Developer inhuren: do's en don'ts

Developer inhuren: do's en don'ts
Wil je een ècht goede developer inhuren? Probeer te achterhalen wat webontwikkelaars drijft. Wat zoeken zij in een nieuwe ICT-baan? Aan welke eisen en wensen moet je als IT-recruiter voldoen om de allerbeste programmeur voor je vacature te kunnen strikken?

How to: developers inhuren

Hoe vind je de beste programmeurs? Voor dit artikel consulteerden wij Wendy Heuvelman, Sales Manager bij SKS Professionals.

1. Neem direct contact op
Zie je een programmeur die op zoek is naar een nieuwe uitdaging? Neem zo snel mogelijk contact op. Wees je concullega's voor! Uiteraard wil je zo snel mogelijk een afspraak vastleggen, maar dring niet aan. De kandidaat zit in de driver's seat, niet jij. Een telefoongesprek is de beste optie. Zeg dat je bereid bent persoonlijk kennis te maken, op locatie of via FaceTime, laat alle opties open. Moedig solliciteren via LinkedIn aan of stuur een e-mail als bellen geen optie is. Kijk wel uit, want ICT'ers zitten niet te wachten op onpersoonlijke berichten.

2.Concentreer je op de persoon
Thuis- en flexwerken is een belangrijke factor bij de keuze voor een nieuwe baan. Er is een hoge mate van zelfstandigheid, in feite runt iedere softwareontwikkelaar een eigen toko. Het vizier moet echter wel openblijven. Programmeurs werken samen met tal van ICT-specialisten zoals grafici, systeembeheerders en testers. Ze staan klanten te woord en gieten complexe functionaliteiten in eenvoudige bewoordingen.

Er wordt voortdurend aan webdevelopers getrokken, het is belangrijk dat jij dit herkent en de belevingswereld van de kandidaat begrijpt. Zorg dat de persoon in kwestie zich in je verhaal en vacature herkent. Neem geregeld een kijkje op de werkvloer bij ICT-bedrijven.

c3c7070846695d52161e66f88a5d10327f437a1afbe9bdae.jpg
3. Wat willen developers weten? Beantwoord elke vraag
Uit onderzoek is gebleken wat webontwikkelaars zoeken in een nieuwe baan. Veelgestelde vragen:
  • Wat ga ik verdienen? Garandeer een eerlijk salaris.
  • Met welke technologieën ga ik werken?
    Een bedreven softwarespecialist weet gebruik te maken van bibliotheken, databases, frameworks en andere beschikbare tools. Hij maakt voortdurend back-ups, zowel soft- als hardwarematig, op minimaal 2 harde schijven. Het is de dagelijkse praktijk, dus geef aan met welke technologieën de kandidaat zal gaan werken.
  • Welke ontwikkelingsmogelijkheden zijn er voor mij?
    Webdevelopment is altijd in (what's in a name) ontwikkeling. Een programmeur moet daarom constant bijleren, over programmeertalen, SEO-richtlijnen en alles ertussenin. Vertel welke persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden door een potentiële nieuwe werkgever worden geboden. Het is precies wat jouw kandidaat wil weten.
  • Wat is het voor bedrijf en werkomgeving? Welke producten en/of diensten biedt het aan? Van welk team ga ik deel uitmaken?
    Succesvolle organisaties benadrukken dat iedere werknemer een belangrijke rol speelt in het grote geheel. Een sterke identiteit en werkgeversmerk schept een gevoel van solidariteit en motiveert het personeel iets extra's te geven en elkaar te helpen. Een duidelijke corporate identity geeft de kandidaat vertrouwen. Het laat hem zien dat de werknemer een reeks doelen heeft en weet waar het bedrijf voor staat. De kans is groot dat een IT'er bij een bedrijf past als hij of zij zich in het karakter van de organisatie herkent. De kans op een match is groter.
  • Hoe lang is mijn reistijd?
    Woon/werkverkeer is voor veel mensen een bepalende factor. Natuurlijk zal niet elke developer naar de standplaats van de organisatie verhuizen. Vermeld of noem in ieder geval de bedrijfslocatiegegevens bij de vacature. Zo kan een kandidaat gemakkelijker inschatten of hij bereid is de afstand elke dag af te leggen.

4. Blijf op de hoogte
De functie van IT-developer verandert continu. Sta dus niet stil maar beweeg mee. Houd jezelf op de hoogte. Wat leeft er onder programmeurs en in het vakgebied? Kijk bijvoorbeeld op Tweakers of StackOverflow. Wat zijn de meest gevraagde hard- en softskills? Wat is de toekomst van DevOps software engineering?

Hoe langer je webontwikkelaars en andere IT'ers werft, hoe meer je over hen en de sector te weten komt. Maar vergeet niet dat je zelf geen ICT'er bent. Technologische basiskennis is voor wervingsmanagers essentieel en noodzakelijk om een goede matching tussen kandidaat en bedrijf te bewerkstelligen. Maar doe je niet voor als expert, een IT'er prikt er zo doorheen. Toon in plaats daarvan oprechte interesse. Stel vragen. Softwaredevelopers vertellen graag over hun vak.

Kun jij in deze behoeftes voorzien? Zoek in onze cv-database naar jouw geschikte kandidaat! 1. Onpersoonlijke benadering
Zou jij een recruitment e-mail van 300 woorden lezen? Waarschijnlijk niet, zelf niets als het voor jou persoonlijk geschreven was. Verveel kandidaten dus niet met een lange, algemene lijst ‘voordelen.' Kies in plaats daarvan twee punten uit en probeer daarmee te prikkelen. Zo verstik je de lezer niet en heb je wat meer ruimte om je te richten tot de persoon.

2. Contact leggen met vreemden
LinkedIn is het medium bij uitstek om je professionele netwerk te vergroten. Veel recruiters zijn het daar roerend mee eens. In hun enthousiasme proberen zij connecties te maken met IT'ers die zij in het geheel niet kennen. “Beste (..) Ik zou je graag toevoegen aan mijn netwerk. Misschien kunnen wij in de toekomst nog iets voor elkaar betekenen.” Een twijfelachtige strategie om een reputatie als kundig en betrouwbaar IT-werver op te bouwen. Webontwikkelaars die anders misschien geïnteresseerd zouden zijn, zullen twijfelen of ze wel moeten reageren.

In een eerder artikel beschreven we veelgehoorde ergernissen van werkzoekenden over ICT-recruitment.

Sommige wervingsmanagers nemen een ongeïnteresseerde of onbeleefde houding aan en vergeten kandidaten op hun gemak te stellen. Anderen arriveren te laat op een afspraak, praten voornamelijk over zichzelf en schakelen hun telefoon niet uit. Helaas zijn er ook recruiters die niet met de tijd meegaan. Zij onderwerpen kandidaten aan een waar kruisverhoor. Als zo iemand dan ook nog te weinig (of juist te veel) deodorant heeft gebruikt kun je je afvragen of diegene wel geschikt is voor de functie van HR-manager.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019
 
check