Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Applicatiebeheerders, wat doen ze en wat zijn hun verantwoordelijkheden?

door Michiel van der Avoird
5 april 2018 • 11.285x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Wat doet een applicatiebeheerder? Welke typen applicatiebeheerders zijn er en wat doen ze precies? Welke opleiding heb je nodig? Alles wat je moet weten over applicatiebeheer.

Vrijwel ieder bedrijf heeft IT-software nodig om bedrijfsactiviteiten uit te kunnen voeren. Ons informatietechnologielandschap is complexer dan ooit en de kosten om het te onderhouden blijven stijgen. Applicatiebeheerders zijn onmisbaar geworden.
 

Wat is applicatiebeheer?

Applicatiemanagement is het proces voor het beheer van de werking, versiebeheer en onderhoud van een applicatie gedurende de hele levenscyclus. Voor bedrijfseigenaren is applicatiebeheer belangrijk met het oog op bedrijfsproductiviteit, omzet en controle. Voor applicatiegebruikers is beveiliging, privacy, versiebeheer en algemene controle van applicatieprocessen belangrijk.

Applicatiebeheer heeft te maken heeft met verschillende generaties technologie en toepassingen in verschillende fasen van onderhoud. De complexiteit van software loopt uiteen van simpel (denk aan apps op mobiele apparaten) tot extreem complex (bijvoorbeeld bij elektronisch betalingsverkeer).

Applicatiebeheerders zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling, implementatie en onderhoud van softwaretoepassingen.

Typen applicatiebeheerders

In de praktijk bestaan er drie functies: applicatiebeheerder, functioneel beheerder en technisch applicatiebeheerder.

Applicatiebeheerder
Applicatiebeheerders zijn IT-professionals die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de softwaretoepassingen binnen een bedrijf. Ze bekijken welke specifieke applicaties nodig zijn om bedrijfsactiviteiten te verbeteren en houden toezicht op de installatie, upgrading en dagelijks onderhoud van applicatiesoftware.

Oorspronkelijk had applicatiebeheer voornamelijk betrekking op de technische ontwikkelfase van software. Tegenwoordig komt ook het functionele beheer bij de applicatiebeheerder terecht. Een vastomlijnd profiel is er echter (nog) niet. De rol van de applicatiebeheerder verschilt dan ook per bedrijf. Grote bedrijven vullen het functionele en technische beheer steeds vaker apart in.

Functioneel beheerder
Als functioneel beheerder richt je je op het gebruikersgemak van applicaties. Uitgebreide technische kennis is niet nodig, want je werkt alleen met standaardapplicaties.

Als aanspreekpunt voor de eindgebruiker ben je verantwoordelijk voor fout- en prestatiebeheer. Je signaleert en analyseert onvolkomenheden en rapporteert ze aan de technisch applicatiebeheerder.

Interpersoonlijke vaardigheden zijn heel belangrijk. Je moet effectief kunnen communiceren met gebruikers en leveranciers over functionaliteiten en prestaties. Projecten worden meestal in groepsverband uitgevoerd, dus je moet goed kunnen functioneren binnen een team. Je moet flexibel zijn en taken naar prioriteit kunnen indelen en uitvoeren.

Technisch applicatiebeheerder
Als technisch applicatiebeheerder moet je software ontwerpen, ontwikkelen, testen en implementeren. Je programmeert en voegt nieuwe functionaliteiten toe. Uitgebreide technische kennis is hier dus juist wel noodzakelijk.

Een decennium geleden voerden bedrijven technisch applicatiebeheer voornamelijk zelf uit, binnen het eigen gebouw (on-premises), op de computer van de eindgebruiker. Tegenwoordig is de functie van intern technisch applicatiebeheerder echter vaak komen te vervallen. Veel bedrijven besteden technisch applicatiebeheer namelijk uit (outsourcing).

De software worden extern ‘in de cloud’ beheerd en gelicenseerd op basis van een abonnement (Software as a Service). De leverancier neemt al het technische applicatiebeheer voor zijn rekening. Strak projectmanagement, een gedegen testproces en kennisoverdracht tussen interne medewerkers en externe softwareontwikkelaars is daarom van het grootste belang.
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 19.420 beschikbare Applicatiebeheerders

Bekijk alle CV's
 

Verwante functies

Technisch beheerder
De technisch beheerder is verantwoordelijk voor de technische infrastructuur (ITIL) om de applicatiesoftware heen (dus niet voor de applicaties zelf). Servers en besturingssystemen, maar ook applicatie-specifieke software (middleware) zoals runtime-software, developer-tools, onderhoud en databases.

Business Information Manager
De business information manager of informatiemanager zorgt dat informatiebehoeften vanuit verschillende werk- en bedrijfsprocessen worden vertaald in informatievoorziening. Informatiemanagement heeft betrekking op het gebruik van informatiesystemen van een gebruikersperspectief en valt dus niet onder een ICT-afdeling.
 

Werkzaamheden en vaardigheden van de applicatiebeheerder

 • Vaardigheid in het ontwikkelen van geautomatiseerde bedrijfssystemen.
 • Ontwerp, ontwikkeling en implementatie van nieuwe software en functionaliteiten.
 • Ervaring met databasebeheer.
 • Kennis van systeemontwerpen, -ontwikkelingen, -implementatie en - ondersteuningsprincipes en -praktijken.
 • Kennis van informatiebeheerprincipes zoals beschreven in Application Services Library (APL), Business Information Services Library (BiSL) en Information Technology Infrastructure Library (ITIL).
 • Overdracht van technische informatie aan een niet-technisch publiek.
 • Controle en onderhoud van applicaties.
 • Probleemoplossend vermogen; signaleren, analyseren en rapporteren.
 • Adviesrol met betrekking tot mogelijke (technische) aanpassingen.
 • Organiserend vermogen om een project volgens een gedetailleerde planning uit te voeren en administratie bij te houden.
 • Op de hoogte blijven van en inspelen op technische ontwikkelingen.

Opleiding Applicatiebeheerder

Om applicatiebeheerder te worden dien je een ICT-gerelateerde opleiding te volgen. In de meeste vacatures wordt een bachelor of master gevraagd, maar ook met een associate degree kun je applicatiebeheerder worden.

Geschikte opleidingen zijn bijvoorbeeld:

 • Informatica (Bachelor)
 • HBO-ICT (Bachelor)
 • Business IT & Management (Bachelor)
 • Business Information Systems (WO)
 • Associate degree Informatica
 

Waar werken applicatiebeheerders?

ICT en applicatiebeheer speelt een belangrijke rol binnen allerlei soorten bedrijven en organisaties. Alle soorten bedrijven hebben IT-software nodig om hun bedrijfsactiviteiten uit te voeren. Applicatiebeheerders zijn meestal onderdeel van een IT-team. Ze werken samen met systeembeheerders, backend developers, front-end developers, .NET ontwikkelaars, SAP-consultants maar ook met bijvoorbeeld communicatiepersoneel en projectmanagers.

Kom via ons platform in contact met 19.420 beschikbare Applicatiebeheerders

Bekijk alle CV's
Wassenaar 8 uur geleden
Den Haag 9 uur geleden
Utrecht 13 uur geleden
Hengelo (OV) 15 uur geleden
Utrecht 15 uur geleden
Hilversum 16 uur geleden
Den Haag Gisteren
Oud-Beijerland Gisteren
Warffum Gisteren
Amsterdam 1 dagen geleden