Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Wat doet een IT manager precies? Taken, vaardigheden en opleiding

door Michiel van der Avoird
19 januari 2019 • 3.202x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

IT-managers plannen, leiden of coördineren activiteiten op gebieden als elektronische dataverwerking, informatiesystemen, systeemanalyse en computerprogrammering. Wat houdt dit alles precies in? We beschrijven de functie van IT manager.

Wat is een IT manager precies?

De functie van IT-manager bevindt zich in de bestuurslaag van ICT. Op directieniveau wordt deze baan aangeduid als Chief Information Officer (CIO). De meeste beheerders zijn actief in het middenmagement, tussen DevOps teamleden en het bestuur in. Deze beheerder is hoofdverantwoordelijk voor IT binnen een bedrijf of organisatie. Het beroep lijkt erg op dat van een full stack developer, met het verschil dat een hoofd informatica niet hoeft te kunnen programmeren. Bekijk vacatures voor zowel vaste, flexibele als freelance dienstverbanden.

 

Wat doet een IT manager?

ICT-managers ontwikkelen en implementeren IT-beleid en best practices om werkprocessen te optimaliseren. Ze houden trends in de gaten, doen voorspellingen en nemen op basis daarvan strategische beslissingen. IT-beheerders coachen, overtuigen en geven leiding aan IT-teams.

Praktische ervaring met computernetwerken, netwerkbeheer en netwerkinstallatie is vereist. Ook kennis van en ervaring met Scrum/agile principes is onmisbaar. Meerdere jaren werkervaring in deze of een verwante functie wordt vaak gevraagd, maar is geen harde eis.


Taken

We zetten een aantal taken op een rij.
 
  • Projectdoelen verwezenlijken binnen gestelde tijdskaders en budgetten.
  • Probleemgebieden identificeren en strategische oplossingen binnen tijdsplanning implementeren.
  • Planningen maken en de voortgang van grote IT-projecten bewaken.
  • Financiële (jaar)planning; beheer, rapportage en toewijzing van budgetten.
  • Beheer en optimalisatie van IT-infrastructuren, systeemupdates, upgrades, migraties et cetera.
  • Netwerk- en data-security.
  • IT-teams aansturen.
  • Leertrajecten en trainingen ontwikkelen voor het verbeteren van werknemersvaardigheden.
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 18.943 beschikbare IT Managers

Bekijk alle CV's

Vaardigheden

Team management
IT-managers geven leiding aan DevOps teams. Ze zijn (vaak) verantwoordelijk voor de samenstelling ervan en zorgen voor een positieve werksfeer om ieder teamlid optimaal te laten presteren.

Besluitvorming
Chief Information Officers nemen besluiten op bestuursniveau. De meeste IT-managers zijn echter actief in het middenkader, tussen de directie en de leden van het DevOps-team in. Ze nemen beslissingen op teamniveau, stellen projectdoelen en schaffen tools aan na een afgewogen analyse.

Strategisch denken
Van personeelsmanagement tot budgetbeheer, deze baan brengt uiteenlopende verantwoordelijkheden met zich mee. Projecten moeten zo efficiënt mogelijk worden gepland, uitgevoerd en afgerond om inkomsten te maximaliseren. Overzicht en strategisch inzicht zijn absoluut noodzakelijk om de functie met succes te kunnen vervullen.

Financieel beheer
ICT-managers krijgen budgetten toegewezen voor specifieke doeleinden. Boekhoudkundige vaardigheden zijn noodzakelijk om ieder kwartaal de balans op te maken en te bekijken of alle gestelde doelen zijn behaald.

Communiceren
Communicatieve vaardigheden zijn uiterst belangrijk. Het blijft niet bij het sturen van e-mails en het houden van speeches alleen. Een goede ICT-beheerder luistert aandachtig, leest tussen de regels door en pakt mogelijke problemen proactief aan. Hij vraagt om input van teamleden en verhoogt werknemersbetrokkenheid.


IT-management opleidingen

Voor deze functie is minimaal hbo denk- en werkniveau vereist.  We noemen een aantal relevante opleidingen.
 
Ben je op zoek naar een IT-baan zoals deze? Bekijk de nieuwste vacatures! Ben je op zoek naar een ICT’er voor deze baan? Zoek naar jouw ideale match in onze cv-database. Oefen je de functie zelf uit en heb je iets toe te voegen aan dit artikel? Laat het ons weten via [email protected]!

Kom via ons platform in contact met 18.943 beschikbare IT Managers

Bekijk alle CV's
Amsterdam 12 uur geleden
Utrecht 13 uur geleden
Rotterdam 18 uur geleden
Groningen 19 uur geleden
Nijkerk 19 uur geleden
's-Heerenbroek 20 uur geleden
Dronten 20 uur geleden
Hooglanderveen 21 uur geleden
Amsterdam Gisteren
Amsterdam Gisteren
  1. ICTerGezocht.nl
  2. Blog ICTerGezocht.nl