Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Wat doet een data analist? Taken, werkgevers & opleiding

door Michiel van der Avoird
11 november 2019 • 1.383x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Een data analist verzamelt en verwerkt gegevens en voert statistische analyses uit. Hij helpt organisaties begrijpen hoe zakelijke beslissingen genomen kunnen worden op basis van zulke analyses.

Het bedrijfsleven, de overheid en de academische wereld hebben behoefte aan ICT’ers die inzicht kunnen geven in de grote hoeveelheden gegevens waar de huidige maatschappij mee werkt. De data analist maakt rapporten op basis van klant- en bedrijfsdata waarmee zo snel mogelijk verbeteringen doorgevoerd kunnen worden.

Taken data analist

Wat een data specialist doet, hangt af van het type organisatie en de mate waarin besluitvormingsprocessen datagestuurd zijn. Over het algemeen omvatten de verantwoordelijkheden van een data-analist het volgende:
 
  • Datasystemen en databases ontwerpen en onderhouden; codefouten en andere gerelateerde problemen oplossen.
  • Data-mining en gegevens organiseren in leesbare formaten.
  • Datasets interpreteren met behulp van statistische hulpmiddelen; belangrijke trends en patronen herkennen voor diagnostische en voorspellende analyses.
  • Het operationele management rapporteren; trends, patronen en voorspellingen effectief communiceren met behulp van relevante data.
  • Kansen voor procesverbeteringen identificeren, systeemwijzigingen aanbevelen en beleid voor gegevensbeheer ontwikkelen. Dit alles in samenwerking met data scientists, database specialisten, bedrijfsanalisten, marketeers, programmeurs en leidinggevenden. 
  • Het analyseproces documenteren; belanghebbenden inzicht geven in de genomen stappen voor een eventuele herhaling ervan.

Waar werken data analisten?

Bedrijven en instanties door heel Nederland zijn op zoek naar data analisten. Grote organisaties zoals ASML, Deloitte, Essent, KPMG, Philips en Rabobank optimaliseren hun producten en dienstverlening aan de hand van data-analyse. Voor overheidsinstellingen zoals AFM, Belastingdienst, Defensie en gemeenten geldt hetzelfde. Webshops zoals Blokker, Bol.com, Coolblue, Fonq en Picnic spelen zo vroeg mogelijk in op de laatste trends om optimale gebruikerservaringen te realiseren.

Hoe word je data analist?

Een bachelor is noodzakelijk om in de wereld van data-analyse aan de slag te kunnen, waar je specifieke interesses ook liggen. Hoewel veel ICT’ers hun carrière in dit werkveld zijn begonnen met een graad in wiskunde, statistiek of economie, worden graden in data-analyse steeds gebruikelijker.

De UvT en TU/e bieden bijvoorbeeld gezamenlijk verschillende opleidingen op dit gebied aan:
 
  • Bacheloropleiding Data Science: keuzepakketten: algoritmes, webtechnologie, statistiek, technologisch ondernemerschap, Minor Business Analytics en Minor Data Science & Entrepreneurship.
  • Masterprogramma's voor Data Science: data science en maatschappij, data science en ondernemerschap, bedrijfsanalyse & operationeel onderzoek en marketing analyse.
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 19.019 beschikbare Data Analisten

Bekijk alle CV's

Kijk op Bachelorsportal en/of Mastersportal voor een compleet overzicht van opleidingen in binnen- en buitenland. Op zoek naar relevante trainingen en cursussen voor dit beroep? Kijk op springest.nl.

Een stageplaats tijdens je studie geeft je praktijkervaring die opvalt bij het solliciteren naar banen voor data-analisten. Lidmaatschappen van brancheverenigingen voor data-analyse, statistieken en operationeel onderzoek kunnen netwerk- en carrièremogelijkheden opleveren.

Zoek jij een baan in de IT? Doorzoek het actuele aanbod ICT vacatures op ICTerGezocht.nl en vind snel een baan die bij je past!

Kom via ons platform in contact met 19.019 beschikbare Data Analisten

Bekijk alle CV's
Spijkenisse 12 uur geleden
Enschede 13 uur geleden
Zevenaar 14 uur geleden
Nijmegen 16 uur geleden
Bussum 19 uur geleden
Schiedam 20 uur geleden
Den Haag 22 uur geleden
Leiden 23 uur geleden
Emmen Gisteren
Geldrop 0 dagen geleden
  1. ICTerGezocht.nl
  2. Blog ICTerGezocht.nl