Wat doet een ICT architect? Taken, werkgevers & opleiding

Wat doet een ICT architect? Taken, werkgevers & opleiding
Op basis van een uitgebreide analyse ontwerpt en ontwikkelt de ICT architect hoogwaardige oplossingen voor een bedrijfsportfolio, applicatie, systeem, infrastructuur of gehele onderneming. Hiermee legt hij/zij de basis voor de realisatie van IT projecten.

Welke taken heeft een IT architect?

Samen met developers ontwerpt de ICT architect nieuwe applicaties, software en cloud-oplossingen. Daarnaast stroomlijnt hij/zij bestaande architecturen. In het ideale geval levert deze zeer ervaren specialist zijn/haar werkgever een aanzienlijk concurrentievoordeel op. Bovendien zet hij/zij zijn/haar expertise in bij het adviseren van klanten en bedrijven. We noemen de grootste uitdagingen voor technici in deze functie.
  • Projectbeheer.
  • Gebruikersbehoeften analyseren en definiëren.
  • Nieuwe infrastructuren ontwerpen.
  • Functionaliteiten van oplossingen bepalen in overleg met betrokken afdelingen.
  • Productselectiecriteria opstellen voor de inkoop van nieuwe software- of hardwarecomponenten
  • Bestaande architecturen met doelarchitecturen vergelijken (doorlopend).
  • Technische innovaties en trends analyseren en bekijken in hoeverre deze gestandaardiseerd kunnen worden.
  • Ontwerpvoorstellen (door)ontwikkelen.
  • Bestaande en nieuwe IT-concepten beoordelen.
  • Oudere architectuurcomponenten upgraden.
  • Financiële haalbaarheid controleren.
  • Functionaliteitstests uitvoeren.

IT-architecten moeten qua inhoud en methodiek stevig in het zadel zitten en over uitgebreide werkervaring beschikken om succesvol te zijn in hun werk. Tijdens projecten bemiddelen zij tussen ontwikkelaars en toekomstige gebruikers van softwareoplossingen. Deze twee groepen spreken niet altijd dezelfde taal, daarom zijn sterk ontwikkelde communicatieve vaardigheden vereist.

Verschillende soorten ICT-architecten

IT-architectuur wordt vanuit meerdere hoeken bekeken. Welke werkzaamheden met een rol gemoeid zijn, verschilt per bedrijf. We beschrijven de meest voorkomende functiebenamingen.
  • De enterprise-architect bewaakt de algehele visie op het samenspel van de dimensies bedrijf, data en technologie. Hij/zij houdt zich bezig met architectuurbeheer en is niet of in mindere mate direct betrokken bij projecten.
  • De functienamen solutions- en systeemarchitect omarmen twee verschillende perspectieven. De solutions-architect kan betrokken zijn bij het ontwerp van applicaties en oplossingen die zijn afgestemd op functionele vereisten. De systeemarchitect kan zich bezighouden met de infrastructuur en implementatie. In middelgrote en kleinere organisaties vervult een ICT'er doorgaans beide rollen, bij grotere organisaties worden de verantwoordelijkheden meestal opgedeeld.
  • Een andere veelvoorkomende functienaam is die van domain architect. Deze rol zit qua diepgang en reikwijdte tussen die van de enterprise- en solutions-architect in en kent een onderverdeling in de deelgebieden:
    • Data
    • Integratie
    • Veiligheid
    • IT processen
    • Mobiel: iOS, Android, cross-platform
    • Cloud: AWS, Azure, Google Cloud
    • Infrastructuur: netwerk, server, web run time
0abed520c51b92e1e6d083187729d6c24cdcdf10cd42f55f.png

Werkgevers

Organisaties vertrouwen steeds meer op computersystemen en netwerken om effectief te werken. Zij hebben professionals nodig om hun algehele systemen in te richten. Meer bedrijven schakelen gespecialiseerde diensten in die hun computertoepassingen (in de cloud) opslaan en onderhouden. Van de financiële dienstverlening tot de zorgsector en overheidsinstellingen; ICT-architecten vinden werk in vrijwel alle sectoren.

Hoe word je ICT architect?

Een afgeronde bachelor- of masteropleiding in technische informatica of technische bedrijfskunde of gerelateerd veld werkt in je voordeel. Kijk voor een overzicht van opleidingen op bachelorportal.com of masterportal.com. Vanwege de complexiteit van IT-infrastructuren en moderne cloudoplossingen wordt een specialisatie aanbevolen. Veelgevraagd zijn certificeringen op het gebied van Enterprise/IT Architectuur zoals de TOGAF-certificering (The Open Group Architecture Framework).
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019
 
check