Wat zit er in het takenpakket van een applicatiebeheerder? Over welke karaktereigenschappen beschikt hij? Welke vaardigheden zijn onmisbaar binnen deze functie? ICTerGezocht zet het voor je op een rij.
De applicatiebeheerder is verantwoordelijk voor het beheer en de ontwikkeling van specifieke softwaresystemen ter ondersteuning van bedrijfsprocessen en informatievoorziening. In de beginfase van het vakgebied hadden de taken van een applicatiebeheerder voornamelijk betrekking op de technische ontwikkelingsfase van software. Tegenwoordig is ook functioneel beheer de verantwoordelijkheid van de applicatiebeheerder. In functieomschrijvingen van IT-vacatures komen we functioneel beheerders, technisch applicatiebeheerders en applicatiebeheerders tegen. Wat zijn hun taken? Hoe kun je ze herkennen?
De positie van functioneel applicatiebeheerder bevindt zich tussen de gebruikersorganisatie enerzijds en applicatiebeheer en technisch beheer anderzijds. Daarvoor zijn zowel intermenselijke vaardigheden (soft-skills) als technische vaardigheiden vereist.
De technisch applicatiebeheerder:
De technisch applicatiebeheerder is verantwoordelijk voor:
De technisch applicatiebeheerder:
De taken van de functioneel beheerder en technisch applicatiebeheerder komen samen in het takenpakket van de allround applicatiebeheerder. Applicatiebeheerders leiden vaak een team van IT-specialisten dat verantwoordelijk is voor het implementeren en upgraden van systeemhardware en applicatiesoftware. Daarom moet hij over zowel de functionele als technische vaardigheden van applicatiebeheer beschikken.
De senior applicatiebeheerder
Functioneel beheerders, technisch applicatiebeheerders en applicatiebeheerders moeten in meer of mindere mate kennis hebben van informatiebeheerprincipes.
Functioneel beheerders, technisch applicatiebeheerders en applicatiebeheerders moeten een aantal karaktereigenschappen hebben.
Om jezelf applicatiebeheerder te kunnen noemen, moet je een ICT-gerelateerde opleiding gevolgd hebben. Voor de meeste vacatures is een bachelor of master vereist, maar ook met een associate degree kun je applicatiebeheerder worden.
Geschikte opleidingen zijn bijvoorbeeld:
Vrijwel elk bedrijf heeft IT-software nodig. Applicatiebeheerders werken daarom bij allerlei soorten bedrijven, in sterk uiteenlopende sectoren. De applicatiemanager werkt samen met onder andere projectmanagers, front- en back-end ontwikkelaars, systeembeheerders en SAP-consultants.