user question-circle dropbox exclamation folder-open-o sign-in exclamation-triangle ban youtube building-o icon-mouse-pointer angle-down angle-up location-arrow file-text-o heart-o heart envelope bars comment times info-circle envelope-o thumb-tack list-alt google lock at map-marker search twitter linkedin facebook bold users bar-chart home chevron-left chevron-right check chevron-down chevron-up file-pdf-o eye filter pencil-square-o database rss-square link whatsapp cogs upload calender plus minus picture-o sort step-backward step-forward weixin share share shopping-cart circle download level-up star phone check-square-o clock-o arrow-up trash-o external-link arrow-down price-tag

Waar wacht je nog op? Schrijf je in en word koning van je carrière!

De grootste sollicitatie-ergernissen: welke van deze 5 maakte jij mee?

Bram van de Bunt - vrijdag 20 oktober 2017

De grootste ergernissen tijdens het solliciteren op een rij. Welke maakte jij mee en waar erger jij je het meest aan als je solliciteert?

Solliciteren is spannend. Op zoek naar een nieuwe baan met veel aandacht een sollicitatiebrief opstellen en dan afwachten hoe het bedrijf reageert. Enthousiast met een uitnodiging voor een gesprek? Of met duidelijke feedback over waarom je het in dit geval net niet geworden bent?
De praktijk is helaas een stuk botter. Het is meer regel dan uitzondering dat kandidaten een bot mailtje terug krijgen nadat ze hun sollicitatie versturen. Of zelfs helemaal geen reactie ontvangen. Wij deden via LinkedIn onderzoek naar de grootste sollicitatie-ergernissen die kandidaten ervaren. En wat blijkt? Het schort er bij werkgevers vooral aan om helder te communiceren over de vacature die er beschikbaar is en welke kandidaten daar het best bij passen.


De grootste sollicitatie-ergernissen op een rij

We zetten de grootste sollicitatie-ergernissen voor je op een rij. Om aan te geven dat je niet de enige bent die deze ervaart. Maar ook voor werkgevers, om die aan te sporen in ieder geval netjes te laten weten waarom iemand het niet is geworden.

De ergernissen tijdens het solliciteren:

 1. Geen reactie op je sollicitatie
  Onder andere Gudeke ergert zich hieraan. Vooral als het gaat om recruiters of contactpersonen die structureel niet bereikbaar blijken. Bellen, e-mailen of via de sociale media: soms lijkt niets te werken. Enorm frusterend voor kandidaten die op zoek zijn naar een nieuwe baan en veel tijd steken in hun CV en de motivatiebrief die ze opstellen.
   
 2. Discriminatie op basis van leeftijd en nationaliteit
  Een helaas bekende reden voor veel afwijzingen. Het bestaat in allerlei vormen, maar discriminatie is een veel gehoorde sollicitatie-ergernis bij kandidaten. Soms op basis van nationaliteit en afkomst, soms op basis van leeftijd. Werkzoekenden ergeren zich aan het feit dat veel werkgevers eerst naar de leeftijd van een kandidaat kijken.
   
 3. Onduidelijke vacaturetekst
  Soms staan vacatureteksten vol met onduidelijke eisen of wordt er een salaris gecommuniceerd dat uiteindelijk toch lager uit blijkt te vallen. De ergernis loopt op door het feit dat de vacatures soms zeer onduidelijk zijn of voor een totaal andere functie lijken te zijn opgesteld. Lastig om succesvol op te solliciteren.
   
 4. Geen duidelijke sluitingstermijn
  Gudeke maakte naast de eerste ergernis ook al regelmatig mee dat werd verteld dat de sluitingstermijn inmiddels was verstreken. Terwijl die in de vacature niet duidelijk vermeld stond. Dat maakt het moeilijk om tijdig te solliciteren, vooral als een vacature niet tijdig verwijderd wordt nadat de sluitingstermijn is verstreken. Een grote ergernis bij kandidaten, die denken nog kans te kunnen maken op de functie.
   
 5. Algemene reden voor afwijzing
  En tenslotte de ergernis die op basis van de reacties het meest voor lijkt te komen. Werkzoekenden ergeren zich groen en geel aan een ‘U past niet in het profiel’-reactie. Het is wat hem betreft een algemene bewoording om aan te geven dat iemand te duur, te oud of om een andere reden niet geschikt is.

En een extra ergernis bij het solliciteren? Hanneke beschrijft een situatie waarbij ze al binnen 1 minuut een afwijzing ontving. Een combinatie van een algemene afwijzing en waarschijnlijk een gesloten sluitingstermijn, maar op een wel heel vervelende manier gecommuniceerd.
 

Succesvol solliciteren

En ligt het dan alleen aan de werkgevers die blijkbaar laks omgaan met hun vacatures? Er bestaan daardoor een aantal sollicitatie-ergernissen. Toch zijn die er af en toe bij de werkgevers ook wel. Jacco geeft aan hoe lastig het voor een werkgever kan zijn als kandidaten een open sollicitatie versturen, vooral voor een functie die (op dat moment) helemaal niet bestaat. Onnodige administratie voor de werkgever, die wellicht al op zoek is naar andere kandidaten voor een specifieke vacature.

Conclusie? Het kan bij veel werkgevers beter als het gaat om de communicatie. Kandidaten die tijd en moeite steken in een CV en sollicitatiebrief verdienen in ieder geval een eerlijk antwoord over waarom ze het eventueel niet geworden zijn. En kandidaten doen er verstandig aan om gericht te solliciteren, op een functie die ook echt bij ze past (en die beschikbaar is).

De grootste sollicitatie-ergernissen: welke van deze 5 maakte jij mee? Score: 9.2 Stemmen: 109
 1. ICTerGezocht.nl
 2. Blog ICTerGezocht.nl