Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Hoe herken je een goede ICT manager?

door Michiel van der Avoird
1 december 2019 • 1.027x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

De ICT manager is verantwoordelijk voor het vormgeven en doorontwikkelen van het strategische informatiebeleid van een organisatie. Hij inventariseert informatiestromen en zet bevindingen om in praktische voorstellen voor proces- en systeemverbetering.

Wat is een IT manager?

Een goede informatiemanager functioneert als de verbindende schakel tussen ICT-beheer, leveranciers en gebruikersorganisatie. Hij/zij houdt zich onder andere bezig met Quality Assurance (QA), contract- en budgetbeheer, investeringsplannen, leveranciers, (cyber)security en inkoop. Kort gesteld: een IT manager overziet een complete dienstenportfolio informatie- en communicatietechnologie.
 

Kennis en vaardigheden

Functie-eisen voor deze rol lopen sterk uiteen. Kandidaten moeten beschikken over zowel algemene als diepgaande specialistische kennis en vaardigheden (T-shaped model). Denk aan bekende deelgebieden zoals hardware, software, hosting, cloud, privacy/security en VR. In de meeste vacatures wordt om een afgeronde hbo- of wo-opleiding informatica, bedrijfskunde of andere gerelateerde richting gevraagd.

Relevante kennis en/of certificaten van standaarden en methoden vergroten je kansen. Gebieden: business informatiemanagement, -planning en architectuur, projectmanagement (Prince2) en procesgericht werken (ITIL, ASL, BiSL). Ook ervaring met bijvoorbeeld Microsoft.NET, Scrum, DevOps, C#, Visual Studio, Cloud (Azure) is over het algemeen welkom. Hoe de functie manager IT precies is ingevuld, hangt af van het type organisatie en dienstverlening.

Competenties

 • Tactisch en strategisch inzicht.
 • Leidinggevende kwaliteiten; Scrum-teams, leveranciers, dienstverleners en teamleden coördineren en aansturen.
 • Samenwerken; aanvoelen waar mensen blij van worden of zich aan ergeren.
 • Servicegerichtheid; proactief, energiek.
 • Flexibel in denken en doen.
 • Aanpassingsvermogen aan nieuwe (organisatie) structuren.
 • Analytisch vaardig; data interpreteren en conclusies trekken.
 • Het vermogen om te schakelen tussen strategisch beleid en de dagelijkse gang van zaken.
 • Organisatorisch sterk; projectmatig werken (Scrum).
 • Adviesrol; bijvoorbeeld rondom de migratie van applicaties.
 • Kennisoverdracht; voor het trainen/bijscholen van teamleden.
 • Communicatief sterk.
 • Netwerken; relaties tot stand brengen en onderhouden.
 • Onderhandelen; met leveranciers over prijsafspraken.
 • Uitstekende beheersing van het Nederlands, beheersing van het Engels is doorgaans gewenst.
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 18.410 beschikbare IT Managers

Bekijk alle CV's

Werkervaring & carrièrepad

Voor junior-rollen is ervaring niet altijd strikt noodzakelijk. Lagere managementfuncties vereisen slechts enkele jaren ervaring als IT-specialist, analist of aanverwante rol. ICT-managers promoveren na zo’n eerste leidinggevende baan vaak naar de rol van IT-directeur, Chief Information Officer (CIO) of Chief Technology Officer (CTO). Dit zijn de drie meest gewilde functies voor managers die carrière willen maken.
 
 • Directeur informatietechnologie: de meest gangbare vervolgstap is die van IT-managers naar IT-directeur. Deze leidinggevende houdt zich onder meer bezig met budget- en prestatiebeheer en doet aanbevelingen voor verbetering.
 • Chief Information Officer (CIO): deze rol is het einddoel voor veel managers. Taken: strategieën opstellen, coördineren en evalueren, verkoop- en marketingafdelingen ondersteunen met technische expertise en toezicht houden beheerteam.
 • Chief Technology Officer (CTO): verantwoordelijkheden omvatten onder andere leidinggeven, toezicht houden en prestatiedoelen vaststellen. CTO’s richten zich op het beheer van alle hardware, software, databases en licenties.

Waar werken IT Managers?

Er zijn in Nederland veel bedrijven met een IT-afdeling, daarom zijn er ook meer dan voldoende vacatures beschikbaar voor dit beroep. Werkgevers zijn actief in alle sectoren, van de overheid tot online retail en verzekeringsmaatschappijen. Voldoe jij aan het functieprofiel voor deze managementfunctie? Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? De meest actuele vacatures voor deze en vergelijkbare jobs vind je op ICTerGezocht.nl.

Kom via ons platform in contact met 18.410 beschikbare IT Managers

Bekijk alle CV's
Pernis Rotterdam 17 uur geleden
Utrecht 17 uur geleden
Zwijndrecht 17 uur geleden
Almere 17 uur geleden
Delft 19 uur geleden
Hoofddorp 19 uur geleden
Alkmaar 21 uur geleden
Rotterdam 21 uur geleden
Zeist 21 uur geleden
Winschoten 23 uur geleden
 1. ICTerGezocht.nl
 2. Blog ICTerGezocht.nl