Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Wat doet een Applicatiebeheerder?

door Michiel van der Avoird
32.848x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Wat doet een applicatiebeheerder? Welke opleiding heb je voor dit beroep nodig? Wat is functioneel beheer?

Vrijwel ieder bedrijf heeft IT-software nodig om bedrijfsactiviteiten uit te kunnen voeren. Ons informatietechnologielandschap is complexer dan ooit en de kosten om het te onderhouden blijven stijgen. Applicatiebeheerders zijn onmisbaar geworden.

Wat is applicatiebeheer?

Applicatiemanagement is het proces voor het beheer van de werking, versiebeheer en onderhoud van een softwareoplossing gedurende de hele levenscyclus. Voor bedrijfseigenaren is beheer belangrijk met het oog op bedrijfsproductiviteit, omzet en controle. Voor gebruikers is beveiliging, privacy, versiebeheer en algemene controle van app processen belangrijk.

Applicatiebeheer heeft te maken heeft met verschillende generaties technologie en toepassingen in verschillende fasen van onderhoud. De complexiteit van software loopt uiteen van simpel (denk aan apps op mobiele apparaten) tot extreem complex (bijvoorbeeld bij elektronisch betalingsverkeer).

Een vaardige applicatiebeheerder:
  • heeft kennis van systeemontwerpen, -ontwikkelingen, -implementatie en - ondersteuningsprincipes en -praktijken;
  • heeft kennis van informatiebeheerprincipes zoals beschreven in Application Services Library (APL), Business Information Services Library (BiSL) en Information Technology Infrastructure Library (ITIL).

Wat doen applicatiebeheerders?

Applicatiebeheerders zijn IT-professionals die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de softwaretoepassingen binnen een bedrijf. Ze bekijken welke specifieke applicaties nodig zijn om bedrijfsactiviteiten te verbeteren en houden toezicht op de installatie, upgrading en dagelijks onderhoud van applicatiesoftware.

Oorspronkelijk had app beheer voornamelijk betrekking op de technische ontwikkelfase van software. Tegenwoordig komt ook het functionele beheer bij de app manager terecht, zo is de term ‘functioneel applicatiebeheer' ontstaan. Het werk verschilt per bedrijf, een vastomlijnd profiel is er (nog) niet. Grotere organisaties vullen het functionele en technische beheer steeds vaker apart in.

Taken applicatie manager

  • Bedrijfssystemen automatiseren en ontwikkelen.
  • Nieuwe software en functionaliteiten ontwerpen, ontwikkelen en implementeren.
  • Databasebeheer.
  • Technische informatie overbrengen aan een niet-technisch publiek.
  • Apps controleren en onderhouden.
  • Probleem oplossen, signaleren, analyseren en rapporteren.
  • Advies geven over met betrekking tot mogelijke (technische) aanpassingen.
  • Projecten organiseren volgens een gedetailleerde planning.
  • Op de hoogte blijven van en inspelen op technische ontwikkelingen.

Wat doet een functioneel beheerder?

Functioneel beheer richt zich op het gebruikersgemak van softwareoplossingen. Uitgebreide technische kennis is niet nodig, want je werkt alleen met standaardapplicaties. Als aanspreekpunt voor de eindgebruiker zijn functioneel beheerders verantwoordelijk voor fout- en prestatiebeheer. Ze signaleren en analyseren onvolkomenheden en rapporteren deze aan de technisch applicatiebeheerder.

Interpersoonlijke vaardigheden zijn heel belangrijk. Je moet effectief kunnen communiceren met gebruikers en leveranciers over functionaliteiten en prestaties. Projecten worden meestal in groepsverband uitgevoerd, dus je moet goed kunnen functioneren binnen een team. Je moet flexibel zijn en taken naar prioriteit kunnen indelen en uitvoeren.

Wat doet een technisch applicatiebeheerder?

Technisch applicatiebeheer draait om software ontwerpen, ontwikkelen, testen en implementeren. Je programmeert en voegt nieuwe functionaliteiten toe. Uitgebreide technische kennis is hier dus juist wel noodzakelijk. Een decennium geleden voerden bedrijven technisch app management voornamelijk zelf uit, op een interne afdeling (on-premise), op de computer van de (eind)gebruiker. Tegenwoordig schakelen veel bedrijven technische applicatiebeheerders in (outsourcing).

De software worden extern, in de cloud beheerd door de leverancier op basis van een abonnement (Software as a Service, SaaS). Strak projectmanagement, een gedegen testproces en kennisoverdracht tussen interne medewerkers en externe ontwikkelaars is daarom van het grootste belang.

Hoe word je applicatiebeheerder?

Een ICT-gerelateerde opleiding is noodzakelijk, in de meeste vacatures wordt een bachelor of master gevraagd, maar ook met een associate degree kun je een mooie start maken.

Geschikte opleidingen zijn onder andere:
  • Informatica (Bachelor)
  • HBO-ICT (Bachelor)
  • Business IT & Management (Bachelor)
  • Business Information Systems (WO)
  • Associate degree Informatica

Waar werken applicatiebeheerders?

ICT en applicatiebeheer speelt een belangrijke rol binnen allerlei soorten bedrijven en organisaties. IT-software is nu eenmaal nodig om bedrijfsactiviteiten uit te voeren. App managers zijn meestal onderdeel van een IT-team. Ze werken samen met zowel systeembeheerders, back end, front end en app developers als .NET ontwikkelaars, SAP-consultants, communicatiepersoneel en projectmanagers. Vacatures voor deze functies vind je onder andere bij WR.

Verwante beroepen

  • De technisch beheerder is verantwoordelijk voor de technische infrastructuur (ITIL) om de applicatiesoftware heen (dus niet voor de applicaties zelf). Servers en besturingssystemen, maar ook applicatie-specifieke software (middleware) zoals runtime-software, developer-tools, onderhoud en databases.
  • De informatiemanager zorgt dat informatiebehoeften vanuit verschillende werk- en bedrijfsprocessen worden vertaald in IT services. Informatiebeheer heeft betrekking op het gebruik van ICT systemen van een gebruikersperspectief en valt dus niet onder een ICT-afdeling.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar Applicatiebeheerders.

Bekijk alle ICT vacatures
Herten 59 minuten geleden
Gouda 1 uur geleden
Alphen aan den Rijn 2 uur geleden
Leerdam 3 uur geleden
Den Haag 4 uur geleden
Utrecht 16 uur geleden
Grafhorst Gisteren
Aalsmeer Gisteren
Schiedam 24 dagen geleden
Hilversum 15 dagen geleden