Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl

Delen

Arrogant, ongeïnteresseerd en te laat: waaraan erger jij je bij recruiters?

door Nicole Haring
10 november 2017 • 2.013x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Wat zijn jouw grootste ergernissen over recruiters? Ervaringen en bijzondere verhalen om samen een vuist tegen ze te kunnen maken. 

Sollicitanten tonen geen inzet, dragen onvoldoende verzorgde kleding of hebben zich helemaal niet ingelezen in de organisatie waarbij ze solliciteren. Bekende ergernissen van recruiters, waar ze last van hebben bij de sollicitanten waar ze mee werken.

Andersom is het helaas ook niet altijd koek en ei, we ontvangen ook regelmatig verhalen van sollicitanten zich zich juist enorm ergeren aan recruiters. We zijn daarom benieuwd waar jij je aan ergert in de contacten met recruiters. Een betere samenwerking begint immers met het vaststellen waar het misgaat, om vanuit daar naar een oplossing te kunnen zoeken.

De opkomst van recruiters

Organisaties vragen recruiters om voor hen te zoeken naar de beste ICT-talenten. Omdat ze daar zelf geen tijd voor hebben of de expertise missen. Nieuw personeel aannemen is een vak en een kunst tegelijk. De juiste talenten helpen de organisatie verder te brengen en het zijn recruiters die dit vaak goed in de vingers hebben.

Tegelijkertijd zien recruiters kansen om grote bedragen te verdienen met het plaatsen van ICT-talenten. Bedragen van €2.000 - €7.500 per geplaatst ICT’er vormen geen uitzondering, waardoor de markt voor recruiters een aantal rotte appels heeft aangetrokken. Jongens van het snelle werk, die de ervaring bij sollicitanten er niet bepaald beter op maken. 

Bekende ergernissen over recruiters

Uit de verhalen die we horen van sollicitanten hebben we een lijstje met top-ergernissen over recruiters samengesteld. Wat dat betreft ergeren jullie je bijvoorbeeld aan recruiters die:

  • Te laat komen
  • Onbeleefd zijn
  • Teveel (of te weinig) parfum gebruiken
  • Standaardvragen stellen in plaats van het gesprek aan te gaan
  • Een arrogante houding aannemen
  • Teveel over zichzelf vertellen
  • Interviewen door middel van een kruisverhoor 
  • Hun telefoon niet op stil zetten

Bovendien nemen sommige recruiters een simpelweg ongeïnteresseerde houding aan als ze luisteren of vergeten ze jou als sollicitant op je gemak te stellen. Ze zijn onbeleefd en leven zich onvoldoende in. Soms omdat ze alleen op zoek lijken naar de fee voor de plaatsing, soms omdat ze het vak toch niet zo goed onder de knie blijken te hebben. 

Wij zijn benieuwd wat jouw ervaringen zijn met recruiters en welke ergernissen bij jou bovenaan de lijst staan. 

Recruiters Blacklist

Om de problemen het hoofd te bieden zijn er een paar oplossingen mogelijk. Er is bijvoorbeeld een heuse Blacklist IT Recruiters Nederland in het leven geroepen. Het is een website om slechte ervaringen met recruiters te melden, zodat anderen daar rekening mee kunnen houden. ICT recruiters die daar hoog scoren zijn o.a. Bonque, Ardekay en SearchLite. 

Lastig wanneer je daar als sollicitant mee te maken krijgt, maar andersom wel interessant voor organisaties. Die kunnen hiermee de rotte appels identificeren, zodat ze andere recruiters kunnen inschakelen om hun kandidaten te werven. Op die manier moeten de ergernissen over de branche als geheel af gaan nemen.

Verwachtingen en afspraken

Op individueel niveau kun je vooraf uitspreken wat je verwachtingen zijn en afspraken maken met de recruiter. De recruiter neemt vaak het voortouw wanneer het gaat om sollicitaties, maar je hebt daar wel degelijk zelf invloed op. Door aan te geven wat jij verwacht van het gesprek met de recruiter lukt het gemakkelijker om daar afspraken over te maken. Daarmee voorkom je onduidelijkheden en mogelijke ergernissen.

Wat zijn jouw grootste ergernissen over recruiters of welke bijzondere situaties maakte jij mee? We proberen ze hier te verzamelen, zodat we op die manier een vuist kunnen maken tegen de rotte appels die het voor de rest van de markt verpesten.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures