt strategisch verhaal. Omdat veel CIO's eerder een puur technische carrière hadden, missen ze vaak het vermogen een aanpak uit te leggen. Een uiteenzetting van de technische werking alleen is echter onvoldoende. CIO's hebben een digitale visie nodig om iedereen in het bedrijf te motiveren en inspireren.

Op zoek naar een kundige leidinggevende IT'er? Bereik ICT personeel met een van onze producten.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019
 
check