Big data | Kenmerken, voordelen & ICT vacatures

Big data | Kenmerken, voordelen & ICT vacatures
Hoewel 'big data' al geruime tijd in de schijnwerpers staat, weet menig mens niet precies wat de term inhoudt.
Big data analisten bij IT bedrijven, maar ook bij overheidsinstellingen, zorginstituten, financiële instellingen en academische entiteiten maken gebruik van de kracht van big data om de zakelijke vooruitzichten en klantervaring te verbeteren. Wat houdt het begrip ‘big data' eigenlijk in? Wat zijn de voordelen van data analytics, tools en technologieën? Welke data-gerelateerde ICT beroepen vindt je op ons matchingplatform?

Wat is big data?

Big data is een term die gebruikt wordt om een enorme hoeveelheid zowel gestructureerde als ongestructureerde gegevens te beschrijven. Met traditionele database- en softwaretechnieken alleen kan big data niet verwerkt worden, daarvoor is de massa aan informatie veel te groot. Hoewel de benaming ‘big data' relatief nieuw is, is het verzamelen en opslaan van grote hoeveelheden informatie voor analyse al eeuwenoud. Het concept kwam in een stroomversnelling in het begin van de jaren 2000, toen Gartner-analist Doug Laney het onderwerp beschreef met behulp van de drie V's:

Volume (massa)
Bedrijven verzamelen gegevens (business intelligence) uit tal van bronnen, denk aan industriële apparatuur, slimme apparaten (IoT), sociale media, video, zakelijke transacties, et cetera. In het verleden zou het opslaan van dergelijke omvangrijke volumes aan informatie een probleem zijn geweest, tegenwoordig is dat veel gemakkelijker dankzij rendabele oplossingen voor opslag in de cloud.

Velocity (snelheid)
Het Internet Of Things (IoT) levert data op ongekende snelheid. RFID-tags, sensoren en slimme metingen zorgen ervoor dat grote hoeveelheden gegevens bijna real-time worden verwerkt.

Variety (verscheidenheid)
Gegevens zijn er in alle soorten en maten, - van gestructureerde, numerieke gegevens uit conventionele databases, tot ongestructureerde tekstdocumenten, e-mails, video's, audiofiles en transactiegegevens.

Wat zijn de voordelen van big data?

Voorspellen met big data analytics
Bedrijfsresultaten kunnen nauwkeurig worden voorspeld met behulp van grondige gegevensanalyses. CEO's en CIO's kunnen betere beslissingen nemen, bedrijfsprocessen optimaliseren en risico's verminderen.

Focus op klantbeleving
Met big data analytics tools stroomlijnen bedrijven over de hele wereld online marketingstrategieën om de algehele consumentenervaring te verbeteren. Zorgvuldig gekozen datasets geven inzicht in de pijnpunten van klanten en geven bedrijven mogelijkheden om producten en diensten te verbeteren.

Betrouwbaar en accuraat
Verschillende datasets kunnen worden gecombineerd om tot betrouwbare, bruikbare inzichten te komen. Met de juiste tools kan nuttige informatie uit de massa worden gefilterd, wat op zichzelf grote sommen geld bespaart.

Meer leads
Een grondige gegevensanalyse kan helpen bij het genereren van meer sales leads en omzet. Data analisten gebruiken een veelvoud aan tools om te begrijpen hoe goed producten/diensten het doen in de markt en hoe klanten erop reageren. Zo kunnen er afgewogen beslissingen worden genomen over waar tijd en geld in gestopt moet worden.

Concurrentievoordeel
Met diepgaand inzicht in data kun je je concurrenten altijd een stap voor blijven. Je kunt de markt screenen om te weten wat voor soort promoties en aanbiedingen de concurrentie doet. Bovendien kun je met data inzicht krijgen in het gedrag van klanten en een zeer gepersonaliseerde klantervaring bieden.
d95d9e040b3c5799ca136edf60487b6c5c54183053448901.png

Welke ICT beroepen zijn er in de big data industrie?

Als grootverbruikers gebruiken ICT bedrijven big data om bedrijfsprocessen te optimaliseren, de productiviteit van medewerkers te verhogen en risico's in bedrijfsvoeringen te minimaliseren. De IT-sector combineert big data technologie met machine learning en kunstmatige intelligentie om zelfs voor de meest complexe problematiek oplossingen te vinden.

Kandidaten die nog niet in deze industrie werkzaam zijn, maar wel een gerelateerde achtergrond hebben, kunnen een langdurige carrière in het werkveld overwegen. Denk aan de eerdergenoemde functie van data analist.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019
 
check