Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl

Delen

Het geheim van succesvol solliciteren: 4x slimmer dan anderen

door Nicole Haring
6.912x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Slimmer solliciteren: het juiste moment, de juiste dag, een opvallende vorm en in de stijl van de ontvanger. 4x meer kans op een uitnodiging. 

Tientallen of zelfs honderden sollicitatiebrieven voor een enkele vacature: het is bij werkgevers helaas geen uitzondering. Hoe zorg jij ervoor dat je binnen dat overweldigende aanbod opvalt en indruk kunt maken? We zetten 4 tips op een rij die het geheim van succesvol solliciteren een stukje verder ontrafelen:

 1. Versturen tussen 10 en 11u
 2. Niet op maandag solliciteren
 3. Kies een creatieve sollicitatievorm
 4. Stijl: wees één van hen

Versturen tussen tien en elf uur

Allereerst het tijdstip, want hoe laat verstuur je een sollicitatiebrief eigenlijk? Uit onderzoek van vacaturebanken blijkt dat je dit het best niet te vroeg op de dag kunt doen. Direct om 09:00u heeft de ontvanger waarschijnlijk al een aanzienlijke lijst met mailtjes te verwerken. Binnen die brij van e-mails zal een sollicitatie niet bepaald opvallen, waardoor je gedane moeite zomaar voor niets kan zijn geweest.

Andersom is het belangrijk om de sollicitatie wel ’s morgens te versturen, omdat we ’s middags over het algemeen minder productief zijn en informatie die we ontvangen veel gemakkelijker snel weer wegleggen. Onderzoek toont aan dat met name studenten het best presteren vanaf 10:00u. Je kunt daar handig gebruik van maken door je sollicitatie ’s morgens tussen 10:00u en 11:00u te verzenden. Op die manier ben je net na de grootste drukte in de inbox, op het meest productieve moment van de dag voordat de middagdip z’n intrede doet. 

Niet op maandag solliciteren

Een succesvolle sollicitatiebrief verstuur je op het juiste tijdstip, net als op de juiste dag. Zoals je vliegtickets het best op dinsdagmiddag kunt boeken geldt er ook voor het solliciteren een ideaal moment in de week.

De meningen en resultaten van onderzoeken lopen wat uiteen, maar feit lijkt dat het niet verstandig is om de sollicitatie op maandag te versturen. De inbox zit dan nog vol van het weekend en er bestaat weinig tijd om nieuwe sollicitaties te beoordelen.

Daardoor blijven de dinsdag, de woensdag, donderdag en vrijdag over. Uit onderzoek van een HR-bureau blijkt dat 36% van de sollicitanten succesvol was met een sollicitatie op de woensdag. Op de tweede plaats stond de vrijdag met 30% succesvolle sollicitaties. Ook de dinsdag deed het met 18% goed, terwijl de maandag en donderdag veel minder goed geschikt bleken. Het is wat dat betreft verstandig om je sollicitatiebrief te versturen op woensdag of vrijdag, het liefst tussen 10:00u en 11:00u. 

Kies een creatieve sollicitatievorm

Los van de ideale dag en het juiste moment is het natuurlijk belangrijk om op te vallen met een creatieve sollicitatievorm. Een reguliere brief met een CV valt niet bepaald op, maar het kan gelukkig ook anders. Denk bijvoorbeeld eens aan:

 • Een eetbaar CV
  Dat valt gegarandeerd op. Bak iets lekkers en verras de recruiter met een lekkere snack of leuk tussendoortje voor het team. Liefde gaat door de maag, die wellicht ook een succesvolle sollicitatie.
   
 • Een sollicitatievideo
  De ideale mogelijkheid om je zo goed mogelijk te presenteren. De recruiter hoort je stem en ziet je verschijning. Veel rijker aan informatie dan alleen een CV met motivatiebrief, zelfs inclusief een foto. 
   
 • Een infographic
  De hippe manier om zoveel mogelijk belangrijke informatie over te brengen. Heel gebruikelijk in blogartikelen bij bedrijven waar je wellicht graag wilt werken, dus waarom zou je daar zelf geen gebruik van maken?
   
 • Een koffiemok met je naam
  Een relatiegeschenk waar de recruiter niet zomaar omheen kan. Verstuur een mok met je naam erop of kies voor een ander toepasselijk cadeau. Op die manier kom (en blijf) je onder de aandacht. 

Stijl: wees één van hen

Is het dan vooral de kunst om anders te zijn dan anderen? Dat is een groot deel van het geheim van succesvol solliciteren, behalve als het gaat om je stijl en taalgebruik. Probeer dat af te stemmen op de organisatie waar je voor solliciteert of de ICT recruiter die je benadert.

Gebruik inzichten vanuit de consumentenpsychologie om sympathie te ontwikkelen. Spreek in exact dezelfde bewoording over de functie als de recruiter of de onderneming. Laat zien dat je dezelfde stijl hebt. De lezer krijgt dan onbewust het gevoel dat jullie goed bij elkaar passen. Stel je op als de autoverkoper die toevallig op dezelfde school als jij heeft gezeten en ook zo gek is op die handige bekerhouders voorin.

Gebruik de stijl om te laten zien hoeveel overeenkomsten jullie hebben. Als je de sollicitatie dan op de juiste dag en op het juiste tijdstip verstuurt heb je met een opvallende vorm grote kans dat je opvalt en vervolgens op een overtuigende manier binnenkomt. 


Waar wacht je nog op? Start nu met solliciteren op ICT vacatures!

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures